W jednym z działów dałam linka do podręcznika ebook UMLa pt. "UML dla każdego". Czym jest klasa i jak jest zbudowana, opisane jest na str 27.
Wykresy można zrobić w programie DIA lub Visio. W Visio trzeba odszukać wśród listy po lewej stronie diagramów UMLa (chyba w podgrupie "oprogramowanie", nie pamiętam) i zatwierdzić. Diagramy tworzy się metodą przeciągnij/opuść, a w klasach diagramu wprowadza się atrybuty i operacje poprzez dwukrotne kliknięcie na klasę.
W pierwszym zadaniu chyba trzeba utworzyć 5 klas: bank, samochód, osoba prywatna, organizacja, pożyczka.
Tak się tylko zastanawiam, czy może "właściciela" zrobić jako osobną, 6 klasę?
Aha, czy w atrybutach mamy się ograniczyc tylko do danych z zadania, czy też wprowadzać dodatkowe, np. w przypadku samochodu, jakiej jest on marki?
no ja to robiłem tak ze nie mam 6 klasy jako własciciela a atrybutow zrobilem jak najwiecej sie dało, tj w granicach rozsądku ;P inaczej by mnie posądzoo o członkostwo w Avon ;DDDDDDDD
Tak w skrócie: na eportalu pojawiła się druga część projektu z AiMSI.
Termin oddania: 27.05.2010
Cytat:
STUDENT MA ZA ZADANIE:
1. Użyć ten dokument z zadaniami i przygotować profesjonalny (zszyty/spięty, ale nieoprawiony) dokument z odpowiedziami na zadania.
2. Oddać dokument dr. Iwonie Chomiak w czwartek 27 maja między godzinami 14:00 i 15:00 w bud. Z, pok. 707
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Mam tylko takie pytanie, czy display(), get() itd. można tłumaczyć na polski, tj. wyswietl(), pobierz() - czy tez muszą zostac po angielsku, bo są funkcjami wbudowanymi UMLa? Nie chce mi się sprawdzać po necie...
A ja dalej mam nadzieję, że te plusiki będą nic nie warte, skoro przedmiot kończy się kołem, a ćwiczenia projektem, że nic nie wysyłam :|. Nie mam na niego jakoś siły, nawet jak mam część podaną... Ech... Ktoś jeszcze jest w podobnej sytuacji? :>
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum