halo, chciałam zapytać jak to z tymi punktami jest. w sensie wiem o co w nich chodzi itd., ale czy to hmm działa? bo np. w moich rodzimych wschodnich stronach na wielce szacownym UMCSie niby zbierają te punkty, ale jest to raczej fikcja i przydawały się one jedynie osobom związanymi Socratesem. czy ktoś się orientuje?
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
Jak tak patrzę na wątek dotyczący przedmiotów, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć, wydaję mi się, że na UE punkty ECTS nie są fikcją ;-P
Rzecz polega na tym, aby uzbierać ich w ciągu roku przynajmniej 60. Stąd też zamiast Technologii Informacyjnej możesz wybrać sobie inny przedmiot za 3 lub więcej punktów ECTS. Oczywiście poza punktami trzeba zaliczyć przedmioty obowiązkowe ;)
no, ale głowy uciąć sobie nie dam, bo na każdej uczelni jest wobec nich nieco inne podejście :P
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...] stąd ta nazwa (European Credit Transfer System). Jeśli chodzi o jedną uczelnię i jeden wydział punkty ECTS są tylko po to, co napisał pit3r - musisz mieć 60 w ciągu roku żeby zdać (oczywiście jakieś progi deficytowe czy podania do dziekana spokojnie istnieją - u mnie na PWr wynosiły 8-15 punktów po 2 semestrach w zależności od wydziału) + wykonać do jakiegoś czasu pozostałe przedmioty obowiązkowe (o ile się nie mylę: jeden język - 4 semestry, drugi - 2 semestry, WF - 3 semestry - to wszystko niezależnie kiedy, byle by w ciągu pierwszych 4 semestrów [tzn. nie sądzę, aby problemem było wzięcie drugiego języka dopiero na drugim roku itp.])... Większość przedmiotów na naszym wydziale jest obowiązkowych, ale właśnie Technologia Informacyjna, która jest za 3 punkty ECTS jest wymienna na dowolny inny przedmiot z 'listy przedmiotów dla nas'... Tak samo, jak ktoś nie chce korzystać z 'systemów bibliotecznych' - te 4 godziny może wymienić na inny 'poradnik studenta'.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
milusio. thx folks, za wyjaśnienia. to chyba jednak będę musiała zbierać punkty ;< aaa te zmiany typu technologie informacyjna zamieniam na '...' to dopiero w pazdzierniku, ne?
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...]
(Åšwiat) /{Polska}
Kenzi napisa³/a:
[tzn. nie sądzę, aby problemem było wzięcie drugiego języka dopiero na drugim roku itp.])
Pamiętaj, uczelnia myśli zawsze inaczej niż normalny człowiek
Kenzi napisa³/a:
Technologia Informacyjna, która jest za 3 punkty ECTS jest wymienna na dowolny inny przedmiot z 'listy przedmiotów dla nas'...
Czyt. obsługa Worda wymienna na lekcję biblioteczną lub hmm... sprzątanie budynku? to byłoby ciekawsze...
Kenzi napisa³/a:
Tak samo, jak ktoś nie chce korzystać z 'systemów bibliotecznych' - te 4 godziny może wymienić na inny 'poradnik studenta'.
W 'świecie' (przy zmianach uczelni i międzyuczelnianych różnicach programowych) się liczą w wypadku zmiany uczelni [typu pójścia na inną 'Informatykę i Ekonomerię' gdzieś tam, gdzieś tam...]
(Åšwiat) /{Polska}
Nam właśnie wmawiali na tej strasznej PWr, że chodzi głównie o świat, a dokładniej Europę. Podawali przykład, że już jacyś Francuzi przybyli na PWr dzięki tym ECTS'om itd., ale cholera ich tam wie...
A ta 'obsługa worda', a w szczególności Excela w późniejszym czasie i późniejszych przedmiotach raczej się przyda, cholera :|. Z czego 90% osób będzie ją umieć bezproblemowo, a ja tam wolę 3 ECTSy niż męczarnie ze zbędnym innym przedmiotem :).
A te przystosowania do biblioteki - owszem - żenada :|.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
z tego co mi wiadomo to na ue jest tak, że w pierwszym semestrze musisz zdać wszystko (nie można wziąć warunku), a na drugim to jednego przedmiotu mozesz nie zdac, a za warunek się płaci ok.300zł. Ale moze coś się zmieniło w tym roku, wiec nie bierzcie tego jako pewnik damy rade ;]
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum