A więc mam takowy problem... dotyczy on liczenia liczebności za pomocą funkcji "częstość" w excelu
na laborkach liczyliśmy liczebność do cechy: wiek. (na obrazku zaznaczone na zielone) no i pamiętam,że na pewno zamiast ok na końcu 3ba wcisnąć kombinacje klawiszy ctr+ shift+ enter ale ... chyba 3ba jeszcze jakieś komórki zablokować... ponieważ w tym robionym na laborkach łączna suma liczebności wieku = 244 ( i to jest dobrze)
a w w tym co robiłam teraz czyli zaznaczonym na rózowo (STAŻ) każdy następny wynik dodaje mi do poprzedniego ;-/
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-10-23, 14:51, w caoci zmieniany 1 raz
hmm ja juz nie pamietam jak to bylo ale z tego co widze to otrzymujesz w ten sposob liczebnosc skumulowaną. Odejmij pozniej od wyniku drugiego ten pierwszy i masz normalną liczebnośc :)
Adrian mądrze pisze. Teraz wyliczyłaś wartość skumulowaną. Żeby mieć zwykłą liczebność potrzebujesz od wartości odjąć poprzednią. Po prostu zaznacz to jako liczebność skumulowana, a obok zaznacz sobie w czwartej komórce od góry w nowej kolumnie zliczanie komórki '101' - '65', a potem przeciągasz w dół, bez żadnego blokowania niczego (lub - jak wolisz - Twoje magiczne ctrl+shift+enter). W innym temacie o tych laborkach wrzuciłem pytanie dot. wykresów - tam masz mniej więcej to zrobione [w troszkę 'mojej wersji' i dotyczące zarobków, ale jak podłapiesz o co chodzi wszystko możesz przenieść do wszystkiego :)]
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
zgadując, według tego co było na ćwiczeniach...
przed wybraniem funkcji "częstość" powinnaś zaznaczyć zakres kolumny w którym mają pojawić się wyniki. Nic nie przeciągasz, nic nie blokujesz. Od razu po zatwierdzeniu parametrów funkcji wypełnia się cała kolumna tabelki(u Ciebie "liczebność")
Skoro juz tu wszyscy zaglądają to moze i mi ktos pomoze. Jak zrobic analize 2 pkt 1. Na jednym wykresie przedstawić oczekiwany czas trwania życia w latach 1950-2007 dla kobiet i mężczyzn. Czy płeć ma wpływ na oczekiwany czas trwania życia ? ??
agnieszkaosw
Doczya: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma 90 piw(a)
Wysany: 2010-03-06, 15:25
adieuu, obawiam się,że my tego jeszcze nie zrobiliśmy
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Co do funkcji "częstość" to ona przyjmuje końce przedziałów w taki sposób (.. ,...> a my <...;...). Dlatego wyniki się trochę różnią (sprawdzone na arkuszu Kenzi'ego).
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum