Wysany: 2009-11-12, 16:02 [2009Z]czynniki produkcji - zmienne i stałe
czy ktoś może mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić, najlepiej na jakimś banalnym przykładzie bo za cholerę nie mogę tego pojąć i zawsze w rozumowaniu popełniał błędy i zamieniam zmienne ze stałymi i na odwrót. Z góry dzięki
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-09-17, 12:59, w caoci zmieniany 1 raz
Nie wiem, czy byłeś na wykładzie, ale koleś wtedy tłumaczył to w ten sposób:
Przykład 1: Koszt ogrzania sal dydaktycznych UE w analizie jednorocznej.
KOSZTY STAŁE, ponieważ wielkością produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego jest ilość studentów, a ich ilość w ciągu jednego roku nie zmieni się w tak drastyczny sposób, aby np. móc wyłączyć jakieś sale z obiegu (= z ogrzewania).
Przykład 2: Koszt ogrzania sal dydaktycznych UE w analizie pięcioletniej.
KOSZTY ZMIENNE, ponieważ ilość studentów w przeciągu każdego roku może już się zmienić w dużym stopniu (np. odejdzie z uczelni 100 studentów, a z racji wyżu demograficznego przyjdzie ich 300), co spowoduje potrzebę wynajęcia, a więc i ogrzania kilku nowych sal dydaktycznych.
Przykład 3: Koszt wynajęcia dodatkowej sali, gdy czynsz miesięczny jest ustalony jako iloczyn danej kwoty w euro i kursu złotówka-euro w skali 1 roku.
KOSZTY STAŁE, ponieważ znów musimy wziąć pod uwagę studentów jako wielkość produkcji. Kurs walut w żadnym stopniu bezpośrednio na nią nie wpływa.
Ogólnie ten przykład co nieco tłumaczy o co chodzi, choć sam mam spory problem i tak jak dzisiaj mówił na ćwiczeniach:
Pracownik to nie jest koszt, gdyż jest to osoba. Kosztem natomiast jest jego praca. I jeśli pracownik jest etatowy (pracownika można zmienić, ale ktoś wykonuje tą pracę) to będzie to KOSZT STAŁY, natomiast jeśli ktoś pracuje dorywczo, za np. miesiąc już nikogo tam nie będzie to jest to KOSZT ZMIENNY.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum