Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
punkty ECTS
Autor Wiadomo¶æ
the_caroline 
I am not.

Do³±czy³a: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 9 piw(a)
Wys³any: 2009-09-07, 16:56   punkty ECTS

halo, chciałam zapytać jak to z tymi punktami jest. w sensie wiem o co w nich chodzi itd., ale czy to hmm działa? bo np. w moich rodzimych wschodnich stronach na wielce szacownym UMCSie niby zbierają te punkty, ale jest to raczej fikcja i przydawały się one jedynie osobom związanymi Socratesem. czy ktoś się orientuje?

pit3r 
mistrzu

Do³±czy³: 04 Sie 2009
Otrzyma³ 73 piw(a)
Sk±d: Mielec/WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-07, 17:01   

Jak tak patrzę na wątek dotyczący przedmiotów, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć, wydaję mi się, że na UE punkty ECTS nie są fikcją ;-P
Rzecz polega na tym, aby uzbierać ich w ciągu roku przynajmniej 60. Stąd też zamiast Technologii Informacyjnej możesz wybrać sobie inny przedmiot za 3 lub więcej punktów ECTS. Oczywiście poza punktami trzeba zaliczyć przedmioty obowiązkowe ;)

no, ale głowy uciąć sobie nie dam, bo na każdej uczelni jest wobec nich nieco inne podejście :P

Go¶æ, pamiÄ™taj jak piszesz
Postaw piwo autorowi tego posta

Kenzi 
Absinth Drinker

Do³±czy³: 06 Wrz 2009
Otrzyma³ 117 piw(a)
Sk±d: Oborniki ÅšlÄ…skie
Wys³any: 2009-09-07, 19:14   

W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...] stąd ta nazwa (European Credit Transfer System). Jeśli chodzi o jedną uczelnię i jeden wydział punkty ECTS są tylko po to, co napisał pit3r - musisz mieć 60 w ciągu roku żeby zdać (oczywiście jakieś progi deficytowe czy podania do dziekana spokojnie istnieją - u mnie na PWr wynosiły 8-15 punktów po 2 semestrach w zależności od wydziału) + wykonać do jakiegoś czasu pozostałe przedmioty obowiązkowe (o ile się nie mylę: jeden język - 4 semestry, drugi - 2 semestry, WF - 3 semestry - to wszystko niezależnie kiedy, byle by w ciągu pierwszych 4 semestrów [tzn. nie sądzę, aby problemem było wzięcie drugiego języka dopiero na drugim roku itp.])... Większość przedmiotów na naszym wydziale jest obowiązkowych, ale właśnie Technologia Informacyjna, która jest za 3 punkty ECTS jest wymienna na dowolny inny przedmiot z 'listy przedmiotów dla nas'... Tak samo, jak ktoś nie chce korzystać z 'systemów bibliotecznych' - te 4 godziny może wymienić na inny 'poradnik studenta'.
"Mój boże, to Piasek!"

Wy¶wietl szczegó³y
the_caroline 
I am not.

Do³±czy³a: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 9 piw(a)
Wys³any: 2009-09-07, 22:17   

milusio. thx folks, za wyjaśnienia. to chyba jednak będę musiała zbierać punkty ;< aaa te zmiany typu technologie informacyjna zamieniam na '...' to dopiero w pazdzierniku, ne?

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-07, 22:44   Re:

Kenzi napisa³/a:
W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...]

(Åšwiat) /{Polska}

Kenzi napisa³/a:

[tzn. nie sądzę, aby problemem było wzięcie drugiego języka dopiero na drugim roku itp.])

Pamiętaj, uczelnia myśli zawsze inaczej niż normalny człowiek :-P

Kenzi napisa³/a:

Technologia Informacyjna, która jest za 3 punkty ECTS jest wymienna na dowolny inny przedmiot z 'listy przedmiotów dla nas'...

Czyt. obsługa Worda wymienna na lekcję biblioteczną lub hmm... sprzątanie budynku? to byłoby ciekawsze...

Kenzi napisa³/a:

Tak samo, jak ktoś nie chce korzystać z 'systemów bibliotecznych' - te 4 godziny może wymienić na inny 'poradnik studenta'.

Żenada.

---

Browara masz ode mnie, oczywiście :mrgreen:

Kenzi 
Absinth Drinker

Do³±czy³: 06 Wrz 2009
Otrzyma³ 117 piw(a)
Sk±d: Oborniki ÅšlÄ…skie
Wys³any: 2009-09-08, 01:02   Re:

Lukaszprzy napisa³/a:
Kenzi napisa³/a:
W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...]

(Åšwiat) /{Polska}

Nam właśnie wmawiali na tej strasznej PWr, że chodzi głównie o świat, a dokładniej Europę. Podawali przykład, że już jacyś Francuzi przybyli na PWr dzięki tym ECTS'om itd., ale cholera ich tam wie...

A ta 'obsługa worda', a w szczególności Excela w późniejszym czasie i późniejszych przedmiotach raczej się przyda, cholera :|. Z czego 90% osób będzie ją umieć bezproblemowo, a ja tam wolę 3 ECTSy niż męczarnie ze zbędnym innym przedmiotem :).

A te przystosowania do biblioteki - owszem - żenada :|.
"Mój boże, to Piasek!"

shawnzy 
shw

Do³±czy³: 07 Sie 2009
Otrzyma³ 153 piw(a)
Sk±d: Lewin KÅ‚odzki
Wys³any: 2009-09-08, 09:57   

z tego co mi wiadomo to na ue jest tak, że w pierwszym semestrze musisz zdać wszystko (nie można wziąć warunku), a na drugim to jednego przedmiotu mozesz nie zdac, a za warunek się płaci ok.300zł. Ale moze coś się zmieniło w tym roku, wiec nie bierzcie tego jako pewnik ;-) damy rade ;]

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku