Forum studentów informatyki UE Wrocław Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nie Kasuj
Autor Wiadomo
Kenzi 
Absinth Drinker

Doczy: 06 Wrz 2009
Otrzyma 117 piw(a)
Skd: Oborniki Śląskie
Wysany: 2009-10-15, 17:37   Nie Kasuj

Serdecznie polecam przeczytać.

Cytat:
Wszyscy płacimy podatki. Pieniądze, którymi zarządza Ratusz są nasze i my mamy prawo decydować na co zostaną przeznaczone. Są w Europie miasta w których transport publiczny jest darmowy i okazuje się, że nie ma w nich korków i spalin. Większe wydatki na komunikację publiczną zwracają się przez oszczędności w utrzymaniu dróg. Dlatego cała operacja wychodzi przynajmniej na zero. Transport miejski we Wrocławiu jest w większości utrzymywany z naszych podatków (około 176 milionów złotych rocznie), a wpływy z biletów wynoszą około 100 milionów złotych. Tymczasem nakłady na drogi samochodowe we Wrocławiu wynoszą 423 miliony złotych, co oznacza, że ¼ tej kwoty wystarczy, by sfinansować darmowy transport. Nie musimy chyba dodawać, że blisko ćwierć miliarda złotych pochłaniają urzędnicze pensje i koszty administracyjne, a wszyscy Wrocławianie wiedzą o nietypowych inwestycjach: fontannach, krasnalach, dziwnym oświetleniu, wydatkach których nikt z nami nie konsultuje.

Żądamy referendum w mieście, w którym Ratusz zapyta mieszkańców, czy chcą przenieść część swoich pieniędzy z ciągłych remontów zniszczonych dróg na darmowy transport, z którego skorzystać będą mogli wszyscy! DO TEGO CZASU STRAJKUJEMY I NIE PŁACIMY ZA PRZEJAZDY!

JAK STRAJKOWAĆ?

Organizujcie się! – tak jest łatwiej i bezpieczniej
Zbierz przynajmniej 10 zaufanych osób, koleżanki i kolegów z osiedla, pracy, studiów, czy szkoły. Składajcie się co miesiąc np. po 10 zł. W ten sposób nawet gdy już w pierwszym miesiącu któreś z Was zostanie złapane, będziecie mieli pieniądze na karę. Kare zapłaćcie w ciągu tygodnia. Jest taniej. Pamiętaj, że we Wrocławiu jest tylko 12 ekip kontrolerów, a liczba ta zostanie zwiększona do 25. Na pewno proponowany przez nas system wyjdzie taniej niż kupowanie biletów, a miasto dostanie czytelny sygnał, że trwa strajk.

Jeśli jesteś sam(a) – sposób mniej wygodny
Kup jeden bilet normalny (nawet jeśli masz prawo do jakiejś ulgi) i trzymaj go zawsze pod ręką. Kasuj dyskretnie, dopiero w razie kontroli. Kanar nie może Cię wylegitymować, jeśli masz ważny, cały bilet. Jeśli masz skasowany bilet, nie zadzwoni po policję, gdyż wie, że policja nic w tej sytuacji nie poradzi, nie musisz dalej z nim rozmawiać. Pamiętaj, że nikt nie może ograniczać Twojej wolności, ani nietykalności cielesnej.

Oficjalnie rozpoczniemy strajk 26 października. Do tego czasu postarajmy się poinformować o nim jak najwięcej osób. Wraz ze strajkiem przeprowadzimy wiele akcji, które dodatkowo mają sprowokować publiczną dyskusję. Wzywamy, by strajkować tak długo, aż miasto nie ogłosi żądanego przez nas referendum!

Popieram, propaguję, bo to mądre i ciekawe, a po więcej szczegółów i powiązane artykuły zapraszam na www.niekasuj.pl.

P.S.: Nie jestem żadnym tego współtwórcą, jednak pomysł mi się straszliwie podoba, a poinformowali mnie o nim moi znajomi.
"Mój boże, to Piasek!"
Postaw piwo autorowi tego posta

De Morgan 
!

Doczy: 02 Pa 2009
Otrzyma 45 piw(a)
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-10-15, 18:51   

A ja nie uważam, ze to dobry pomysł. "Darmowy" transport miejski?? A pieniądze ściągane z naszych kieszeni??
Precz z socjalizmem!!

Każdy pretekst jest dobry, by nie płacić podatków.

W ten sposób nie zachęci siedo jeżdżenia miejską komunikacją.
Przykłąd: Mój kolega wolał przyjeżdzać odcinek 3 KM samochodem, niż autobusem (autobus pod samą szkołą się zatrzymywał).
Co z tego, że dwukrotnie a może i drożej go to wychodziło. Wolał autem.

Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma 117 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 19:36   

Oj, człowieku...

Socjalizmu doszukiwał bym się w buncie przeciwko państwu. To jest, cholera, walka z krasnoludkami. Tu nie chodzi o liczby, podatki... Może to trochę trąca alterglobalizmem wszystko, ale...

No, ale człowieka, który robi z siebie przykład buntownika na przykładzie przejechania 3-kilometrowej trasy autem, coby pokazać jak niszczy system, ustrój, władzę i kij wie co jeszcze to bohaterem bym nie nazwał... Tu bardziej chodzi o to, że urzędasy od MPK zarabiają po 40.000 złotych miesięcznie, co roku powstaje kilka nowych fontann w całym mieście, jakieś pierdzielone krasnoludki pojawiają się wokół popularnych miejsc, a miastu żal pieniędzy i na XXX (tudzież 3-cyfrowa liczba) linii komunikacyjnych jest 12 kanarów... Albo robimy równe egzekwowanie obowiązków nas jako pasażerów, albo robimy błazenadę, typu takowego, że płaci kto chce, a za nasze pieniądze każdy wesoły Wrocławianin dostanie skrzata na ogródek... Można zrobić porządny darmowy transport miejski jak w wielu naprawdę dużo bardziej cywilizowanych miastach świata, a oni chcą jeszcze skrócić trasy autobusów i tramwajów o połowę, coby po kilkunastu co najmniej latach zacząć na tym oszczędzać...

Nie buntuję się przeciwko transportowi, wręcz przeciwnie... Wywalam co miesiąc od lat ponad pięciu po 90-kilka złotych, żeby dojechać pociągiem do Wrocławia, mam w cenie biletu również miesięczny na MPK... Ja płacić mogę i mi to nie przeszkadza, bo to do cholery jasnej nie jest akcja 'JMPK na 100%', tylko poparcie, dla grupy młodzieży, która też chce coś zrobić w tym mieście... Ale mam dość głosu młodzieży, która mówi 'chcesz coś znaczyć, to zapisz się do organizacji studenckiej'... Takie akcje, cytując pana Roberta Korólczyka z Kabaretu Młodych Panów 'może nie są sprawiedliwe, ale, kurwa, potrzebne'.

Tyle ode mnie, bo bunt przeciwko buntowi to już kpina, bez urazy :).
"Mój boże, to Piasek!"

De Morgan 
!

Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 19:48   

Może jestem zbyt praworządny, ale zamiast takiego typu buntu, można zrobić petycję, prawda? I pod petycja nie tylko młodzież się podpisze... ale inni ludzie. Nie wyobrażam sobie 50 letnią panią, która nie kupi biletu, by protestować w ten sposób...
Z resztą taki protest nie dosyć, że obejmie mała ilość osób, to jeszcze MPK nawet nie odczuje, że ktoś protestował ;]
Taki bunt, to żaden bunt. To jak walenie głową w ścianę.

maciu 

Doczy: 16 Sie 2009
Otrzyma 7 piw(a)
Skd: Zgorzelec/Wrocław
Wysany: 2009-10-15, 20:18   

slyszalem, ze kanarow jest w tym roku wiecej o ponad setke (a moze dwie?). i raczej jest to prawda bo o wieele czesciej ich teraz widuje (zwlaszcza w 9). sam od poltora roku nie kupuje biletow, taka prawda ze bardziej sie oplaca raz w roku zaplacic ten mandat (zakladajac ze dajemy sie zlapac i nie dajemy w lape... choc kazdy kanar bierze:P). a swoja droga Mackemp, zdziwilbys sie, ale taki system stosuja nie tylko co poniektorzy studenci, ale tez takie 50letnie panie. :P

a tak swoja droga, jak jest cieplej to nie widze sensu gnic w tych smierdzacych zatloczonych puszkach co i tak i tak stoja w korku. zdrowiej i przyjemniej jest zrobic sobie krotki spacer albo wsiasc na rower :) wiec byle do wiosny:)

Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma 117 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 20:36   

maciu dokładnie tak... Sam w - jak wspominałem - ponad 5 latach jazdy kanara spotkałem 3-krotnie [robiąc w tym czasie powiedzmy ok. 700 kursów po ok. 20 min każdy], z czego za każdym razem po prostu do mnie nie doszedł... 2 razy z powodu tłumu, raz z powodu wypisywania komuś mandatu (trwa to ok. 5 minut, tak więc kto nie ma biletu na najbliższym przystanku na pewno wysiądzie)... To jednak nie fair, bo płaci ten, kto koło pechowych drzwi stoi :P...

A co do łapówek - owszem, każdy chyba :). Jedna jedyna sytuacja z jaką się spotkałem, jeśli chodzi o łapówkę - kumpel nie dość, że dał 30 zł łapówki w podziałce na 3 kanarów to jeszcze porwali mandat w trakcie wypisywania, a na 'odbitce' [coby niby łapówek nie brać] napisali "bilet odnalazł się w trakcie wypisywania mandatu".
"Mój boże, to Piasek!"

De Morgan 
!

Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 21:03   

Na zachodzie jest nie do pomyslenia pochwała lub neutralność w kwestii niekupowania biletów. Całkowicie inna mentalność. Nasza jest rodem z PRL... "Polaki Cwaniaki".
Jeśli chcemy coś zmienić to zacznijmy od siebie.
I walczmy prawem innym prawem (np. prawem do zmiany). Jesli chcemy mieć normalne prawo musimy mieć normalne społeczeństwo. Tymczasem w głowie Polaków nadal sidzi przekonanie, że okradanie Panstwa to żadne przestępstwo. Ale to Państwo to my wszyscy, a nie "oni", ci na "górze".

Ktoś mądry powiedział, że społeczeństwo ma taki rząd, na jaki zasługuje.
Podpisuję się dwiema rękoma pod tym stwierdzeniem.
Sytuacja w polskim sejmie, czy też rządzie świetnie odzwierciedla sytuację.
"Zamiast sie dogadać lepiej porwać się do szabel".

Wywietl szczegy
Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma 117 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 22:56   

Wszystko ładnie pięknie i popieram. Problem jedynie w tym, że po raz drugi muszę wspomnieć - to nie jest kwestia państwa tylko lokalnej władzy przeznaczającej podatki na byle gówno. Tu nie chodzi o to, żeby zaprzestać te bilety kupować, tylko żeby pokazać, że chcemy mieć głos... Gdyby młodzież nie pisała wcześniej petycji myślę, że żaden osobnik nie wyrwał by się od razy z pomysłem protestu - to jest na szczęście zawsze rzeczą ostateczną.

Problemem jest również fakt, że Ci, co się do szabel nie porywają zazwyczaj gniją w domu, a postępująca stagnacja tylko pogarsza ich stan mentalny i zwiększa ich obojętność wobec spraw ogółu...

Ktoś kiedyś - a propos tego Twojego rządu - zadał mądre pytanie. Otóż: kto jest bardziej winny: ten, który zagłosował w wyborach i okazało się, że wybrał, to co każdy widzi, czy ten kto przesiedział na dupie w domu i nie zrobił nic? Otóż - można by się kłócić co do odpowiedzi, ale sens ostateczny jest prosty - Ci co się nie ruszają nie chcą nic zmieniać. Akceptują ten syf takim, jaki jest, a zewsząd oblewające nas gówno potrafią jedynie krytykować i obwiniać w swojej twórczości pismackiej albo protestowej. To ta zła strona "rządów".

A nawiązując do tego 'cudownego' Zachodu... Gdyby nie fakt, że pragną być zadbanym państwem i wszystko mieć ładne i porządne to i podatki były by niewielkie... W każdym bogatszym miasteczku (których na przykładzie Niemiec mogę opisać, bo tam bywałem) tramwajami jeździ po 8-10 osób, a każdy woli własnego Mercedesa tylko dlatego, że bilet kolejowy powiedzmy Gorlitz - Berlin kosztuje bagatela ok 50-60 Euro, podczas, gdy u nas chcąc wybrać się nad morze płacimy może 50-60 złotych...

Reasumując: tak już niestety jest. Albo nic nie robimy, albo robimy coś brutalnie i bezczelnie. Patrzysz na tą akcję przez pryzmat syfu w naszym rządzie. Ja przez pryzmat cholernych młodzieżowych WARZYW, którzy stanowią ponad 90% ogółu. Ale na cwaniaków na górze, gdy prośby nie działają, a coś trzeba zrobić trzeba znaleźć sposób, który po prostu do niech przemówi. A że to wygląda jak wygląda - cóż, na pewno wolę poprzeć inicjatywę aniżeli się przyglądać. A prawda jest taka, że po tej akcji może wreszcie uda się przemówić do władz lokalnych. Za miesiąc i tak wszyscy będą dalej kupować bileciki, jeśli by zaprzestali, bo "nie można wygrać z systemem, można go tylko obejść"... Z tym, że obejście jest krótkotrwałe i trzeba szybko wrócić na właściwy tor... Tego w państwie nie da się poprawić, bo mentalności, powiedzmy, w naszym spojrzeniu "negatywnych" 35 milionów polaków zmienić się nie uda. Cytując tego samego artystę, co Ty "siła płynie z krwią, duma razem z nią", a to zawsze będzie powodować bunt i walkę o własne zdanie, z którym można się nie zgadzać. Bo dzięki różnicy poglądów istnieje państwo. A dzięki (a w sumie to "przez") długotrwałej walce o to, żeby wszystko szło po najmniejszej linii oporu, żeby było ładnie, ale przede wszystkim łatwo, powstaje ten cały bajzel jaki na górze mamy.

Dam tu jeszcze jeden dosyć obrazujący przykład... Studenci PWr chcieli mieć jakieś miejsce do przesiadywania latem itp... Zrobili inicjatywę, ta-da!, piękny parczek, mnogość ławeczek zaraz za mostem Grunwaldzkim przy początku kampusu PWr... Potem - nie ma co zrobić z kasą, trzeba PRZYOZDOBIĆ!, ta-da-2!, mamy w parku dwie FONTANNY. Super...

Add: Po dłuższym zastanowieniu... Rzucamy tutaj poglądy na ten sam temat z róznych perspektyw, za dużo tu tego, wszystko zbędne, na cholerę się tu kłócić, jak obaj na pewno mamy rację, a 100 innych głosów, które by się tu dopisały też by ją zapewne miały. Whatever, chciałem akcję zareklamować, bo wiem, że dużo osób ją popiera, a nic innego na CAŁYM mieście pewnie szybko nie powstanie. Dajmy ludziom działać, może naprawdę się uda na tym skorzystać? :)
"Mój boże, to Piasek!"

De Morgan 
!

Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 23:09   

Widzisz jeśli chcesz to zmienić zmień to LEGALNIE. Sam zauważasz, ze więszkość to warzywa. Więc jak można przemówić do warzyw, by nie kupowali biletu? Mimo wszystko łatwiej podpisać petycję..i nastepną... i następna... nawet niech paru ludzi zbierze się do kupy i robi jakieś akcje, happeningi apropo zmiany prawa.
Nie mówię, że sama kacja jest zła, bo masz prawo oczekiwać zmiany prawa. Mogę sprzeczać się, czy to jest istotna kwestia, czy nie, ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o sposób w jaki walczysz o swoje prawa. Czy nawołujesz do chwytania za szable do walki z systemem, czy zapraszasz do dyskusji, rozpowszechniasz swoje idee, ulotki, jakies konferencje etc. Przy czym podkreślasz, że przestrzegasz prawa obecnego, mimo że chcesz je zmienić. Ludzie mają dość kłotliwców.
Teraz nie jest czas burzycieli, wywrotowców. Ale czas reformatorów :)

Edit:
Czy ja wiem, czy dużo popiera?
Po zwycięstwie Kaczyńskich w wyborach po 2 miesiacach trudno było znaleźć osobę, która na nich głosowała.
Co innego robię, co innego mówię.

Rozumiem twoje oburzenie za zaistniałą sytuację, ale nie uważam, że należy burzyć mur, jak można go obejść :)

Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma 117 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 23:12   

Zmieni się niewiele. Teraz też nie jest legalnie. Życzę im wszystkim serdecznie powodzenia, ja i tak mam kur*a miesięczny, bo rewolucjoniści, burzyciele i reformatorzy idą powoli spać, coby jutro mnożenia macierzy się uczyć :). Dzięki za dyskusję :P.
"Mój boże, to Piasek!"

Wywietl szczegy
De Morgan 
!

Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-10-15, 23:21   

Racja. Macierze są poza podziałami. Dobranoc ;p i również dzięki.

Maciou 
[Bartosz Maciołek]

Doczy: 03 Pa 2009
Otrzyma 62 piw(a)
Skd: W-W
Wysany: 2009-10-16, 18:08   

Nie remontujmy drug, zróbmy darmową komunikację miejską, która będzie fruwała nad dziurami! Ot, świetny sposób! Tylko, że jak nagle zawieszenie w całym taborze będzie do wymiany to będzie jeszcze drożej! A poza tym są ludzi, którzy i tak będą jeździć samochodami, bo tak wolą - bo nie lubią stać w tłoku itd.

Wystarczy spojrzeć czy duży efekt przynosi dzień darmowego poruszania się środkami komunikacji miejskiej (o ile pamiętam to jest Dzień Bez Samochodu)...

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Doczy: 01 Sie 2009
Otrzyma 65 piw(a)
Wysany: 2009-10-16, 21:57   

Maciol napisa/a:
Nie remontujmy drug, zróbmy darmową komunikację miejską, która będzie fruwała nad dziurami! Ot, świetny sposób! Tylko, że jak nagle zawieszenie w całym taborze będzie do wymiany to będzie jeszcze drożej! A poza tym są ludzi, którzy i tak będą jeździć samochodami, bo tak wolą - bo nie lubią stać w tłoku itd.

Wystarczy spojrzeć czy duży efekt przynosi dzień darmowego poruszania się środkami komunikacji miejskiej (o ile pamiętam to jest Dzień Bez Samochodu)...

racja.

takson

Doczy: 22 Wrz 2009
Wysany: 2009-10-17, 10:00   

Maciol napisa/a:
Nie remontujmy drug

za to kupmy słowniki j. polskiego !

Maciou 
[Bartosz Maciołek]

Doczy: 03 Pa 2009
Otrzyma 62 piw(a)
Skd: W-W
Wysany: 2009-10-17, 22:34   

takson napisa/a:
Maciol napisa/a:
Nie remontujmy drug

za to kupmy słowniki j. polskiego !

moja wina, głupi błąd nieuwagi... co nie zmienia faktu, że można być mniej ironicznym, bardziej życzliwym lub wypowiadać się na temat...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku