To m w nawiasie we wzorze oznacza, ze trzeba odniesc stope procentowa do okresu wplat/wyplat. Czyli jak tutaj sa wplaty kwartalne to r/4. Jakby byly polroczne r/2 itd
_________________ Clubwroc.pl - najlepsze imprezy studenckie we Wrocławiu!
To m w nawiasie we wzorze oznacza, ze trzeba odniesc stope procentowa do okresu wplat/wyplat. Czyli jak tutaj sa wplaty kwartalne to r/4. Jakby byly polroczne r/2 itd
aha, czyli to w ogóle nie oznacza potęgowania?
to w takim razie czemu jak okres wkładów < okres kapitalizacji to we wzorze przy r nie ma (m) a mimo to Shawnzy dzielił r przez 2?
shawnzy napisa³/a:
wypłaty mies < kap. półroczna
r_r (w skali mies) = ( 1 + 0,06/2) ^ (1/6) - 1 = 0,005
Tak, to jest tylko odniesienie do wkladow, nie ma tam potegi.
A co do tego drugiego wzoru, to (nie wiem na 100%) tu sie odnosi do kapitalizacji.
Moglby ktos to rozwiklac raz na zawsze jak jest z tym dzieleniem stop procentowych? :p
_________________ Clubwroc.pl - najlepsze imprezy studenckie we Wrocławiu!
(1+0,06/2)^(1/6)
(1+0,05/4/3)^3
W każdym przykładzie r jest w skali roku.
Ja znalazłem taką metodę to pogrubione to "jest" kapitalizacja.
Czyli w pierwszym przykładzie: kapitalizacja jest półroczna, więc dzielimy, przez 2
W drugim przykładzie: kapitalizacja jest miesięczna, czyli pierw dzielimy przez 4 (bo tyle kwartałów jest w roku, a wpłaty były kwartalne), a następnie przez 3 (bo tyle razy miesiąc dzieli się w kwartale) czyli dzielimy roczną stopę procentową na 12(bo tyle miesiecy w roku :D ) i otrzymujemy miesięczną stopę procentową. No i zgodnie ze wzorem podnosimy do potęgi 3 (bo tyle razy miesiąc mieści się w kwartale)
_________________ Si dederit homo omnem substantiam domus suae pro dilectione,
quasi nihil despicient eum.
sprowadzamy stope procentowa do tego co jest większe:
*jak okres wkładów jest większy od okresu kapitalizacji to stopę sprowadzamy do okresu wkładów
*a jak okres kapitalizacji większy to stopę sprowadzamy do okresu kapitalizacji
Rolf
Do³±czy³: 06 Sie 2009 Posty: 110 Otrzyma³ 25 piw(a)
Wys³any: 2012-02-16, 17:34
Dana jest obligacja o stałym oprocentowaniu wynoszącym 6% z terminem wykupu za 2 lata i 3 miesiące, której wartość nominalna wynosi 1000, odsetki płacone są co pół roku. Oblicz wartość tej obligacji, gdy wymagana stopa dochodu inwestora wynosi 7 %.
Odsetki płacone co pół roku, taki ułamek potęgi byłby przy kwartałach... To zadanie jest jak 44 z listy, które na zajęciach zrobiliśmy tym sposobem, co napisałam. Tak mi się wydaje.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum