Forum studentów informatyki UE Wrocław Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zaliczenie roku
Autor Wiadomo
Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Doczy: 01 Sie 2009
Otrzyma 65 piw(a)
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-10-22, 22:26   Zaliczenie roku

Gadałem dzisiaj na japońskim z gościem z 4 roku i opowiadał mi o swojej informatyce i ekonometrii na UE ;] ...na jego roku nie zdał w sumie tylko jeden chłopak, ponieważ olał totalnie studia, powiedział, że analizę math. zdają przeważnie wszyscy, ale nie w pierwszym podjeściu, bo to jest bardzo trudne, lecz w drugim i biorą poprawki, w sumie logiczne -> $$. co do przedmiotów praktycznie zero informatyki no i ogólnie opłaca się studiować coś oprócz UE, bo te studia nie przygotowują nas do żadnej konkretnej pracy :-/ z inf. będzie programowanie i bazy danych, na czwartym i piątym roku ma tylko 2 dni w tygodniu zajęcia, także ogólnie luźne studia :P nie martwić się o sesje! ^^

k.i.k.a. 

Doczya: 10 Sie 2009
Otrzyma 15 piw(a)
Skd: Koszalin / Wrocław
Wysany: 2009-10-22, 22:36   

z tą pracą to niestety masz rację. ostatnio szukałam ofert pracy dla ekonometryków tak z ciekawości ( no bo informatykami po tych studiach nie będziemy wcale :-P ) i muszę powiedzieć że ich po prostu nie ma. pojedyncze oferty czasem pojawiają się w Warszawie. co prawda jest nadzieja że to się zmieni ale nie byłabym w tej kwestii zbyt optymistyczna ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Doczy: 01 Sie 2009
Otrzyma 65 piw(a)
Wysany: 2009-10-22, 22:41   

k.i.k.a., teraz w ogóle nie ma zapotrzebowania na ekonomistów, podobno rynek jest nimi przesycony, a nazwa 'informatyka' i ekonomeria jest trochę nietrafna, bo to praktycznie sama ekonomia. Co do pracy pociesza mnie fakt, że sheriff z Google Wrocław (na Placu Bema) jest właśnie absolwentem z UE, a ja, jako osoba związana mocno emocjonalnie z tą firmą studiując tu i na ii.uniwroc myślę, że rekrutacja w przyszłości pójdzie gładko ;d
a co do uczelni to ogólnie nie jest strasznie, początkowo WRY był niefajny wg większości, ale u wielu opinia o nim zmieniła się na lepsze :)

maxdiaz 

Doczy: 06 Sie 2009
Otrzyma 34 piw(a)
Skd: Bolesławiec
Wysany: 2009-10-22, 22:51   

bierzcie pod uwage specjalizacje ;)
ja chce iscna specjalizacje objeta wdrażaniem SAP'u ;) fucha dobra a ludzi potrzebuje wiele firm, np. Comarch po czesci opierajacy sie na SAP albo Oracle ( konkurent SAP). Poza tym inne specjalności nie sa az takie złe. Narazie jest a'la ekonomia ale poznie wydaje mi sie ze na specjalnosciach si ezmieni. Przegadalem plan od 3 roku i nie jest to juz ekonomia a konkretne przygotowanie pod specjalizacje. Chcoiaz ponie tez bede chcial cos jeszcze studiowac ale to dopiero jak zalicze 2 rok ... ;D

k.i.k.a. 

Otrzyma 15 piw(a)
Wysany: 2009-10-22, 22:51   

fakt że jest dużo rzeczy związanych z ekonomią ale to w końcu Uniwersytet Ekonomiczny więc tego należało się spodziewać :-P zresztą ekonometria jest działem całej ekonomii więc trzeba mieć jakąś wiedzę ekonomiczną żeby nie tylko umieć tworzyć modele ale też wiedzieć co one nam mówią i jak je można wykorzystać w gospodarce. no ale informatyka w nazwie rzeczywiście jest całkiem nietrafiona (ja tam się akurat z tego cieszę :-P ).
co do pracy - ogólnie jest ciężko ludziom od razu po studiach bo nie mają "kilkuletniego doświadczenia" ale trzeba być dobrej myśli :-)

k.i.k.a. 

Otrzyma 15 piw(a)
Wysany: 2009-10-22, 22:52   

maxdiaz napisa/a:
Chcoiaz ponie tez bede chcial cos jeszcze studiowac ale to dopiero jak zalicze 2 rok ... ;D

zainspirowałam Cię?? :mrgreen:

zolty
[Usunity]

Wysany: 2009-10-22, 22:55   

Lukaszprzy, toś Amerykę odkrył! Gratulacje :) Nie bez kozery o ekonomicznej mówi się 'pociąg do magisterki - wszyscy wsiadają, wysiadają ci co chcą'...

Jak ktoś chce po studiach mieć lepszą pracę niż McDonald`s albo budka z kebabem (to jest oczywiście hiperbola) to dobrze byłoby zrobić dwa kierunki przynajmniej na ekonomicznej, a najlepiej drugi (czy raczej w tym wypadku pierwszy) na Politechnice lub Uniwersytecie.

Oczywiście kończąc jeden kierunek na ekonomicznej też pracę znajdzie się. Ale mogą wystąpić pewne trudności ;) (patrz akapit pierszy) Niemniej jak ktoś jest zdolny i zaradny to nie powinien mieć z tym problemu. No i jeśli ktoś zamierza prowadzić własny biznes to jeden kierunek również wystarczy ;)

A jeszcze co do tego "na 4 i 5 roku ma tylko 2 dni w tygodniu zajęcia" - wszędzie tak jest :P 5 rok to właściwie nic poza pisaniem magisterki się nie robi.

maxdiaz 

Doczy: 06 Sie 2009
Otrzyma 34 piw(a)
Skd: Bolesławiec
Wysany: 2009-10-22, 22:56   

Tak kikuś ;) jak zawsze ... szczegolnie inspirujesz mnie na niemcu jak wyłaniasz sie zza drzwi i zdecydowanym spojrzeniem spogladasz na mnie ;DD

kilkuletnie doświadczenie ... zaczynamy pracowac na 2 roku i mamy doswiadczenie ;D ( przy tym studiujemy z 7-8 lat bo nie pogodzimy nauki z praca ) i masz kilkuletnie doświadcznie ;) ;DD

the_caroline 
I am not.

Doczya: 06 Sie 2009
Otrzyma 9 piw(a)
Wysany: 2009-10-22, 23:33   

a ja wam powiem, że moi znajomi którzy kończyli ten właśnie kierunek tyle, że na innych uczelniach (publicznych, żeby nie było) znajdują pracę w dużych firmach w działach handlowych. po specjalizacji 'analiza danych' pracują jako analitycy finansowi. do tego robią jakieś śmieszne kursy i szkolenia i mają całkiem wygodnie. także o to bym się nie martwiła zbytnio ;)

Koordynator 

Doczy: 23 Wrz 2009
Otrzyma 53 piw(a)
Wysany: 2009-10-23, 01:23   

zolty napisa/a:
"na 4 i 5 roku ma tylko 2 dni w tygodniu zajęcia"

Tak prawdę mówiąc, to patrzę na nasz plan i dochodzę do wniosku, że jakby nie liczyć języków to my też mamy właściwie 2 dni zajęć w tygodniu :P

farbowanyaniol 

Otrzyma 233 piw(a)
Wysany: 2009-10-23, 12:39   

A ja chciałam powiedzieć, że trochę wyolbrzymiacie. Są oferty pracy dla managerów ze znajomością SAP-a. Do tego tak naprawdę wszystko opiera się na nas samych. Chcesz sobie dorobić kurs albo zrobić podyplomówkę, to robisz i masz więcej możliwości zatrudnienia. Tak czy siak może nie nakręcajcie się w stronę ZŁOOOO :)

De Morgan 
!

Doczy: 02 Pa 2009
Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-23, 14:09   

Nie matura, a chęć szczera...
Spokojnie. Mamy dobry kierunek.
I dobrą pracę mieć będziemy :)

Kenzi 
Absinth Drinker

Doczy: 06 Wrz 2009
Otrzyma 117 piw(a)
Skd: Oborniki Śląskie
Wysany: 2009-10-23, 15:17   

Dzisiaj doktor Janaszak na algebrze pozwolił sobie na pół godzinki luźnych gadek... I przede wszystkim powiedział, że studia to nie jest przygotowanie do pracy. Jest za dużo różnych zawodów, więc nie ma takiej uczelni, żeby przygotować to nich wszystkich, co z resztą było by bez sensu. Przede wszystkim do pracy przygotowuje... praca. Na uczelni zdobywa się wiedzę teoretyczną oraz - co najważniejsze - właściwe podejście. "Student, który jest w stanie w sesji nauczyć się na wysoką ocenę na pewno jest w stanie przyswoić bardzo dużą wiedzę i to w stosunkowo krótkim czasie, a więc pracodawca chętniej takiego przyjmie z racji tego, że wie, że szybciej się przystosuje do warunków pracy i szybciej i skuteczniej będzie pracował". To są mniej więcej jego słowa. Ogólnie - popieram, od 2-go roku warto by na jakieś praktyki do ciekawszych firm pochodzić.
"Mój boże, to Piasek!"

De Morgan 
!

Doczy: 02 Pa 2009
Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-23, 22:54   

Zgodzę się w zupełności. Międzyinnymi dlatego zdecydowałem spróbować swoich sił w Organizacji Studenckiej :)
Te projekty... i takie inne. Fajna sprawa :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: