no dobra, to teraz moje pytanie:
jak to zrobiliście? :P
w sensie czy wziąć np. staż pracy, posortować to rosnąco, samemu poprzypisywać rangi i wtedy policzyć wzorem? (to tak teoretycznie ja wymyśliłam, podejrzewam, że kompletnie niepoprawnie ;P)
help! ;)
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
agnieszkaosw
Do³±czy³a: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2010-04-18, 12:07
the_caroline, ja nie wiem czy dobrze to zrobiłam, ale po prostu wrzuciłam w statistice całą kolumne "staż pracy" i w zakładce Dane jest opcja "ranguj".
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
agnieszkaosw, the_caroline, trzeba uwzględnić to, że wartości się powtarzają, więc wtedy przypisujemy im wartość średniej arytmetycznej przypisanych rang poszczególnych elementów.
Z tego co wiem w Statistice wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję, w Excelu też da się to zrobić, ale to dość pracochłonne zajęcie...
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
Go¶æ, pamiÄ™taj jak piszesz
agnieszkaosw
Do³±czy³a: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2010-04-18, 12:29
pit3r si w statistice zaznacza się,że ma liczyć średnią dla tych co się powtarzają
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
a może ktoś mi wysłać, lub (jeszcze lepiej) wrzucić tutaj wersję tego .xls'a na której pracujemy? ;D bo ja nie mam żadnych danych by móc sobie to liczyć
więc byłbym wdzięczny
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum