Przetwarzanie współbieżne (ang. concurrent computing) to przetwarzanie oparte na współistnieniu wielu wątków lub procesów operujących na współdzielonych danych. Wątki uruchomione na tym samym procesorze są przełączane w krótkich przedziałach czasu, co sprawia wrażenie, że wykonują się równolegle.
(...)
Jednoczesna praca na współdzielonych danych może doprowadzić do utraty ich spójności, dlatego konieczne jest stosowanie różnych mechanizmów synchronizacyjnych, np. semaforów i monitorów. Niektóre języki programowania (np. Erlang, Ada) powstały z myślą o tworzeniu systemów współbieżnych i zawierają silne wsparcie dla komunikacji lub synchronizacji wątków już na poziomie języka.
Większość odpowiedzi jest w Wikipedii pod tym hasłem :P.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
generalnie nie umiałem nic ale 3 jest ;P
Owoc bierze test i zadaje pytanie takie samo jak otwarte na Twoim kolokwium, później kazał mi wskazać błędy w zadaniach z selectami na końcu koła. Pytał o polecenie revoke, alter, grant, drop (było źle bo przy usuwaniu tabeli nie może być warunków jak w zadaniu, że płaca <1500zł), a ten pierwszy długi select to było coś z iloczynem kartezjańskim i brakiem ograniczeń. Pytał o to co znaczy skrót ACID, czym się różnią bazy relacyjne od obiektowych, ale generalnie sam sobie odpowiadał na pytania a ja parafrazowałem jego pytania :D
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum