Wiek: 35 Do³±czy³: 06 Sie 2009 Posty: 537 Otrzyma³ 21 piw(a) Sk±d: no ze stolca
Wys³any: 2011-02-13, 15:32
patrzac analogicznie na to co rozwiazala mi aniut to wypadaloby zrobic to tak:
prawdopodobieństwo częsci wspólnej, czyli tego ze zyja w niedostatku i nie maja auta dzielone przez prawdopodobieństwo warunku, czyli tego ze w ogole nie maja auta.
P(A|B) = 0,3*0,6 / ((0,3*0,6)+(0,7*0,1)) no i wychodzi 72%.
ale nauczylem sie tego wczoraj wiec niech ktos sprawdzi ^^
musiało Ci się pojebać ;) bo wynik na pewno wychodzi 0,72 i nie robi się przy Bayesie żadnego 1 - na początku ;) a jak nie wierzysz to podstaw sobie np. 1000 za liczbę mieszkańców, wylicz sobie ilu będzie niezmotoryzowanych i jaki procent z nich jest ubogi itd. ;)
Maciou, już mam !!:D ma byc tak
W pewnym mieście 30% Ludzi żyje w niedostaku a 70% w dostatku z czego 40% ludzi żyjących w niedostatku 40% miało samochód a 10% ludzi w dostatku nie miało samochodu. Olbiczyc prawdopodobieństwo, że sa to ludzie żyący w DOSTATKU jeśli wiadomo, że nie mają samochodu.
Czyli dobrze policzone mieliśmy ;D a mi się w treści pojebało. Sry ;)
P(A|B)=(0,7*0,1)/(0,7*0,1)+(0,3*0,6) =0.28=28% i wszystko jasne!
Wiek: 35 Do³±czy³: 06 Sie 2009 Posty: 537 Otrzyma³ 21 piw(a) Sk±d: no ze stolca
Wys³any: 2011-02-13, 16:18
no w sumie jesli 72 to ludzie zyjacy w niedostatku bez auta to 1-72% to ta reszta wiec dostatek bez auta. ale nieważne, wazne ze dobrze policzylem i sie jaram ^^
zadanie drugie: dlaczego 0,75
pytanie było o P(X>4)=?
wzór na: P(X>a) = 1- Fx(a)
wystarczy podstawić za "a" 4, sprawdzić jaką wartość przyjmuje w swoim przedziale
no i tam było to 0,25, także 1-0,25=0,75
Wszystkie wzory potrzebne do obliczania P(Xcośtam a):
( "a-0" -granica lewostronna a)
P(X=a)=Fx(a)-Fx(a-0)
P(X<a)=Fx(a-0)
P(X=<a)=Fx(a)
P(X>a)=1-Fx(a)
P(X>=a)=1-Fx(a-0)
P(a=<X<b)= Fx(b-0)-Fx(a)
P(a<X=<b)=Fx(b)-Fx(a-0)
P(a=<X=<b)=Fx(b)-Fx(a)
P(a<X<b)=Fx(b-0)-Fx(a-0)
To wszystko. Radzę sobie to przepisać na kartę wzorów.
U mnie w grupie było jeszcze pytanie o estymator bayesowski - z czym to się je i gdzie szukać więcej informacji, bo w necie znajduję tylko jakiś kosmiczny wzór, a nie mogę ogarnąć
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum