Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przedmioty, plan itp.
Autor Wiadomo¶æ
Kenzi 
Absinth Drinker

Do³±czy³: 06 Wrz 2009
Otrzyma³ 117 piw(a)
Sk±d: Oborniki ÅšlÄ…skie
Wys³any: 2009-09-06, 15:27   Przedmioty, plan itp.

Czyli - co nas czeka? Wg planu na I semestr mamy:

> Algebra Liniowa (45h = wykład co tydzień i ćwiczenia co 2 tygodnie)
> Analiza matematyczna (30h = wykład i ćwiczenia co 2 tygodnie)
> Ekonomia [Mikroekonomia] (45h = wykład, ćwiczenia oraz laboratorium - wszystko co 2 tygodnie)
> Prawo (60h = 3-godzinny wykład co tydzień + ćwiczenia co 2 tygodnie)
> Zarządzanie (45h = wykład co 2 tygodnie i ćwiczenia co tydzień)
> Technologia Informacyjna (30h = wykład i laboratorium co 2 tygodnie)

Z czego Technologię Informacyjną będzie można zamienić na inny przedmiot, wart 3 lub więcej punkty ECTS.

Dodatkowo z większych przedmiotów:
> 2 języki obce (czyli 2x 30h = cotygodniowe ćwiczenia z obu)
> Wychowanie Fizyczne (30h = cotygodniowe zajęcia; a z tego co czytałem można się nie zapisać, ale żeby zdać, trzeba mieć 90h [3 pełne semestry] WFu zrobione w ciągu pierwszych 2 lat]

Dodatkowo śmieci:
> Bezpieczeństwo i higiena pracy [4h = 2 zajęcia]
> Biblioteczne systemy informacyjne [2h = 1 zajęcia]

Podsumowując: nie wliczając 'śmieci', mamy 120h wykładów, 195h ćwiczeń i 30h laboratoriów w semestrze...

Patrząc, że semestr ma 15 tygodni, bo tak jest to liczone, mamy 8h wykładów, 13h ćwiczeń i 2h laborek w tygodniu. Czyli najprawdopodobniej 1 dzień wolny oraz średnio 23 'lekcje' na tydzień [wiadomo, że i może się zdarzyć skrajnie nawet 18 godzin w jednym tygodniu, 28 w drugim, zależy od grupy i od ułożenia wykładów]

Jeśli się mylę, albo ktoś wie coś więcej - proszę o info :).
"Mój boże, to Piasek!"
 Autor postu otrzyma³ 2 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta

Wy¶wietl szczegó³y
Wiêcej szczegó³ów
Wystawiono 2 piw(a):
pit3r, Lukaszprzy
pit3r 
mistrzu

Do³±czy³: 04 Sie 2009
Otrzyma³ 73 piw(a)
Sk±d: Mielec/WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-06, 18:01   

a czy ktoś się orientuje jak to jest z wykładami? czy obecność na nich jest obowiązkowa i w jakiś sposób sprawdzana? czy to może tylko jeden z "mitów" na temat uczelni, który podsłyszałem od znajomych? ;-P

Go¶æ, pamiÄ™taj jak piszesz

k.i.k.a. 

Do³±czy³a: 10 Sie 2009
Otrzyma³ 15 piw(a)
Sk±d: Koszalin / WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-06, 18:06   

ja żywię głęboką nadzieję że będzie to nieobowiązkowe :-D w końcu to studia a nie liceum ;-) :-P

shawnzy 
shw

Do³±czy³: 07 Sie 2009
Otrzyma³ 153 piw(a)
Sk±d: Lewin KÅ‚odzki
Wys³any: 2009-09-06, 18:10   

nie są obowiązkowe, ale na niektórych puszczaja listy obecności, które mogą Ci podnieść ocene ;];] wiec warto czasami bywać na wykładach, a nóż będzie lista :P

Wy¶wietl szczegó³y
pit3r 
mistrzu

Do³±czy³: 04 Sie 2009
Otrzyma³ 73 piw(a)
Sk±d: Mielec/WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-06, 18:17   

o to bardzo mnie tym uspokoiłeś shawzy, bo ja na wykłady zwykle chodzę, ale czasami przydałoby się dłużej pospać - dzięki za info :)

Go¶æ, pamiÄ™taj jak piszesz

Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma³ 117 piw(a)
Wys³any: 2009-09-06, 19:09   

Kiedy studiowałem na PWr w przeciągu 2 lat był tylko 1 wykład ze sprawdzaną obecnością i to jak się okazało - lista była puszczana 3 razy, za 3 obecności miało się +20%, za 2 - +10%, za 1 - +5% do wyniku kolokwium :). No cóż, ale wg tego, jakie są zasady, każdy wykładowca MOŻE sprawdzać obecność, MOŻE obniżać za to ocenę, a jeśli zajęcia kończą się egzaminem - od wykładowcy właśnie zależy ocena (ćwiczeniowiec uczy praktyki i ew. za słabe wyniki kolokwiów może nie dopuścić do egzaminu).
"Mój boże, to Piasek!"

maciu 

Do³±czy³: 16 Sie 2009
Otrzyma³ 7 piw(a)
Sk±d: Zgorzelec/WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-06, 19:23   

a tak btw - ktos ma jakies oceny do przepisania w tym semestrze? ja tam nie mam pojecia jakie tu u nich sa procedury, a mam juz zal. algebre i technologie inf... Kenzi, jesli byles na inf to pewnie to samo + ew. analize (ja podchodzilem kilka razy i zawsze malo brakowalo zeby zdac to dziadostwo... :S). jak myslisz, lepiej u wykladowcow czy od razu wbijac z tym do prodziekana / dziekanatu?

Kenzi 
Absinth Drinker

Otrzyma³ 117 piw(a)
Wys³any: 2009-09-06, 20:17   

To troszkę śmieszne, ale technologii informacyjnej nie mam... miałem 8 przedmiotów z programowaniem w Javie, Oz i Asemblerze, ale nic ogólnego, coby przepisać można było... Analizę olałem w pierwszym semestrze, a potem nie robiłem - nie mam jej zaliczonej :D... Nawet jak chciałem rezygnować z PWr, to ostatecznie i z WFu zrezygnowałem, bo mi się 20 zł na ping-ponga zapłacić nie chciało :). Ostatecznie przepisane mogę mieć 3,5 z Algebry, ale chyba nie będę chciał, chyba, że będzie cholernie ciężko, ale jakoś w to nie wierzę :).

A co do samej procedury przepisania... Wiem, że wystarczy pogadać z wykładowcą (ew. prowadzącym ćwiczenia/laborki jeśli dotyczy) i w (jak to obliczyli znajomi, którzy próbowali :P) 95% przypadków z PWr i 80% przypadków z UW ocena zostanie po prostu przepisana.
"Mój boże, to Piasek!"

k.i.k.a. 

Do³±czy³a: 10 Sie 2009
Otrzyma³ 15 piw(a)
Sk±d: Koszalin / WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-06, 23:07   

z tego co ja się orientuję to żeby przepisać ocenę musisz mieć zaliczone co najmniej tyle godzin co obowiązuje w planie na drugim kierunku. i tak ja na przykład raczej nie będę mieć przepisanej mikro i makroekonomii bo miałam nawet więcej godzin wykładów i ćwiczeń niż tu będzie ale nie miałam laborek :-/

zresztą od tamtego roku wykładowca musi mieć zgodę dziekana na przepisanie oceny, a niektóre uczelnie zrobiły tak że jak się przepisze ocenę to za ten przedmiot nie ma się punktów ECTS więc trzeba robić coś innego żeby nabić punkty. Więc czasami bardziej się opłaca robić drugi raz to samo bo wtedy jest lajt niż uczyć się czegoś od nowa.

Jak jest na UE nie wiem, trzeba będzie z wykładowcami na początku roku sobie poważnie porozmawiać ;-)

Sav1ola

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 14 piw(a)
Wys³any: 2009-09-09, 12:17   

To 23 godzinki tygodniowo nie jest tragicznie ;) Jakis wolny dzionek na prace dorywcza i rozrywki mysle ze bedzie :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku