Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: Lukaszprzy
2009-09-22, 21:30
Inwestycje
Autor Wiadomo¶æ
farbowanyaniol 

Do³±czy³a: 10 Sie 2009
Otrzyma³ 233 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-16, 20:58   Inwestycje

Czy ktoś kiedyś inwestował w jakieś fundusze inwestycyjne, obligacje itp. albo zna kogoś kto to uczynił, bądź po prostu ma wiedzę na ten temat i chętnie się nią podzieli? Potrafi wyjaśnić różnicę między obligacjami, lokatami, funduszami oraz wie, co najbardziej się opłaca?

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Wys³any: 2009-09-16, 22:15   Re:

A co chcesz wiedzieć? Ja bawiłem się kiedyś w handlowanie akcjami, towarami i walutami w platformie handlowej Plus500, a poza tym to jeśli chodzi o bardziej stały - PKO TFI, inwestycyjny, najbardziej niestabilny ze wszystkich :mrgreen:

farbowanyaniol 

Do³±czy³a: 10 Sie 2009
Otrzyma³ 233 piw(a)
Wys³any: 2009-09-16, 22:25   

interesuje mnie na przykład wszelka wiedza o funduszu ARKA BZ WBK

oraz podanie jakiÅ› innych znanych/sprawdzonych funduszy

maciu 

Do³±czy³: 16 Sie 2009
Otrzyma³ 7 piw(a)
Sk±d: Zgorzelec/WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-09-16, 23:06   

http://bossa.pl/edukacja/ - chyba najwieksza skarbnica wiedzy nt. wszystkich instrumentow finansowych, taki must-read dla poczatkujacych ;)

http://appfunds.blogspot.com/ - u mnie i wg wielu inwestorow na 1 miejscu wsrod blogow "od inwestorow dla inwestorow", garsc przydatnych, glownie praktycznych informacji + ciekawe analizy i opinie nt. rynku na biezaco i z glowa

pozatym warto sledzic na biezaco sytacje w gospodarce - gazetaprawna.pl, money.pl, bankier.pl, do wyboru do koloru

szczerze mowiac jestem tylko amatorem - teoretykiem, na ten moment bez kapitalu ;) i jakis czas temu zrobilem sobie wieksza przerwe i nie jestem na biezaco, ale temat byl mi bliski. jesli moge doradzic to polecam kazdemu poswiecic troche wolnego czasu i stworzyc sobie samemu portfel akcji/obligacji/etc. wg wlasnych wymagan, fundusze sa bardzo wygodne ale i zgubne ;) niby zarzadzaja tym doswiadczeni ludzie ale jak sie patrzy tak z boku, co oni potrafia czasem wymyslec, to sie noz w kieszeni otwiera. z godnych polecenia jest imo tylko Legg Mason Akcji (choc jak ostatnio sie trzyma - nie wiem), ale to i tak lepsze wyniki mozna easy osiagnac samemu. konsekwentnie, bez szalenstw i malymi krokami do celu;)

analizy spolek, techniczne i fundamentalne bedziemy miec i tak i tak na ktoryms przedmiocie do zaliczenia, wiec jesli robimy juz teraz takie zakupy to warto sie zainteresowac (np linkami z gory ;).

aha i uwaga na naganiaczy!:P omijac szerokim lukiem forum parkietu itp., kazdy tam chwali swoje, a wiekszosc ludzi jest tak przywiazanych do swoich spolek/funduszy/innych aktywow ze beda ich bronic/polecac ignorujac wszystkie sygnaly sprzedazy az do bankructwa;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Wys³any: 2009-09-16, 23:38   Re:

maciu napisa³/a:
http://bossa.pl/edukacja/ - chyba najwieksza skarbnica wiedzy nt. wszystkich instrumentow finansowych, taki must-read dla poczatkujacych ;)

http://appfunds.blogspot.com/ - u mnie i wg wielu inwestorow na 1 miejscu wsrod blogow "od inwestorow dla inwestorow", garsc przydatnych, glownie praktycznych informacji + ciekawe analizy i opinie nt. rynku na biezaco i z glowa

pozatym warto sledzic na biezaco sytacje w gospodarce - gazetaprawna.pl, money.pl, bankier.pl, do wyboru do koloru

szczerze mowiac jestem tylko amatorem - teoretykiem, na ten moment bez kapitalu ;) i jakis czas temu zrobilem sobie wieksza przerwe i nie jestem na biezaco, ale temat byl mi bliski. jesli moge doradzic to polecam kazdemu poswiecic troche wolnego czasu i stworzyc sobie samemu portfel akcji/obligacji/etc. wg wlasnych wymagan, fundusze sa bardzo wygodne ale i zgubne ;) niby zarzadzaja tym doswiadczeni ludzie ale jak sie patrzy tak z boku, co oni potrafia czasem wymyslec, to sie noz w kieszeni otwiera. z godnych polecenia jest imo tylko Legg Mason Akcji (choc jak ostatnio sie trzyma - nie wiem), ale to i tak lepsze wyniki mozna easy osiagnac samemu. konsekwentnie, bez szalenstw i malymi krokami do celu;)

analizy spolek, techniczne i fundamentalne bedziemy miec i tak i tak na ktoryms przedmiocie do zaliczenia, wiec jesli robimy juz teraz takie zakupy to warto sie zainteresowac (np linkami z gory ;).

aha i uwaga na naganiaczy!:P omijac szerokim lukiem forum parkietu itp., kazdy tam chwali swoje, a wiekszosc ludzi jest tak przywiazanych do swoich spolek/funduszy/innych aktywow ze beda ich bronic/polecac ignorujac wszystkie sygnaly sprzedazy az do bankructwa;)

Racja, tak btw. ja bym na razie wstrzymał się z wyborem funduszy, ponieważ rynek jest niestabilny od około roku, większość inwestycyjnych spadła nawet o połowę, myślę, że warto poobserwować jeszcze i nic nie inwestować, co do strony money.pl oraz bankier.pl oczywiście ;)

Sav1ola

Do³±czy³: 06 Sie 2009
Otrzyma³ 14 piw(a)
Wys³any: 2009-09-17, 11:46   

" konsekwentnie, bez szalenstw i malymi krokami do celu;) " prawie jak w bukmacherce :D tylko przy dobrej serii trudno o rozwage ^^
Postaw piwo autorowi tego posta

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku