Dnia 17.12.2010 r. w sali 202 A odbÄ™dzie siÄ™ kolokwium z przedmiotu „Programowanie komputerów”:
o godz. 10.00 dla grupy 8 oraz dla grupy 9;
o godz. 10.45 dla grypy 10 oraz dla grupy 11.
_________________ Gdy o łzę... uderza łza...
agnieszkaosw
Do³±czy³a: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2010-12-02, 23:59
zadam strasznie inteligentne pytanie
jak będzie wyglądać to kolokwium? Tzn, prawda/ fałsz? abc? czy jakaś inna forma?
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
no to troszke wiadomości z poprzedniego roku - co roku powtarza to ;)
Kod:
TrochÄ™ informacji na temat zaliczenia.
Razem będzie 15 pytań, w tym 14 abcd (po jednym punkcie za dobrą odpowiedz) oraz jedno zadanie otwarte za 4 punkty.
A więc używając specjalistycznych kalkulatorów i programów wyszło mi, że cały test jest na 18 punktów
Będzie parę grup, ale nie chciała powiedzieć ile.
Do zaliczenia potrzebne jest 9. Dodatkowo osoby które były na jakiś listach obecności (w sumie było ich 4) dostają 1 pkt za każdą obecność.
Czas 20-30 minut.
Przykładowe zadanie abcd, a jednocześnie zadanie które będzie na 100% na zaliczeniu.
Do typów strukturalnych definiowanych w Delphi przez użytkownika należą:
A. łańcuchowe i rekordowe
B. okrojone i tablicowe
C. tablicowe i plikowe
D. plikowe i wyliczeniowe
Każde dziecko z przedszkola wie, że chodzi tu o odpowiedz C'e.
Na czym będzie polegać zadanie otwarte - 15?
Będziemy mieć przedstawiony bardzo prosty kod procedury z formularzem. Naszym zadaniem będzie przekonwertować tą procedurę na funkcję lub odwrotnie - funkcję na procedurę. Mówiła jeszcze o podprocedurach, które będzie trzeba wielokrotnie wywoływać.
Były prośby, więc daję przekształcenie procedura - funkcja na przykładzie obliczania kwadratu liczby. Całość razem z wywołaniami.
Kod:
function KwadratFcja(X: Integer): Integer;
begin
Result := X*X;
end;
procedure KwadratProc(X: Integer; var Wyn: Integer);
begin
Wyn := X*X;
end;
//Od tego miejsca wywołania, btFunkcja i btProcedura to przyciski.
procedure TForm1.btFunkcjaClick(Sender: TObject);
var
Wynik: Integer;
begin
Wynik := KwadratFcja(5);
ShowMessage(IntToStr(Wynik));
end;
procedure TForm1.btProceduraClick(Sender: TObject);
var
Wynik: Integer;
begin
KwadratProc(5, Wynik);
end;
Ma być pytanie o hierarchię operatorów (coś jak kolejność działań - jest w pdf'ach), tak mówiła jak z nią rozmawiałem. Według mnie może być coś o pętle repeat-until i while, dokładniej o warunek, bo jest odwrotnie i dobrze się to nadaje na pytanie (ale to tylko moje zdanie).
PS. Oczywiście fragment
Kod:
Wynik := KwadratFcja(5);
Byłem dzisiaj u dr Dudycz na konsultacjach (chciała się upewnić, że sam pisałem program - projekt). Przy okazji zapytałem czego się spodziewać na zal. wykładu.
Będzie test zamknięty {A, B, C, D} - pytania teoretyczne. Jako przykłady podała różnice między plikiem tekstowym a binarnym w Delphi albo hierarchia operatorów (coś jak kolejność działań w matematyce, np. x := a + b; -> najpierw będzie wykonane dodawanie, a później przypisanie, ważne kiedy stosować nawiasy, np. w if (x > 0) and (x < 8) ...).
Do tego jedno zadanie otwarte polegające na przekształceniu gotowej funkcji na procedurę lub odwrotnie. Cała np. f-cja będzie już napisana, tylko trzeba będzie zadeklarować procedurę i ją napisać tak, żeby efekt był ten sam. Różnica jest taka, że f-cja zwraca wynik, a procedura nic nie zwraca. To przekształcenie robi się na wskaźnikach albo ze zmienną globalną (ona chyba była za wskaźnikiem, bo jak powiedziała o tym zadaniu, to zasugerowałem obydwa rozwiązania i mówiła, że wskaźnik można ewentualnie "obejść" zmienną globalną). Nie wiem, czy takie coś było na wykładzie, może napiszę jakiś przykład i tu wrzucę.
Całość jest niby tak zrobiona, że jak pisał to człowiek, który zna C++, a Delphi tylko coś tam widział, to zaliczyłby na 3.0.
Na szczęście nie będzie pisania programu na kartce (tylko z tą procedurą, ale to pewnie jakaś prosta, chodzi o samo przekształcenie), bo stwierdziła (raczej słusznie), że to bez sensu.
Dnia 17.12.2010 r. w sali 202 A odbÄ™dzie siÄ™ kolokwium z przedmiotu „Programowanie komputerów”:
o godz. 10.00 dla grupy 8 oraz dla grupy 9;
o godz. 10.45 dla grypy 10 oraz dla grupy 11.
na jej stronie jest napisane
o godz. 10.00 dla grupy 8 oraz dla grupy 11;
o godz. 10.45 dla grypy 9 oraz dla grupy 10.
Jesli masz 5 z cwiczen z PK to masz niższy prog na zaliczenie z wykładu ;)
Podobno mowila to na 1 wykladzie ;) więc jesli ktos byl i pamieta to ile trzeba miec pkt zeby zdac?:)
_________________ Świat dzieli się na mądrych i głupich
Lecz głupi są silniejsi w głupocie
Niż mądrzy w swej mądrości
Dlatego głupcy zwyciężają
A mÄ…drzy uciekajÄ…
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum