Plik ISO nawet po długotrwałej kompresji wciąż jest za duży, by go wrzucić na jakikolwiek serwer, stąd sugestia Pitera wydaje się być najskuteczniejsza.
Plik ISO nawet po długotrwałej kompresji wciąż jest za duży, by go wrzucić na jakikolwiek serwer, stąd sugestia Pitera wydaje się być najskuteczniejsza.
Eee... nie Jeżeli czegoś nie można zrobić, powiedzcie SARTO, przyjdzie i to zrobi
Hey mam pytanie jak w statistice dopasować wykres do zmiennej z sumy? rozkład N(n*m;sigma*sqrt(n)) gdzie mam wpisać te wartości bo nie umiem sobie z tym poradzic.
_________________ Ważniejsze od tego co dajemy jest to, z czego potrafimy zrezygnować.
rozumiem, że masz dopasować wykres sumy jakiegoś rozkładu do wykresu rozkładu N o wyżej wymienionych parametrach, jeżeli tak to jeszcze musisz podać jaki rozkłąd na początku miałaś :)
na poczatku mialam rozklad N(5:49) i potrzebuje dopasowac wykres do sumy powiedzmy 2 pierwszych zmiennych. czyli mam N(2*5;49*sqrt(2)) i który parametr w jakim okienku mam napisac?
Dla ciÄ…gu 40 niezależnych zmiennych losowych o jednakowym rozkÅ‚adzie z wartoÅ›ciÄ… oczekiwanÄ… m i odchyleniem standardowym σ, wygenerowanych 100 danych dla każdej zmiennej. Sprawdzić dopasowanie rozkÅ‚adu normalnego do rozkÅ‚adu sumy oraz dopasowanie rozkÅ‚adu normalnego do rozkÅ‚adu Å›redniej
o to mi chodzi to mam zmienne o rozkladzie normalnym i do tego tzeba bylo zrobic zmienne sum i srednich i do tech zmiennych trzeba dopasowac wykres o rozklazie normalnym
_________________ Ważniejsze od tego co dajemy jest to, z czego potrafimy zrezygnować.
:) no to nie wiem czy Iwanicka Wam mówiła ale macie każdy inny rozkłąd -(wybrać do wygenerowania tych 100 danych tzn dla tych 100 ten sam)- tylko nie normlany, a wtedy to już easy np dla poissona generujesz 100 danych z lambdą 20 czyli =rndpossin(20) potem robisz sume dwóch pierwszy n, jak już to zrobiłas to dajesz dopasowanie rozkładu zostawiasz tak jak jest czyli normalny dajesz ok potem u góry wybierasz zmienną czyli sum(v1:v2) no i wtedy ustawiasz parametry i tutaj warto zajrzec do żółtej ksiązki popatrzeć na wartość oczekiwaną i variancje jak wygląda w rozkładzie poissona (str 158) a potem iść na strone 227 i tam masz wzory graniczne na wartość oczekiwaną i variancje zmiennej losowej jaką jest suma ...no i korzystając z tych wzorów z 227 masz E(Zn)= średnia M = 2(zmienne)* m , a m to jest Twoje lambda w tym wypadku 20 czyli w Sredniej M wpisujesz 40 a w Wariancji znowu patrzysz na wzór 227 tylko wariancji masz (n) nadal =2 a sigma^2 w rozkładzie poissona = lambda = m = u nas 20 czyli też 40.... tam masz już podane wartości w ~~ a masz podać dokladne i tak dla każdego robisz tylko zwiększasz tam potem sum(v1:v3) i wtedy masz n=3 m =20 itd... a potem masz druga część zadania masz dopasować średnia czyli mean(v1:v2) itd... to korzystasz w tym momencie z wzorów 228 tam masz wzory na średnią M=wartość oczekiwaną i na wariancje średniej i robisz podobnie korzystasz ze wzorów poissona i z tych wzorów granicznych...:) mam nadzieje coś zrozumiałaś:P bo troche chotycznie pisałem ale po koleii rób to Ci powinno wyjść
nie mam żółtej książki bo została w akademiku:D ale dzięki. Ona nam podała wzory z których mamy korzystac czyli dla Sn=N(n*m;sigma*sqrt(n)) a dla sredniej N(m;sigma/ sqrt(n)) w takim razie w jakim przypadku to obowiazuje? bo juz kompletnie sie pogubilam;/
szczerzę mówiąc to jest to samo co napisałem wyżej tylko korzystam z książki i tam są inne oznaczenia ale tak ogólnie mówiąc począwszy od Sn.... w parametrach wpisujesz biorąc dla sum(v1:v2),
(Średnia M) = 2* m czyli m to jest wartość oczekiwana Twojego rozkładu jaki na początku wybrałas dlatego też nie może być normalny (w moim przykladzie m=20) ta druga część po ; to jest wariancja dla sumy czyli to jest tak n -liczba jaką bierzesz pod uwagę * sigma^2 [to sigma^2 = sigma*sqrt(n)]
czyli w wariancji wpisujesz 2*sigma^2 czyli tyle ile wariancja wynosi w Twoim rozkładzie poczatkowym
.....
Te wzory to wzory na rozkład normalny, którym będziesz przybliżać/dopasowywać wybrany przez Ciebie rozkład.
Generalnie twoim zadaniem jest wybór rozkładu, wartość oczekiwana może być dowolna, natomiast sigmę liczysz z konkretnego wzoru na odchylenie standardowe w danym rozkładzie. Tą sigmę, wartość oczekiwaną oraz n=2,5,7...,40 podstawiasz kolejno do wzorków i otrzymujesz wartość oczekiwaną oraz odchylenie standardowe rozkładu normalnego, który dopasowujesz. W parametrach przybliżenia podajesz wartość oczekiwaną oraz drugi parametr podniesiony do kwadratu, bo Statistica potrzebuje wariancji, a nie odchylania std
_________________ Don't Worry Be Happy
Czy Te oczy mogą kłamać, chyba nie:)
Ostatnio zmieniony przez Kocur 2010-12-28, 10:40, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum