Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Nasz cudowny kraj :)
Autor Wiadomo¶æ
tomx2 

Do³±czy³: 08 Pa¼ 2009
Otrzyma³ 19 piw(a)
Sk±d: DW
Wys³any: 2010-08-13, 11:58   Nasz cudowny kraj :)

Czy tylko ja mam takie dziwne odczucie czy Wy też coraz częściej macie wstręt do tego całego państwa polskiego?
Mam na myśli głównie urzędasów (mnożących się! :shock: ) rzucających kłody pod nogi, coraz wyższe podatki i marnotrawienie pieniedzy.
A wystarczy popatrzeć tylko na sąsiadów np. Czechy - przyjazne państwo (liniowy podatek dochodowy - 15% ), wychodzące powolutku z kryzysu ( a my dopiero w kryzys wejdziemy :-? jako zielona wyspa :idea: )
Co Wy na to? Czy ten temat jednak części nie dotyczy póki co?

Wy¶wietl szczegó³y
maxdiaz 

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 34 piw(a)
Sk±d: BolesÅ‚awiec
Wys³any: 2010-08-15, 21:46   

tomx2, Polska póki co jest jeszcze ( chyba ? oficjalnie nikt nie powiedział ze sie cos zmieniło) niezagrożona. Trzeba dodać ze napływają o dziwo nowe inwestycje z zagranicy, dojdzie wkoncu do sprzedaży BZWBK ( coś tam ma niby pomóc ;P ). Jednak martwią mnie klęski żywiołowe:
-zapomoga dla powodzian z maja = koszt budowy stadionu narodowego.

Poza tym ten cholerny podatek wpłynie na ceny jak dla mnie .. wszystkiego ;-)

Trzeba coś z tym zrobić konkretnego a nie używać "tabletki przeciwbólowej" ( podatek o 1%) bo to załatwi problem na kilka miesięcy :-/ Nasz dług publiczny jest kosmiczny ;DDD A PO, PiS i inne siedza i kłócą sie o ten krzyż ...
Postaw piwo autorowi tego posta

agnieszkaosw 

Do³±czy³a: 16 Sie 2009
Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2010-08-15, 22:53   

oskarX napisa³/a:

Poza tym nigdy nie rozumiałem tego dlaczego w Polsce bogaci płacą największe podatki... prawie połowe zabiera im państwo. tylko dlatego że są zaradni i poszczęściło im się w życiu? dlatego mają płacić więcej?

jassssneee ciekawe ilu z nich później będzie brało udział w "aferach korupcyjnych" ...

tomx2 

Otrzyma³ 19 piw(a)
Wys³any: 2010-08-16, 01:46   

Powiem w ten sposob: jesli ktos ma $ to i tak da sobie radę - szkoda tylko, że zazwyczaj trzeba zasilać "szarą strefę" albo szukać szans rozwoju za granicą. Ot ciekawostka - znajomy powoli przenosi się do Czech z gastronomią swoją. Smutne.

http://www.bankier.pl/wia...ej-1775760.html

Bardzo podziwiam ludzi , którzy mimo tych wszystkich barier zakładają swój legalny biznes i własną pracą dochodzą do sukcesu - nierzadko kosztem siwych włosów na głowie i potrzaskanych nerwów :roll:

A podatek 23% ( a niedlugo pozniej bedzie to 25% ) to strzał w kolano - gorzej tylko, że niedługo pieniazki sie skoncza, bo nie bedzie już co prywatyzować. A najbardziej gnębieni bedą ludzie ubodzy :-|

A urzędy? Parę dni temu byłem w starostwie ( a poprzednio w urz. miasta ) i jeden normalny urzędas powiedział (cyt.) : " Niech Pan sobie wezmie pałę i pojdzie napier*alać po głowach tych z urzedu miasta , bo biora pieniadze , a nie potrafią udzielić nawet informacji poprawnej " :shock: Sam pozniej przynal tez , ze mial swoj biznes , ale zjadła go skarbówka.

Btw., żeby przyzwoicie zarabiać wcale nie potrzebne są wyższe studia .
Troszke oleju w głowie, odwagi i wsparcia $. Szkoda tylko , że niektórzy naprawdę są zdolni i przez te 5 lat ostro zasuwają - a z pracą nie jest kolorowo.
A! i jeszcze jedno. W dzisiejszych czasach nie ma już łatwych pieniędzy. :!:

maxdiaz 

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 34 piw(a)
Sk±d: BolesÅ‚awiec
Wys³any: 2010-08-16, 13:09   

jak dojdzie do 25% to staniemy sie jak Grecja albo i gorzej :-|

Generalnie to nasze urzedy to banda nierobów (ot są jakies wyjątki). Idziesz zarejestrować auto, pełno osób w kolejce a urzędniczka popierdziela z ciasteczkiem i kawą oświadczając 25 min przerwy ... grrrrr. Za co im płacą ??

tomx2 

Otrzyma³ 19 piw(a)
  Wys³any: 2010-08-16, 13:19   

wydaje mi sie , ze bedzie gorzej - Grecja ma wyspy , ktore sprzeda.
A my? ... :-/
A podatek 25% jest wrecz pewny, 23% to taki wstep do niego ;-)

http://www.goldblog.pl/20...alej-za-3-lata/

Gołąb 

Do³±czy³: 19 Sie 2009
Otrzyma³ 12 piw(a)
Sk±d: Åšwidnica
Wys³any: 2010-08-21, 17:17   

Przedwczoraj natrafiłem w gazecie na artykuł o tym, jak to z podatkami wyglądało w zaborze pruskim:
Cytat:
W roku 1894 Dziennik Poranny informował o wolnej posadzie nauczyciela w Ostrowie z płacą roczną 1100 mk (marek) i 160 mk "na pomieszkanie" [...] zaś w pobliskich wsiach Ołobok i Biskupice płacono 750 mk z wolnym pomieszkaniem i opałem

A teraz podatki:
Cytat:
Obowiązywała progresja podatkowa [...] Do 899 mk dochodu rocznego podatku się nie odprowadzało [...] Znakomita wiekszość, bo aż 89% podatników mieściła się w przedziale 900-3000 marek dochodu rocznego, płacąc od 6 do 52 marek rocznie,czyli od 0,7% do 1,7% dochodu.

Wybaczcie, ale dywagacje nt. 3 pkt. procentowych (wzrost o 3/22 ceny) mam od tej pory dość głęboko.... gdyby nie Kulturkampf, w I WŚ na pewno walczyłbym po stronie Trójprzymierza.

Jak pięknie się żyło w wieku kapitalizmu :)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku