killaruna, i się nie mylisz. Jako osoba, która miała ćwiczenia z p. wykładowcą, pozwolę sobie uprzedzić tych nieświadomych iż ilość czasu i czasochłonność zadań były zawsze tak dobrane, że na rozmyślania i poszukiwania nie było czasu. Trzeba wiedzieć jak rozwiązywać poszczególne zadania, a w notatki spoglądać tylko w sytuacjach skrajnie wątpliwych.
Też miałem z nim ćwiczenia i jestem odmiennego zdania ;)
Biorąc pod uwagę to, że 2 pierwsze części będzie robił Tarczyński cała teza jest do kosza.
Mam nadzieję, że nie robicie sobie jaj z tym zwalnianiem
killaruna, i się nie mylisz. Jako osoba, która miała ćwiczenia z p. wykładowcą, pozwolę sobie uprzedzić tych nieświadomych iż ilość czasu i czasochłonność zadań były zawsze tak dobrane, że na rozmyślania i poszukiwania nie było czasu. Trzeba wiedzieć jak rozwiązywać poszczególne zadania, a w notatki spoglądać tylko w sytuacjach skrajnie wątpliwych.
Też miałem z nim ćwiczenia i jestem odmiennego zdania ;)
ja pisałem w kategoriach zrobienia wszystkich zadań, Ty pewnie minimum na 3. Tutaj się różnimy.
Nie wiem, ja miałem bałagan i zbytnio nie korzytstałem i tak, bo na szukanie mi szkoda czasu było - dlatego jak ma się porządek to się znajdzie raz dwa w notatkach, a jak ma się wiedzę to oczywiście szybciej odnaleźć rozwiązanie w głowie. [/quote]
Z książki wynika, że się da. Ogólnie to wykorzystuje się twierdzenie Kuhna-Tuckera do rozwiązywania programów nieliniowych o postaci standardowej (wszystkie ograniczenia są nierównościami), czyli szukanie ekstremum funkcji. (Kukuła roz. 6.1.2)
Przyłączam się do prośby ;)
Z tym, że mnie najbardziej interesowałyby konkretne zadania z danymi i przykładowe rozwiązania krok po kroku
Ja pamiętam, że było tak:
I część
Algorytm CPM
i Harmonogram (z liczeniem kredytu, wysokością rat by uniknąć kredytu)
II część
Rozwiązać graficznie + wyznaczyć gradient i zaznaczyć punkt optymalny czy coś takiego
i wybrać najbardziej optymalny plan produkcji czy jakoś tak, a także zaproponować swój, uzasadnić wybór i stworzyć model ;]
III część
Nieliniowe modele decyzyjne
Extrema warunkowe lub bezwarunkowe
Funkcja Lagrange'a
Warunki Kuna Takera (czy jakoÅ› tak)
potem robimy układ rownań z dwoch pierwszych i jezeli dobrze policzyłem to
x1=-64 a x2=-52 x3=1,5 <-- to sa punkty podejrzane o ekstremum
liczymy drugie pochodne
i wstawiamy do hesjana
| - 4 5 0|
H=|5 -6 0|
| 0 0 -8|
i liczymy wyznaczniki
W(1)= -4
W(2)=-1
W(3)= -392
i wg mnie jest hesjan nieokreślony więc nie można powiedzieć czy jest to max czy min w tym punkcie
2 zad
E(x)=9x1+13x2+7x3 --->max a ma dążyć do min więc zmienimy E(x)=-9x1-13x2-7x3
g1 4x1^2+8x2^2+12x3^2-(37/16)<=0
g2 x1+x2+x3-1<=0
podejrzany punkt (1/2, 3/8, 1/8)
Tworzymy funkcje langrange'a
L(x1,x2,x3,u1,u2)=-9x1-13x2-7x3+u1(4x1^2+8x2^2+12x3^2-(37/16))+u2(x1+x2+x3-1)
Warunki
1) u1*g1(x*)=0 => u1(0)=0 trzeba podstawić optymalne x i wyliczyć
u2*g2(x*)=0 => u2(0)=0 ----||----
ok
2) g1(x*)<=0 to też sie zgadza można wywnioskować na powyższym warunku
g1(x*)<=0 ---||---
ok
Kocur, możesz napisać kiedy i w jakich sytuacjach Hesian daje nam informację czy jest minimum czy maximum w punkcie? oraz kiedy nie da się tego określić
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum