To jest 5! (120) kombinacji. Podobno można to zadanie rozwiązać jakoś szybko, ale nie znam tego rozwiązania, bo nie robiliśmy na ćw. Tylko podała tak ogólne wnioski, że A1+A2 zawsze daje >50%, a suma A3+A4+A5 nigdy nie da >50% głosów.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Asia
Do³±czy³a: 30 Wrz 2012 Posty: 28 Otrzyma³ 4 piw(a)
Wys³any: 2013-01-27, 21:24
a ma może ktoś rozwiązaną tą 11 listę i mógłby się nią podzielić na forum?:D
Mamy kombinacje
HJQ - wartości w dany wiersz wpisujemy w takiej kolejności jak występują w danej kombinacji, czyli H -> J -> Q.
Wpierw H, z warunków podanych w zadaniu mam H =3, więc wpisujemy 3. Następnie J, z warunków mamy że H + J = 5, skoro H = 3, to J musi być równe 2. Jako że H+ J + Q = 10, a H = 3, J = 2, czyli Q musi być równe 10.
- Suma poszczególnych kombinacji musi być równa 10.
- Na końcu liczymy średnią arytmetyczną poszczególnych kolumn dla H,J,Q (jest to optymalny podział wg Shapley).
ZAD2.
Podobnie jak w Zad1. Sprawa komplikuje siÄ™ przy EQA i QEA.
EQA - z treści zadania wiem że para E + Q nie może istnieć, więc w sumie ma wartość 0. A że A + E + Q = 40, to A + 0 + 0 = 40 => A = 40.
EQA - wpisujemy dla E = 10,5, jako że suma E + Q = 0 czyli wartość Q = - 10,5, i jak wyżej A = 40.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2013-01-28, 12:24, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Sory, że zadaje tak banalne pytanie, ale wkradła się rozbieżność w notatkach.
Część osób w zadaniu 2 z listy 8 w podpunkcie b liczy wartość oczekiwaną dla (wartości dla nabywców) tak jak to ma miejsce w podpunkcie a.
A mam też notatki w których ktoś liczył dla watości dla producentów po certyfikacie. Które jest dobrze ?:D
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum