Zamieszczam listę wzorów na koło ze statystyki. Myśle,że się Wam przyda:)Niestety w tej liście z internetu zauważyłam bład przy rs, nie sprawdzałam poprawności innych wzorów.
fajne wzorki... szkoda, że my musimy to wszystko na pamięć umieć :D.
Btw determinację R^2 najczęściej podaje się w procentach.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
agnieszkaosw
Doczya: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma 90 piw(a)
Wysany: 2010-05-15, 23:41
nie możecie mieć opisanych wzorów na kole u Rusnak.
niech będzie ... namęczyłam się nieźle z tym.
wzory
czerwony kolor: sz. szczegółowy
odpowiednie wzory na czarno: sz. rozdzielczy
niebieski: jednospodstawowe
zielony : łańcuchowe
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
Autor postu otrzyma 3 piw(a)
Ostatnio zmieniony przez agnieszkaosw 2010-05-16, 13:47, w caoci zmieniany 2 razy
dooobra, więc potrzebuję kilku rad :)
1. jaka jest interpretacja współczynnika kierunkowego prostej regresji?
2. lista 2, zadanie 4. wsp. regresji wyszedł mi 3,16, wiadomo, kompletna bzdura. jak to ogarnąć?
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
agnieszkaosw
Doczya: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma 90 piw(a)
Wysany: 2010-05-16, 14:52
x= axy + bx
(x z daszkiem powinno być etc :P, nie chce mi sie kombinować),
no to tak, np x to cena y to sprzedaż
wraz ze wzrostem sprzedaży o jedną jednostkę , rośnie cena o ax . (bądź maleje jezeli jest - ax)
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
the_caroline, współczynnik kierunkowy wskazuje nam jak zmienia się średnia wartość cechy określanej przy zmianie wartości cechy określającej. Łatwo, więc stwierdzić, że jeśli a<0 to mamy do czynienia z korelacją ujemną
x - cecha, której wartość jest określana względem y
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
dooobra, więc potrzebuję kilku rad :)
1. jaka jest interpretacja współczynnika kierunkowego prostej regresji?
2. lista 2, zadanie 4. wsp. regresji wyszedł mi 3,16, wiadomo, kompletna bzdura. jak to ogarnąć?
Interpretacja taka jak Ci juz napisali.
Zad 4 jest bład w tym zadaniu stad taki wynik :)
Oj tam sie czepiasz :P
No wyszlo ci super tylko ze chyba zle policzyles Sy bo mialo byc około 0,45 a nie 2,24.
Jak dla mnie to błąd jest w miejscu gdzie E(xi-x)(yi-y)=10 chyba powinno byc 1 a nie 10. i wtedy Rxy = 32%
Jak tak sie przygladam to zle tez jest podpunkt b) (źle żem przepisał wzór na ax ) xD
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-05-16, 18:13, w caoci zmieniany 1 raz
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum