Forum studentów informatyki UE Wrocław Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Progi Punktowe
Autor Wiadomo
Skarbona 

Doczy: 12 Pa 2009
Otrzyma 14 piw(a)
Wysany: 2010-07-10, 08:49   Progi Punktowe

Widzieliście progi punktowe w tym roku?

http://www.ue.wroc.pl/rek..._i_stopnia.html

Nie macie wrażenia, że są "troche" zawyżone?. Np. Na Finanse i Rachunkowość na NE, trzeba było mieć 100% z rozserzonej matury i po 86% z matematyki i polskiego na poziomie podstawowym. A jak ktoś pisał "tylko" matematyka rozserzoną, to musiał pisać jeszcze pisać polski rozserzony i mieć z obydwu przedmiotów po 92%.

Chyba uczelnia chce podnieść prestiż uczelni. Podniesienie o ponad 50 pkt progów punktowych(a przy okazji zmnieniono zasady dostawania pkt, i dostaje się ich dużo mniej) to nieuczciwa zagrywka z ich strony. Coś mam wrażenie, że w pierwszej rekrutacji przejdzie 10% studentów ;p.
Postaw piwo autorowi tego posta

Sav1ola

Doczy: 06 Sie 2009
Otrzyma 14 piw(a)
Wysany: 2010-07-10, 10:03   

Czy ja wiem czy aż tak bardzo zawyżone? Przecież liczą się 3 przedmioty (matma, obcy, + dodatkowy przedmiot) i wystarczyło mieć po 62% z każdego z nich, żeby się dostać na najwyższy próg czyli na FIR.

jay 
Sir dżizus, grzesiek

Doczy: 27 Wrz 2009
Otrzyma 13 piw(a)
Skd: Wrocław
Wysany: 2010-07-10, 12:26   

Zawyżenie progów nie leży w interesie uczelni. Każdy student to idące za nim pieniądze, a coś takiego mogłoby zniechęcić liczne jednostki. Wiadomo, że uczelnia chciałaby złapać tych najlepszych dlatego w tym momencie, zapewne zgodnie z dorobkiem punktowym kandydatów, odhaczyli próg na podanym poziomie. Łatwo przewidzieć że w następnych turach rekrutacji spadnie..

Porównując z tym:
http://www.ue.wroc.pl/rek..._2009_roku.html
nie robią wrażenia.

maxdiaz 

Otrzyma 34 piw(a)
Skd: Bolesławiec
Wysany: 2010-07-10, 14:49   

a ja sie zdziwiłem ze na IB taki niski próg ;D kumam ze to nowość ale nie spodziewałem sie ze az tak niskie progi ;D

Kocur 
Tomek:D

Doczy: 23 Wrz 2009
Otrzyma 60 piw(a)
Wysany: 2010-07-10, 15:18   

a jak to teraz wyglada jeżeli bym chciał zacząć drugi kierunek to rozumiem że składałbym podania tak jak tegoroczni maturzyści, a jeżeli biorąc pod uwagę to że troche system się zmienił to byłbym brany tak jak obecnie (te progi co obecnie są) czy jakoś moje pkt liczą się inaczej... bo w moim wypadku zdając tylko matmę nie dostałbym się teraz:)... czyli rozumiem że musiałbym napisać maturę jeszcze z czegoś?

Czy Te oczy mogą kłamać, chyba nie:)

Sav1ola

Otrzyma 14 piw(a)
Wysany: 2010-07-10, 16:02   

Kocur, nie można wziąć drugiego kierunku na UE w tym momencie. Dopiero na 3 roku można, przy spełnieniu jakichś tam warunków.

agaaa 

Doczya: 06 Sie 2009
Otrzyma 10 piw(a)
Wysany: 2010-07-10, 16:31   

Sav1ola, dokładnie tak, na UE drugi kierunek można zacząć na 3cim roku przy spełnieniu odpowiednich warunków, czyli średniej co najmniej 4 ileś (nie wiem dokładnie).
Teraz to tylko można zrezygnować z IiE i zaczać inny kierunek od nowa, ale o ile dobrze sie orientuję od paru osób, które chciały tak zrobić to i tak tzreba pisac podanko do rektora albo kogoś tam ;)

p2mgrup 

Doczy: 06 Mar 2010
Otrzyma 57 piw(a)
Skd: Kłodzko
Wysany: 2010-07-10, 19:16   

z tego co mi wiadomo , moj kolega z mojego rocznika , zaczal 2 kierunek bedac na 2 roku majac srednia 4.9, idac indywidualnym tokiem studiow, wiec wydaje mi sie ze jest to mozliwe.

pit3r 
mistrzu

Doczy: 04 Sie 2009
Otrzyma 73 piw(a)
Skd: Mielec/Wrocław
Wysany: 2010-07-10, 20:27   

p2mgrup, wszystko jest możliwe, aczkolwiek nie takie proste jakby się mogło wydawać :-P średnią powyżej 4.5 nie jest tak łatwo osiągnąć :-P

Go, pamiętaj jak piszesz

Kenzi 
Absinth Drinker

Doczy: 06 Wrz 2009
Otrzyma 117 piw(a)
Skd: Oborniki Śląskie
Wysany: 2010-07-11, 08:53   

Progi punktowe może i są zawyżone, ale to wszystko ewidentnie przez dwie podstawowe zmiany:
1. fakt, że znaczna większość ludzi rekrutujących się teraz to Ci z rocznika '91, gdzie matura z matematyki była obowiązkowa, aczkolwiek bardzo prosta [nikt z moich znajomych nie miał mniej niż 68%]
2. przelicznik w tym roku jest inny - tzn. matura podstawowa liczona jest *0,5, a nie *0,4 jak w zeszłym roku; tak właśnie dla porównania, które sobie zrobiłem z moją maturą w tym roku miał bym o 17,5 punktu więcej za po prostu inny przelicznik

Skarbona napisa/a:
Coś mam wrażenie, że w pierwszej rekrutacji przejdzie 10% studentów

Z resztą progi punktowe zależą tylko i wyłącznie od ilości miejsc na wydziale. 100 miejsc = 100 osób z największą ilością punktów, które złożyły tam podanie dostaje się na wydział, więc nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź.

Z resztą wiadomo, że spanikowani składają po 3-4 podania, więc już za tydzień wszystkie progi powinny polecieć w dół o 10%, nawet do 30% gdzieniegdzie.
"Mój boże, to Piasek!"

ruciak 

Doczy: 22 Sty 2011
Wysany: 2011-01-22, 23:45   

Dobry wieczór.

Odświeżę może wątek gdyż interesują mnie progi z zeszłego roku (2010) jakie obowiązywały na Uniwersytecie Ekonomicznym. Link który jest w tym temacie wygasł.
Orientujecie się jakie były te progi ?
Jeszcze jedno pytanie co do liczenia punktów:
Matematyka P0,5/R1 + Język Obcy P0,5/R1 to na pewno ale czy dodatkowy też P0,5 i R1 ?

Kenzi 
Absinth Drinker

Doczy: 06 Wrz 2009
Otrzyma 117 piw(a)
Skd: Oborniki Śląskie
Wysany: 2011-01-23, 11:51   

Zasady rekrutacji masz tutaj:
http://www.ue.wroc.pl/rek...cji_w_2011.html

A z racji zmian systemu rekrutacji co rok przez ostatnie 2 lata jest tylko ilość osób na miejsce, a nie wymagana ilość punktów:
http://www.ue.wroc.pl/rek..._2010_roku.html

I ostatnie - 2x matura rozszerzona na 60% daje raczej gwarantowany pobyt na każdym z wydziałów :).
"Mój boże, to Piasek!"

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych