Wszystkich zainteresowanych matematyką finansową i ubezpieczeniową (a także statystyką) oraz tych, których to nie interesuje, ale perspektywa zostania aktuariuszem zarabiającym krocie wydaje się interesująca ;p zapraszam w poniedziałek 22 marca o godzinie 13.15 na spotkanie organizacyjne i objaśniające naszego koła w pokoju B6.
Opiekunem koła została mgr Anna Nikodem.
Patronem zapewne zostanie prof. Walenty Ostasiewicz.
Koło zaczyna "od podstaw", czyli będziemy krok po kroku wporwadzani w tematykę związanej z matematyką finansową i ubezpieczeniową. Całki, liczby zespolone, liczenie sum... ale nie ma strachu. Wszystko będzie po kolei objaśniane, "na spokojnie". Oczywiście wszystko w ujęciu potrzebnym dla Statystyki Aktuarialnej.
Projekty jakieś zapewne będą, jak tylko bedziemy w stanie coś z siebie "wycisnąć".
Na razie skupimy się, jak na koło naukowe przystało, na zgłębianiu zagadnień związanych z naszą działalnością :)
Z czasem możliwe, że bedziemy przygotowywać się pod egzaminy "na aktuariusza", a zdanie już jednego takiego egzaminu, jest nie lada cenną zdobyczą w CV.
Wszystkie pytania proszę zadawać w tym temacie!
Ktoś na kształt reaktywatora koła.
De Morgan
_________________ Si dederit homo omnem substantiam domus suae pro dilectione,
quasi nihil despicient eum.
aktuariusz = fajny zawód = dochodowy
szkoda tylko, że 'Według stanu na 20 października 2009 roku w Polsce jest zarejestrowanych 195 aktuariuszy'...co o trudności egzaminu mówi samo za siebie http://pl.wikipedia.org/wiki/Aktuariusz
Spotkania będą się odbywały w poniedziałki o 13, czy jeszcze nie ustalono?
Nie ustalono. Tylko spotkanie organizacyjne jest wtedy :) Na tym spotkaniu to ustalimy.
Tak. 195 osób. Egzamin trudny. Nawet jesli nie uda się nikomu z nas zostać aktuariuszem, to tematyka koła przyda się wszędzie indziej, a sama nazwa koła wpisanego w CV też robi wrażenie :D
No i moim zdaniem: ciekawa sprawa, bardzo użyteczna :)
Nie uda mi się być na zebraniu, bo wtedy mam WF, ale bardzo mi się pomysł podoba. Chciałbym poznać szczegóły i jeśli termin tego koła będzie jakiś dobry - na pewno się tam zapiszę.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Jak wyżej,czyli mam zajęcia do 15 w pon, nie lepiej zorganizować to spotkanie organizacyjne wieczorem,wtedy większej liczbie osób będzie odpowiadał termin?
Wtedy nasza opiekun ma konsultacje. Właśnie w tym czasie.
Spotkanie organizacyjne nie jest obowiązkowe, oczywiście. Można skontatkować się z p. Nikodem w inny sposób, albo po prostu wysłuchać relacji osoby, która była na takim spotkaniu. Jeszcze się taki nie urodził, co by.... wszystkim dogodził.
Pokój B6 znajduje się w Budynku B(przyległy do budynku C i E, dokłądniej między nimi ;p) na parterze :)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum