Wys³any: 2009-12-10, 20:48 [2010L]CiÄ…gi i szeregi
hmm widząc wykłady prof Rybickiego, doszedłem do wniosku że może podam po parę przykładów z ciągów, szeregów i itp ;] bo sucha teoria nigdy do mnie nie przemawiała
na początek może zbiór ważnych granic i itp:
jest rozbieżny (z tego samego powodu co ciąg, który w zależności od parzystości n, zbiega do 1 lub -1)
zbieżny
dla p <= 1 -> szereg rozbieżny
dla p > 1 -> szereg zbieżny
istnienie tych granic przyjmuje się jako aksjomat (chyba tak to się mówiło )
1) zbieżność ciągu
więc licznik i mianownik dzielimy przez najwyższą potęgę mianownika i otrzymujemy
teraz wiemy (tzn. trzeba się tego nauczyć na pamieć), że ciąg postaci (przy czym n może być do dowolnej potęgi) przy n dążącym do nieskończoności jest zbieżny do 0;
więc =
podsumowując: jest zbieżny do
2)Granica ciÄ…gu
-> =>
teraz za x podstawiamy 3, czyli =>
Odp: Granica ciÄ…gu an wynosi -27.
3) Warunek Cauchy'ego dla ciągów
a) - nie spełnia war. Cauchy'ego bo nie jest zbieżny, tzn. jest zbieżny do dwóch granic: -1 i 1, ale ciąg żeby spełniać war. Cauchy'ego musi być zbieżny do jednej granicy
b) - spełnia war. Cauchy'ego, korzystamy z definicji
|
teraz możemy ograniczyć nasz ciąg z góry tzn. ciągiem o wartościach większych niż nasz =>
)
i teraz jak ograniczyliśmy nasz ciąg ciągniem zapisujemy, i wyliczamy z tego n = > n = [] + 1
Wtedy jeżeli, m,n >= n to i warunek Cauche'go jest spełniony.
4) Szeregi
Def: Jeżeli ciąg an ma granicę S, to mówimy że szereg an jest zbieżny i jego suma wynosi S.
Kryterium d'Alemberta
Niech an będzie ciągiem o wyrazach różnych od zera. Wtedy:
Jeżeli to szereg jest zbieżny
Jeżeli to szereg jest rozbieżny
Jeżeli kryterium nie rozstrzyga zbieżności
, przy n dążącym do wynosi 0.
więc z kr. d'Alemberta jest zbieżny.
Kryterium Leibniza
Jeżeli ciąg an jest malejący i to szereg naprzemienny jest zbieżny.
Wystarczy pokazać, że ciąg współczynników jest malejący i zbieżny do 0. Wiemy, że zbiega do 1. Sprawdźmy, czy jest malejący:
i podnosimy obustronnie do potęgi: n+1
Szereg jest więc zbieżny.
Kryterium Cauch'ego
Niech g =
Jeżeli g < 1 to szereg jest zbieżny
Jeżeli g > 1 to szereg jest rozbieżny
Jeżeli g = 1 to kryterium nie rozstrzyga zbieżności
przy n -> czyli szereg jest zbieżny.
** Jeżeli szereg (wartość bezwzględna) jest zbieżny, to mówimy, że szereg jest zbieżny absolutnie.
** Jeżeli szereg jest zbieżny, ale nie jest zbieżny absolutnie ( ) to mówimy, że jest zbieżny warunkowo.
Edit:
Kryterium Raabego szereg ∑an jest zbieżny
szereg ∑an jest rozbieżny
kryterium nie rozstrzyga
ps. mam nadzieję, że komuś się to przyda ;] (4h klepania w texie , doceńcie to )
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-10-23, 15:07, w ca³o¶ci zmieniany 5 razy
Doceniam!
Nie wiem w jakim celu rozpisywał klasyczne wyprowadzenia wzorów, skoro są one niepotrzebne i cały dodatkowy wykład można było zapisac w kilku wzorach
Wys³any: 2009-12-10, 21:21
omg. SUPER :) Dzięki
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
shawzy, a tam chyba brakuje jeszcze tych dwóch kryteriów Raabego i Cammera?? dopisz jak byś mógł:) to będzie wszytko w jednym miejscu ...ogólnie thx bo skorzystałem bo moje notatki z ostatnich zajęć wyglądają tragicznie i nic nie trzyma się kupy:)
Kocur, o.O no to żeś mnie teraz zagiął nie słyszałem i nie używałem nigdy takich kryteriów oczywiście (jeśli potrzeba) to mogę ich poszukać i coś wstawić ;]. Tam jeszcze jest kryterium o zagęszczaniu, ale jego się bardzo rzadko używa.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum