oskarX
Doczy: 10 Pa 2009 Posty: 184 Otrzyma 22 piw(a)
Wysany: 2010-12-07, 15:25
kiedy korzystamy z którego rozkładu:
ROZKŁAD BERNOULIEGO (DWUMIANOWY): lista 5 zad 1-2
→sukces albo porażka
→znamy n , p
→gdy doświadczenia są niezależne (jedno nie wpływa na drugie)
→gdy prawdopodobienstwo sie nie zmienia
ROZKŁAD POISSONA: lista 5 zad 3-4
→sukces albo porażka
→znamy n , p albo E(x)
→n>=20
→p<0,2
→do przybliżania wartości rozkładu dwumianowego
ROZKŁAD GEOMETRYCZNY: lista 5 zad 5
→gdy szukamy prawdopobienstwa do 1 sukcesu
→znamy p
ROZKŁAD HIPERGEOMETRYCZNY: lista 5 zad 6-7
→sukces albo porażka
→gdy prawdopodobienstwo sie zmienia
→gdy wybieramy "próbę z próby"
ROZKŁAD NORMALNY: lista 5 12-16
→w zadaniach jesteśmy o tym informowani
→zwykle mamy podaną wartość oczekiwaną i odchylenie
NIERÓWNOŚĆ CZEBYSZEWA: lista 5 10-11
→nie znamy rozkładu
→gdy w zadaniu mamy pytanie w stylu: jakie jest prawdopodobienstwo ze X różni się od E(X) o ileś tam
X ~ U([a,b]) - ROZKŁAD JEDNOSTAJNY na przedziale [a,b]. lista 5 zad 17,19
→np. wykonujemy jakąś czynność od 5 do 15min. Lub jak było na liście, "czekamy na autobus mniej niż 5min" -> czyli czekam od 0 do 5 min. Przedział = [0,5].
ROZKŁAD WYKŁADNICZY: lista 5 zad 18
→w zadaniach jestesmy o tym informowani
→mamy dziwny, charakterystyczny znaczek lambda
TWIERDZENIE GRANICZNE LINDENBERGA-LEVYEGO: lista 7 zad 2-3
TWIERDZENIE MOIVRE'A LAPLACE'A: lista 7 zad 1;4
cdn.
Stata jest do ogarnięcia. Analiza Danych również ;)
_________________ i przepuścili...
Ostatnio zmieniony przez oskarX 2010-12-09, 09:16, w caoci zmieniany 4 razy
do 8 Bernouliego, a do 9 nie wiem bo nei robiliśmy tego chyba i przeskoczyliśmy do 10 :) tak wynika z moich notatek:P a do 19 mam X~U([15,35]) jeżeli coś Ci to mówi to możesz mi też powiedzieć :P
9 - to centralne twierdzenie graniczne, które nas nie obowiązuje (jeszcze)
a to X ~ U([a,b]) - to rozkład jednostajny na przedziale [a,b]. Czyli, np. wykonujemy jakąś czynność od 5 do 15min. Lub jak było na liście, "czekamy na autobus mniej niż 5min" -> czyli czekam od 0 do 5 min. Przedział = [0,5].
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
adieuu, to zadanie jest b. długie i wymaga dokładnego liczenia.
Jeśli chodzi o regresję I rodzaju to tak jak "yellow book" mówi, wyliczasz warunkowy rozkład brzegowy i warunkowe wartości oczekiwane.
Regresja II rodzaju to tylko kwestia podstawienia do wzorku i wyliczenia współczynników dla prostych X ze względu na Y oraz Y ze względu na X
oskarX jeśli chodzi o rozkład Poissona to również prawdpodobieństwo powinno być niewielkie tj. <= 0,2
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
jeżeli P(T<dodatnia liczba) wtedy napierdalamy: 0,5+Φ(dodatnia liczba)=...
jeżeli P(T<ujemna liczba) wtedy napierdalamy: 0,5-Φ( - ujemna liczba)=...
jeżeli P(T>dodatnia liczba) wtedy napierdalamy: 0,5-Φ(dodatnia liczba)=...
jeżeli P(T>ujemna liczba) wtedy napierdalamy: 0,5+Φ( - ujemna liczba)=...
jeżeli P(dodatnia liczba :x1 < T < dodatnia liczba: x2) wtedy napierdalamy: Φ(x2)-Φ(x1)=...
jeżeli P(ujemna liczba :x1 < T < ujemna liczba: x2) wtedy napierdalamy: Φ(-x2)-Φ(-x1)=...
jeżeli P(ujemna liczba :x1 < T < dodatnia liczba: x2) wtedy napierdalamy: Φ(x2)+Φ(-x1)=...
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum