Mam nadzieję, że nie ma błędów - spieszyłem się pisząc, więc jakby co to krzyczeć. Dołączyłem 3 przykładowe bazy danych. Naturalnie na kole potrzebny jest tylko przycisk "Wykonaj".
Na zaliczeniu dostaje się bazę, opis rekordu, polecenie i trzeba napisać takie zadanko Mam nadzieję, że się przyda. Powodzenia.
EDIT:
aleluja, problem rozwiązany, choć śmiesznie. Skróciłem ścieżkę do pliku z takiej długaśnej na: D:\ten_program i działa... Posta pozostawiam jakby ktoś miał podobny "problem"...
Zarówno powyższy program by SARTO(nawet ten już gotowy plik exe) jak i mój działający na laboratoriach, ostatni analogiczny program wysypują się w momencie otwierania/wczytywania bazy danych z kodem błędu:
RunError(3) co po ludzku znaczy: ścieżka nie znaleziona
+ pro okienko nic mi nie mówiącego Assemblera
Próbowałem też na innym komputerze, to samo w obydwu przypadkach. Googlam i nic. Help me...
A ma ktoś może zrobione to zadanie co było na drugim kole? Była podana taka tabelka z nazwą firmy chyba, miastem, statusem itp i trzeba było napisać program, który wyszuka firm dużych w jakimś tam mieście, poda ich nazwy. Coś takiego chyba
A ma ktoś może zrobione to zadanie co było na drugim kole?
W wersji którą ja miałem na kole:
- wypisać wszystkie nazwy przedsiębiorstw o statusie 'm' w miescie podanym przez uzytkownika;
- wypisać średnią ilość pracowników pracujących w tych miastach;
- wypisać liczbę wszystkich przedsiębiorstw o statusie 'm'.
Powinno być dobrze, ale nie sprawdzałem bo nie chciało mi się robić pliku z danymi:
var
Form1: TForm1;
plik: file of TDane;
dane: TDane;
implementation
{ TForm1 }
procedure TForm1.BT_enterClick(Sender: TObject);
var
ilosc_m: integer = 0;
ilosc_p: integer = 0;
suma_p: integer = 0;
miasto: string;
begin
if opendialog1.execute then
begin
assignfile(plik, opendialog1.filename);
{$I-}reset(plik);{$I+}
if IOResult<>0 then begin showmessage('Naucz się w końcu pliki otwierać poprawnie!'); exit; end;
ME_nemo.clear;
miasto:=inputbox('Miasto', 'Podaj miasto','');
while not eof(plik) do
begin
read(plik, dane);
if dane.status='m' then
begin
inc(ilosc_m);
if dane.miasto=miasto then
begin
inc(ilosc_p);
suma_p:=suma_p+dane.pracow;
ME_nemo.lines.add(dane.nazwa);
end;
end;
end;
try ME_nemo.lines.add('Przecietna liczba pracownikow: '+floattostr(suma_p/ilosc_p)); except ME_nemo.lines.add('Nie ma miast o statusie "male" w miescie '+miasto+'.'); end;
ME_nemo.lines.add('Liczba przedsiębiostw o statusie male: '+inttostr(ilosc_m)+'.');
end;
closefile(plik);
end;
dostałem plik z rekordami, miałem podać w programie wydział oraz wysokość pensji. Następnie lazarus miał wypisać imie i nazwisko osób( u mnie mężczyzn ) z tego wydziału, którzy zarabiają więcej od podanej wcześniej pensji. Do tego jeszcze zliczyć ich ilość.
Najważniejsze, żeby program przeszedł poprawnie kompilacje, jak przejdzie i wyświetli się chociaż 50% tego co od was będzie wymagała to puści
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum