O ile się dobrze orientuję i potrafię czytać plan studiów (pod warunkiem, że dokopałam się do właściwego pliku ) - w przyszłym semestrze mamy zrealizować miesięczne praktyki zawodowe. Mój zestaw pytań do tego:
1) mamy szukać praktyki całkowicie na własną rękę, czy UE ma podpisane jakieś umowy z konkretnymi ośrodkami, do których będzie nas kierować w zależności od wybranej specjalizacji?
2) czy brak odbytych praktyk w IV semestrze blokuje nam zaliczenie drugiego roku i przejście na rok wyższy?
3) czy można otrzymać "warunek" z praktyk (tzn., czy można przejść dalej po uiszczeniu odpowiedniej opłaty?)
4) bezpośrednio związane z dwoma poprzednimi pytaniami - czy możliwe jest odbycie wszystkich "skumulowanych", zaległych praktyk, powiedzmy na ostatnim semestrze trzyletnich studiów licencjackich?
5) czy, jeśli ktoś już normalnie pracował na etat/umowę-zlecenie (np. na pierwszym roku studiów) w branży informatyka/ekonometria/ekonomia lub pokrewne, musi odbywać te praktyki, czy wystarczy, gdy przedłoży w dziekanacie świadectwo pracy - i w ten sposób otrzyma ich zaliczenie?
6) czy praktyki można sobie załatwić i odbyć wcześniej, tj. już na III semestrze?
ad. 6) Praktyki można zaliczyć wcześniej. Mi już je zaliczyli a odbywałem je w te wakacje czyli na 1 roku. Nie obyło się oczywiście bez dodatkowych pism/podań, ale na tej uczelni na prawdę da się wszystko załatwić, jeśli z sensem umotywujesz.
ad. 1) Praktyk szukać najlepiej na własną rękę, aby znaleźć coś fajnego w porządnej firmie - im większa tym lepiej. To w jakie praktyki/dodatkową pracę bedziemy się bawić na studiach wpłynie na naszą przyszłą ocenę u pracodawcy po studiach. Trzeba napierdalać.
KrzysiekWu, pewnie tak samo szybko jak informacje o otwartych specjalizacjach Jedno jest pewne - w nowym roku
A poza tym to jak się nie napisze do Dagi (Pit3r) to się pewnie nie dowiemy. Może Ona ich trochę pociśnie o informacje.
Wypadałoby już coś wiedzieć, bo może ktoś chce 2tyg ferii odbębnić
Za 2 tygodnie jak przylecę do Polski, załatwię to z Dagą, już wiele osób pytało się o praktyki, jeśli komuś potrzeba druczków na teraz, niech napiszą do mnie. Pamiętajcie, że można już teraz odbębnić praktyki i nie muszą być one zrobione w Polsce. Więcej informacji około 16tego
Mam pytanie: jaka jest różnica czy umowa jest podpisywana ze mną czy z uczelnią? Oprócz tego, że jak z uczelnią to jest to specjalne pismo i srata tata
Inaczej: czy jak podpisuję umowę ja a nie uczelnia, to wszystko gra czy będą problemy?
farbowanyaniol, z tego co słyszałam od mojej koleżanki z FiR-u, która podpisała umowę sama z pracodawcą, to potem uczelnia sprawdzała jej, czy ta umowa jest zgodna z prawem, nie wiem dokładnie jak to wyglądało, ale wiem, że ona potem z tą umową była gdzieś u nas na uczelni, żeby potwierdzić, że jet w porządku.
Chodzi o to, że jeśli umowa jest z uczelnią to praktyki są bezpłatne. Natomiast jeśli ze studentem to wtedy jest to umowa cywilno-prawna i wtedy takie praktyki MUSZĄ być płatne. Więc jeśli praktyki będą bezpłatne, a umowa jest zawarta między Zakładem Pracy a Studentem to jest coś nie halo w kwestiach prawnych ;P
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum