Wys³any: 2010-10-13, 19:40 portfel inwestycyjny na gieÅ‚dzie warszawskiej
Cześć Koleżanka ma za zadanie stworzyć portfel inwestycyjny na giełdzie warszawskiej (na kartce lub w symulatorze), do dyspozycji ma 50 000 zl (oczywiscie fikcyjne :) )Ma je tak zainwestować, żeby w ciągu miesiąca zyskać jak najwięcej.
Czy ktoś się zna na giełdzie i mógłby coś pomóc? Ja się kompletnie na tym nie znam, a koleżance przyda się pomoc, bo też nic nie wie z tego tematu.
a w tej zabawie bierzemy pod uwagę koszty maklerskie? prowizje? slippage? Jeśli tak to zajmowanie krótkiej pozycji - inwestowanie krótkoterminowe jest do dupy z tego względu. Jeśli nie, to najsensowniej było by zarabiać na trendach spadkowych moich zdaniem i tak dziubdziać co chwilę - sprzedawać krótko.
Chyba nie... Nie wiem dokładnie co napisałeś xD ale nie wynajmują maklera do obliczania prawdopodobieństwa inwestycji itp. tylko samo na własną rękę lokują pieniądze
Jeśli masz tylko miesiąc czasu to sam bym proponował podzielić jakoś portfel na DT i inwestycje krótkoterminowe w stosunku 30k/20k i nie inwestuj w spółki, na których nic się nie dzieje(niskie obroty). Przejrzyj kilka spółek, zobacz na jakich fundamentach leżą i czekaj na dobre info
ja by sypnął conieco w Tauron Polska Energia i jeśli ją interesuje inny rynek to dodatkowo zakłady chemiczne Boryszew. Duze tendencje wzrostu po przewidywaniach z zeszłego tygodnia. Pare przejec maja w planach i moze wkoncu jedno dojdzie do realizacji
ja bym sie pobawił na te 2 spółki z przewagą na Boryszew
minister, ale ma prawdopodobnie pewny zysk ; )
Boryszew no wieksze ryzyko ale proporcjonalnie wiekszy zysk ;P
Tauronem nie ma się co interesować na miesiąc - zdecydowanie długoterminowa inwestycja
a co do Borka to jak najbardziej, sam chwile tutaj siedziałem i teraz po nowej emisji trzeba będzie trochę poczekać na przebicie, a potem hops na północ.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum