Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Zamkniêty przez: anniselle
2010-02-16, 19:44
[2009Z]Zadania z koła na ćwiczeniach
Autor Wiadomo¶æ
ap 

Do³±czy³: 28 Wrz 2009
Otrzyma³ 9 piw(a)
Sk±d: Wroc
Wys³any: 2010-01-14, 19:32   [2009Z]Zadania z koÅ‚a na ćwiczeniach

Zadania z dzisiejszego koła, jak ktoś ma grupę 2 to wstawcie, przydały by się też odpowiedzi żeby sprawdzić jak komu poszło lub dla tych co poprawkę będą pisać.

Grupa 1:

Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-09-17, 12:58, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Jerzu 

Do³±czy³: 28 Wrz 2009
Otrzyma³ 48 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2010-01-14, 19:34   

Zadania otwarte z grupy drugiej już mniej więcej wstawiłem:
http://www.ue.wroclaw.pl/viewtopic.php?p=7488#7488

100. post! :P

wosiuuuu 

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 5 piw(a)
Sk±d: kalisz
Wys³any: 2010-01-19, 22:09   

czy ma ktoś te zadania rozwiązane poprawnie i mógłby je wrzucić, jakieś zdjęcia/skany

adieuu 
Capo di tutti capi

Do³±czy³: 13 Sie 2009
Otrzyma³ 38 piw(a)
Wys³any: 2010-01-20, 18:00   

Zad 1.
Aby policzyc minimalna cene produktu przy ktorej prod 2tys szt bedzie dawac
zysk liczymy prog rentownosci (Z=0)
Z=E-K -> E=k
y=2
E=y*p
K(y)=5y^3+20y^2+50y+200
y*p=5y^3+20y^2+50y+200 /y
p=5y^2+20y+50+200/y
p=20+40+50+100=210 zł/szt
Odp: Aby osiągac zyski cena musi byc wyzsza od 210 zł/szt.

Kzp=(5y^3+20y^2+50y)y=5y^2+20y+50=110 zł
Kcp=(5y^3+20y^2+50y+200)/y=5y^2+20y+50+200/y=210
Ksp=200/y=100
K'=15y^2+40y+50=190

Prog produkcji = cena produktu pokrywajaca koszty zmienne
Odp: Prog produkcji wynosi 110 zł.

Zad3. p1=50, p2=52,5 ^p=2,5
Ep=-3,5 Ep= (^x/x)/(^p/p)

-3,5=(^x/x)/(2,5/50)
(^x/x)=-3,5*(2,5/50)= -0,175
-0,175*100%=-17,5%
Odp: popyt spadnie o 17.5%
Popyt jest elastyczny, moim zdaniem powinien obnizac cenÄ™, przez co zwiekszy sie popyt a
to zwiekszy zysk.

Wy¶wietl szczegó³y
minister 

Do³±czy³: 05 Wrz 2009
Otrzyma³ 34 piw(a)
Sk±d: Ostrów Wlkp.
Wys³any: 2010-01-20, 19:34   

a zamknięte z grupy 2:> jak ktoś pamięta chociaż jedno to niech da, może uzbiera się całość.

killaruna 
Modlyszka

Do³±czy³a: 08 Pa¼ 2009
Otrzyma³ 87 piw(a)
Sk±d: Festung Glogau
Wys³any: 2010-01-20, 19:55   

Zad. 2 --> http://img69.imageshack.us/i/gr12.jpg/

a)
Spadek cen blachy - producent może zaopatrywać się w większą ilość blachy, a więc może produkować więcej kuchenek - wzrost podaży, wykres Y idzie w prawo.
Wzrost cen gazu - ludzie niechętnie kupują kuchenki gazowe, bardziej opłacalne są np. elektryczne; spadek popytu, wykres X idzie w lewo.

b)
wzrost dochodów - ludzie mogą kupić więcej kuchenek, popyt rośnie.
wzrost ceny energii elektrycznej - dobra komplementarnego do kuchenki, ale ELEKTRYCZNEJ - powoduje wzrost popytu na kuchenki gazowe.

Wykres wyjściowy X przesuwamy więc w prawo.

Z wykresów widać, że:

W punkcie a równowaga i cena zmalała, w punkcie b równowaga i cena wzrosła.

Które zmiany da się jednoznacznie określić?

Zmiany ceny NIE DA SIĘ jednoznacznie określić, gdyż konkretna jej wartość zależy nie od przesunięcia wykresów X/Y, ale od kąta ich wzajemnego nachylenia. Ilość równowagi DA SIĘ jednoznacznie określić.

Wy¶wietl szczegó³y
Cam3L 

Otrzyma³ 7 piw(a)
Sk±d: Zielona Góra
Wys³any: 2010-01-20, 19:59   

adieuu napisa³/a:

Popyt jest elastyczny, moim zdaniem powinien obniżać cenę, przez co zwiększy się popyt a
to zwiększy zysk.

Popyt jest elastyczny. A co powinien zrobić oferent, żeby zwiększyć zyski to ciężko powiedzieć, ponieważ nieznane są koszty produkcji. Zysk=Przychód-Koszt. Na pewno żeby zwiększyć przychód, powinien obniżyć cenę.

Tak mi się wydaje. Mógłby to ktoś potwierdzić, albo obalić? :)

Kenzi 
Absinth Drinker

Do³±czy³: 06 Wrz 2009
Otrzyma³ 117 piw(a)
Sk±d: Oborniki ÅšlÄ…skie
Wys³any: 2010-01-20, 20:05   

Cam3L napisa³/a:
adieuu napisa³/a:

Popyt jest elastyczny, moim zdaniem powinien obniżać cenę, przez co zwiększy się popyt a
to zwiększy zysk.

Popyt jest elastyczny. A co powinien zrobić oferent, żeby zwiększyć zyski to ciężko powiedzieć, ponieważ nieznane są koszty produkcji. Zysk=Przychód-Koszt. Na pewno żeby zwiększyć przychód, powinien obniżyć cenę.

Tak mi się wydaje. Mógłby to ktoś potwierdzić, albo obalić? :)

Pomyślałem pod tym kątem, ten pogrubiony tekst wydaje się ważny. Popieram Cię :).
"Mój boże, to Piasek!"

Cam3L 

Otrzyma³ 7 piw(a)
Sk±d: Zielona Góra
Wys³any: 2010-01-20, 20:11   

killaruna napisa³/a:
W punkcie a równowaga i cena zmalała

cena zmalała na pewno, ale czy równowaga?
nie widać tego na wykresie => nie wiemy jak bardzo spadnie popyt i jak bardzo wzrośnie podaż, dlatego "nie da sie jednoznacznie okreslic" co stanie sie z iloscia rownowagi in my opinion

hehe, udziela mi siÄ™ atmosfera "sesyjna":)

killaruna 
Modlyszka

Otrzyma³ 87 piw(a)
Wys³any: 2010-01-20, 20:23   

Cam3L napisa³/a:
killaruna napisa³/a:
W punkcie a równowaga i cena zmalała

cena zmalała na pewno, ale czy równowaga?
nie widać tego na wykresie => nie wiemy jak bardzo spadnie popyt i jak bardzo wzrośnie podaż, dlatego "nie da sie jednoznacznie okreslic" co stanie sie z iloscia rownowagi in my opinion

hehe, udziela mi siÄ™ atmosfera "sesyjna":)

Hmm... Szczerze, to robiłam to na podstawie zad. 94 ze skryptu. Prowadzący wtedy podał, że dla punktów b oraz d nie możemy jednoznacznie określić ceny, ale równowagę tak - tam był spadek. W punktach a oraz c z kolei cena nadal nie do określenia jednoznacznie, natomiast równowaga wzrosła.

Równowagę można jednoznacznie okreslić, jeśli tylko jeden parametr się zmienia? (X lub Y)
A jak oba siÄ™ zmieniajÄ…, to nie?

shawnzy 
shw

Do³±czy³: 07 Sie 2009
Otrzyma³ 153 piw(a)
Sk±d: Lewin KÅ‚odzki
Wys³any: 2010-01-20, 20:27   

bo np. podaż i popyt mogą zmaleć/wzrosnąć o tyle sam, popyt może o więcej zmaleć/wzrosnąć niż podaż, i na odwrót. Więc p*, może być takie samo, zmaleć lub wzrosnąć. I analogicznie do X=Y.

killaruna 
Modlyszka

Otrzyma³ 87 piw(a)
Wys³any: 2010-01-20, 22:14   

OK, racja, przecież to logiczne :|

A co do zadań zamkniętych, to wymiękam.

Co mi siÄ™ WYDAJE:

W czwartym z tymi kosztami krańcowymi nie będzie przypadkiem podpunkt b tylko? Musielibyśmy mieć podaną jakąś funkcję na koszty całkowite, by móc określić jakiekolwiek zmiany...

W trzecim - wydaje mi się, że a odpada, bo w kosztach krańcowych chodzi o ogólny przyrost kosztów wywołany wzrostem wielkości produkcji o kolejną wyprodukowaną jednostkę towaru, więc to będzie różnica między obecnym kosztem całkowitym a wcześniejszym (tak, jak to było robione w zad. 77 na str. 35) b odpada na starcie, bo sugeruje, że koszty krańcowe są równe kosztom zmiennym, c jest błędne z tego samego powodu, co b, natomiast d zostało wykluczone przez podpunkt a... Hmm. No i e - chyba również powinno odpadać, ponieważ koszty całkowite zmieniają się po każdej kolejnej wyprodukowanej jednostce i nie można tego tak jednoznacznie określić, że akurat przy 10sztukach będzie 1200zł... Może wyjść więcej albo mniej - tak mi się wydaje.

Z tego by wychodziło, że tutaj w ogóle nie ma poprawnej odpowiedzi, a to przecież niemożliwe :( chyba że punkty a oraz d są niejasno sformułowane i nie chodzi o koszt całkowity sam w sobie równy 120zł, tylko właśnie o różnicę między kosztami, która te 120zł wynosi...

W drugim - szczerze mówiąc, dostaję oczopląsu :/ pierwsza pochodna równa zero oznacza, że jest tam maksimum, czyli punkt b jest OK, co automatycznie wyklucza c oraz d. Odnośnie a i e - nie mam pojęcia :(

W pierwszym - jak na moje oko, to dobra odpowiedź to c. I tylko ona ;P

Niech ktos skomentuje i skoryguje, bo na pewno gdzieś błędnie myślę... :P

killaruna 
Modlyszka

Otrzyma³ 87 piw(a)
Wys³any: 2010-01-20, 22:44   

Poprawka!

W trzecim będzie dobrą odpowiedzią d - sama pisałam o tych różnicach i z rozpędu dobrą odpowiedź wykluczyłam, ehehehe :P

W czwartym natomiast jednak da się to określić - odpowiedzią poprawną będzie e. Wynika to z rysunku 8 na stronie 38 w skrypcie :) Sytuacja, jaką mamy opisaną w zadaniu: koszty krańcowe odpowiadają punktowi (y1, p1), natomiast ceną jest p2. Żeby koszty krańcowe dogoniły cenę, musimy wykres K' przedłużyć do p2, czyli y - wielkość produkcji - musi zostać zwiększona.

Kenzi 
Absinth Drinker

Do³±czy³: 06 Wrz 2009
Otrzyma³ 117 piw(a)
Sk±d: Oborniki ÅšlÄ…skie
Wys³any: 2010-01-20, 22:58   

TEST:

1. Tutaj zastanawiałem się - albo c, albo jeszcze b i c (po dłuższym zastanowieniu nie widzę między nimi istotnej różnicy... a wiem, że na kole widziałem :|)

2. Według notatek punkt b jest poprawny, co wyklucza c i d automatycznie. A później - dylemat. Oceniłem najpierw, że przychód nie może raczej być ujemny (bo nie zależy od kosztów produkcji), więc - skoro jest maksymalny przychód to już nie urośnie... skoro nie może być ujemny, to nie spadnie... [boże, to za głupoty :O] - wtedy a i e są poprawne... Ale widziałem jakiś taki wykres z ceną 'a', która jest w tym punkcie, w następnych E maleje. I wtedy tylko b jest ok. Pogubiłem się, osobiście stawiam tylko na b.

3. Co do tego punktu mam zupełnie odmienne zdanie. Pochodna to styczna w punkcie określająca kierunek funkcji. Tak więc moim zdaniem:
a jest błędne - o tyle [120 zł] wzrosną koszty całkowite w ogóle, ale część kosztów stałych podzieli się również na tą sztukę towaru
b myślę, że jest prawidłowe. Tutaj obliczamy pochodną, a pochodna ze stałej liczby [kosztów stałych] jest równa 0. Skoro produkując następną jednostkę koszty stałe się NIE ZWIĘKSZĄ, to koszt krańcowy pokazuje właśnie koszty zmienne produkcji następnej jednostki [a nie całkowitą cenę tej jednostki, bo to pokazują koszty całkowite przeciętne]
c jest błędne - znów definicja Kcp
d jest prawidłowe - koszty stałe się nie zmienią, koszty zmienne spadną o 120 zł - de facto koszty całkowite spadną o 120 zł
e jest błędne - to miarowanie jest niedokładne - było by prawidłowe tylko wtedy, kiedy koszty całkowite były by funkcją liniową

4. Tutaj mam największy dylemat.
a jest totalną głupotą.
c i d - aby na to odpowiedzieć - nie mamy danych zależności ceny od kosztów, więc przed to odpowiedź b wydaje się prawdopodobna. Jednakże odpowiedź e wydaje się być prawidłowa - to jednak jeśli sprzedawca nie zmieni ceny to dopóki koszty krańcowe nie dojdą do wysokości ceny każdy sprzedany towar będzie przynosił zysk... Jednak nie znamy popytu na towar, więc jeśli w konkurencji doskonałej popyt może być ograniczony [teorii nie znam nic, a nic :D] to stawiam na właśnie odpowiedź b.

Tak więc moje odpowiedzi:
1. B, C
2. B
3. B, D
4. B lub E [zależy od teorii :D]

Eeej, to nawet ładnie nie wygląda :|.
"Mój boże, to Piasek!"

marek 

Do³±czy³: 22 Sie 2009
Otrzyma³ 4 piw(a)
Wys³any: 2010-01-20, 23:30   

Ej nie ma kompletnie nikt zdjęć zadań z 2 grupy ? bo jeśli to co słyszałem to prawda to na poprawie będe miał 2 grupę (Kenzi też :P) więc jakby jakiś dobrodziej miał 2 grupe to bardzo bym prosił o wstawienie.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: