co do średniej to masz Średnia M to jest Twoje m czyli wartość oczekiwana z poprzedniego rozkłądu u mnie było 20, a w Wariancji masz [będę patrzył na swoją książke] to masz Sigma^2/n czyli wariancja pierwszego rozkładu u mnie była również 20/n czyli 20/2 i tyle mam nadzieje, że coś pomogłem. Ważne żebyś patrzyła na to jak wyglądają parametry w podstawowym rozkładzie, a potem patrzysz na to jakie są parametry w sumie czy średniej i tyle:) Powodzenia
Jest jakis sposob aby przy wpisywaniu parametrow nie trzeba bylo ręcznie liczyc wariancji ?
Aaa i czy dobrze zrozumialem? Z tych wzorow wynika ze jesli wybralem rozklad Poissona to przy wpisywaniu parametrow Zn~N(n*m; sqrt(m)*sqrt(n) ) ?
Bo m=sigma^2 wiec sigma=sqrt(m)
Ręcznie liczyć nie musisz. Ja bym z Excela skorzystał, odpowiednie tabelki można stworzyć i piękny automat wychodzi, a później tylko kopiuj-wklej parametry. Nawet Solver nie będzie potrzebny ;D
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
dla sum(v1:v2),
(Średnia M) = 2* m czyli m to jest wartość oczekiwana Twojego rozkładu jaki na początku wybrałas dlatego też nie może być normalny (w moim przykladzie m=20) ta druga część po ; to jest wariancja dla sumy czyli to jest tak n -liczba jaką bierzesz pod uwagę * sigma^2 [to sigma^2 = sigma*sqrt(n)]
czyli w wariancji wpisujesz 2*sigma^2 czyli tyle ile wariancja wynosi w Twoim rozkładzie poczatkowym
a.zietkowska, sigmę wyliczasz zgodnie ze wzorem podanym przy rozkładzie, jaki sobie wybrałaś(ten, który będziesz dopasowywać później rozkładem normalnym)
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum