ja to zrobiłem w ten sposób. Czy jest inna rada na przedziałowość ? tabela przestawna + przedziały ?:P obszukałem fora i to było jedyne rozsądne ;-D
1) gdzieś z boku utworzyć kolumnę o nazwie wzrost i wpisać W JEDNEJ KOMÓRCE kolejne przedziały, czyli np. 160-165, następna komórka niżej 165-170 itd.
2) obok zrobionej kolumny wzrostu z przedziałami tworzymy analogicznie kolumnę dla wagi, czyli w jednej komórce 60-65, w drugiej niżej 65-70
3) obok danych wzrost i waga od p.Iwanickiej utworzyć kolumny o nazwie wzrost i waga (poprawić sobie u p.Iwanickiej na wzrost bo jest błąd literowy)
4) w komórce pierwszej pod nazwą wzrost wpisać formułę JEŻELI
no i teraz trzeba napisać, że JEŻELI powiedzmy C2 jest mniejsze niż komórka pierwsza dla wzrostu z przedziałem w dolarach (165-170)to wpisz ten przedział (czyli wartość tej komórki), jak nie to JEŻELI C2 jest mniejsze niż komórka druga dla wzrostu z przedziałami w dolarach (170-175) to wpisz ten przedział (czyli wartość tej komórki), jak nie to JEŻELI itd. dla wszystkich możliwości i przeciągnąć na wszystkie komórki
5) analogicznie tworzymy kolumnÄ™ dla wagi
6) w ten sposób każdy wzrost jest przydzielony do przedziału, tak samo z wagą
7) zaznaczamy wszystkie cztery kolumny (te od p.Iwanickiej i te co utworzyliśmy z formułą JEŻELI) wstawiamy tabelę przestawną
8) kolumny: wzrost2, wzrost
wiersze: waga2, waga
suma: wzrost2 , naciskamy na rozwinięcie tego, zmieniamy na licznik
mogÄ™
obok tych dwóch kolumn co są w treści zadania dodajesz trzecia kolumnę "suma" i od góry do dołu dajesz same jedynki.
teraz tworzysz tabele przestawna z tych trzech kolumn: pionowo wzrost, poziomo wagę a w polu dane "suma". Powinna się utworzyć wielka tabela przestawna.
teraz klikasz prawym przyciskiem na jedna daną wzrost i klikasz grupuj. minimalna wartość 165 cm maksymalna 195 cm a w trzecim polu wybierasz odstęp wiec w tym zadaniu 5. klikasz ok i już masz przedziały wzrostu. tak samo robisz z wagą
Albo pod wartości "165/170/65/70 podstawić odpowiednie komórki, które zwiększają swoją wartość o 5 i całość rozwalona w jednej linijce, dodatkowo jeśli podsumujemy odpowiednie komórki albo całe wiersze/kolumny to i całe zadanie 3 jest rozwiązane. Bo inaczej to tylko strata miejsca i czasu, choć w sumie i to nie problem.
BTW: K.I.K.A., szacun i piwo za dobry pomysł :D.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum