Gadałem dzisiaj na japońskim z gościem z 4 roku i opowiadał mi o swojej informatyce i ekonometrii na UE ;] ...na jego roku nie zdał w sumie tylko jeden chłopak, ponieważ olał totalnie studia, powiedział, że analizę math. zdają przeważnie wszyscy, ale nie w pierwszym podjeściu, bo to jest bardzo trudne, lecz w drugim i biorą poprawki, w sumie logiczne -> $$. co do przedmiotów praktycznie zero informatyki no i ogólnie opłaca się studiować coś oprócz UE, bo te studia nie przygotowują nas do żadnej konkretnej pracy z inf. będzie programowanie i bazy danych, na czwartym i piątym roku ma tylko 2 dni w tygodniu zajęcia, także ogólnie luźne studia :P nie martwić się o sesje! ^^
z tą pracą to niestety masz rację. ostatnio szukałam ofert pracy dla ekonometryków tak z ciekawości ( no bo informatykami po tych studiach nie będziemy wcale ) i muszę powiedzieć że ich po prostu nie ma. pojedyncze oferty czasem pojawiają się w Warszawie. co prawda jest nadzieja że to się zmieni ale nie byłabym w tej kwestii zbyt optymistyczna
k.i.k.a., teraz w ogóle nie ma zapotrzebowania na ekonomistów, podobno rynek jest nimi przesycony, a nazwa 'informatyka' i ekonomeria jest trochę nietrafna, bo to praktycznie sama ekonomia. Co do pracy pociesza mnie fakt, że sheriff z Google Wrocław (na Placu Bema) jest właśnie absolwentem z UE, a ja, jako osoba związana mocno emocjonalnie z tą firmą studiując tu i na ii.uniwroc myślę, że rekrutacja w przyszłości pójdzie gładko ;d
a co do uczelni to ogólnie nie jest strasznie, początkowo WRY był niefajny wg większości, ale u wielu opinia o nim zmieniła się na lepsze :)
bierzcie pod uwage specjalizacje ;)
ja chce iscna specjalizacje objeta wdrażaniem SAP'u ;) fucha dobra a ludzi potrzebuje wiele firm, np. Comarch po czesci opierajacy sie na SAP albo Oracle ( konkurent SAP). Poza tym inne specjalności nie sa az takie złe. Narazie jest a'la ekonomia ale poznie wydaje mi sie ze na specjalnosciach si ezmieni. Przegadalem plan od 3 roku i nie jest to juz ekonomia a konkretne przygotowanie pod specjalizacje. Chcoiaz ponie tez bede chcial cos jeszcze studiowac ale to dopiero jak zalicze 2 rok ... ;D
fakt że jest dużo rzeczy związanych z ekonomią ale to w końcu Uniwersytet Ekonomiczny więc tego należało się spodziewać zresztą ekonometria jest działem całej ekonomii więc trzeba mieć jakąś wiedzę ekonomiczną żeby nie tylko umieć tworzyć modele ale też wiedzieć co one nam mówią i jak je można wykorzystać w gospodarce. no ale informatyka w nazwie rzeczywiście jest całkiem nietrafiona (ja tam się akurat z tego cieszę ).
co do pracy - ogólnie jest ciężko ludziom od razu po studiach bo nie mają "kilkuletniego doświadczenia" ale trzeba być dobrej myśli
Chcoiaz ponie tez bede chcial cos jeszcze studiowac ale to dopiero jak zalicze 2 rok ... ;D
zainspirowałam Cię??
zolty [Usunity]
Wysany: 2009-10-22, 22:55
Lukaszprzy, toś Amerykę odkrył! Gratulacje :) Nie bez kozery o ekonomicznej mówi się 'pociąg do magisterki - wszyscy wsiadają, wysiadają ci co chcą'...
Jak ktoś chce po studiach mieć lepszą pracę niż McDonald`s albo budka z kebabem (to jest oczywiście hiperbola) to dobrze byłoby zrobić dwa kierunki przynajmniej na ekonomicznej, a najlepiej drugi (czy raczej w tym wypadku pierwszy) na Politechnice lub Uniwersytecie.
Oczywiście kończąc jeden kierunek na ekonomicznej też pracę znajdzie się. Ale mogą wystąpić pewne trudności ;) (patrz akapit pierszy) Niemniej jak ktoś jest zdolny i zaradny to nie powinien mieć z tym problemu. No i jeśli ktoś zamierza prowadzić własny biznes to jeden kierunek również wystarczy ;)
A jeszcze co do tego "na 4 i 5 roku ma tylko 2 dni w tygodniu zajęcia" - wszędzie tak jest :P 5 rok to właściwie nic poza pisaniem magisterki się nie robi.
Tak kikuś ;) jak zawsze ... szczegolnie inspirujesz mnie na niemcu jak wyłaniasz sie zza drzwi i zdecydowanym spojrzeniem spogladasz na mnie ;DD
kilkuletnie doświadczenie ... zaczynamy pracowac na 2 roku i mamy doswiadczenie ;D ( przy tym studiujemy z 7-8 lat bo nie pogodzimy nauki z praca ) i masz kilkuletnie doświadcznie ;) ;DD
a ja wam powiem, że moi znajomi którzy kończyli ten właśnie kierunek tyle, że na innych uczelniach (publicznych, żeby nie było) znajdują pracę w dużych firmach w działach handlowych. po specjalizacji 'analiza danych' pracują jako analitycy finansowi. do tego robią jakieś śmieszne kursy i szkolenia i mają całkiem wygodnie. także o to bym się nie martwiła zbytnio ;)
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
A ja chciałam powiedzieć, że trochę wyolbrzymiacie. Są oferty pracy dla managerów ze znajomością SAP-a. Do tego tak naprawdę wszystko opiera się na nas samych. Chcesz sobie dorobić kurs albo zrobić podyplomówkę, to robisz i masz więcej możliwości zatrudnienia. Tak czy siak może nie nakręcajcie się w stronę ZŁOOOO :)
Dzisiaj doktor Janaszak na algebrze pozwolił sobie na pół godzinki luźnych gadek... I przede wszystkim powiedział, że studia to nie jest przygotowanie do pracy. Jest za dużo różnych zawodów, więc nie ma takiej uczelni, żeby przygotować to nich wszystkich, co z resztą było by bez sensu. Przede wszystkim do pracy przygotowuje... praca. Na uczelni zdobywa się wiedzę teoretyczną oraz - co najważniejsze - właściwe podejście. "Student, który jest w stanie w sesji nauczyć się na wysoką ocenę na pewno jest w stanie przyswoić bardzo dużą wiedzę i to w stosunkowo krótkim czasie, a więc pracodawca chętniej takiego przyjmie z racji tego, że wie, że szybciej się przystosuje do warunków pracy i szybciej i skuteczniej będzie pracował". To są mniej więcej jego słowa. Ogólnie - popieram, od 2-go roku warto by na jakieś praktyki do ciekawszych firm pochodzić.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Zgodzę się w zupełności. Międzyinnymi dlatego zdecydowałem spróbować swoich sił w Organizacji Studenckiej :)
Te projekty... i takie inne. Fajna sprawa :)
_________________ Si dederit homo omnem substantiam domus suae pro dilectione,
quasi nihil despicient eum.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum