Oto link do list zadań logiki zamieszczonych na forum przez Agę:)
Daję go bo okazuję się, że wszytskich dotyczą listy, a nie wszystkim chce ściągać z moodla;p
2.) Czy jest poprawną liczbą to znaczy czy można ją wyprowadzić w podanym języku
(język na str.19).
Oczywiście nie można jej wyprowadzić (dowolnej liczby wielocyfrowej), więc odp: Nie
Moje rozwiÄ…zanie zadanka nr 5 :
2.) Czy jest poprawną liczbą to znaczy czy można ją wyprowadzić w podanym języku
(język na str.19).
Oczywiście nie można jej wyprowadzić (dowolnej liczby wielocyfrowej), więc odp: Nie
Moje rozwiÄ…zanie zadanka nr 5 :
według mnie to powyżej jest trochę przekombinowane
ja bym to zrobił tak (zakładam, że będziemy tylko budować liczby całkowite bez znaku, które mogą zaczynać się od zera):
Lechu, 00, 012 , 000004 to nie jest poprawna liczba, (spróbuj wpisać taką liczbę do jakiegoś programu (konkretnie do funkcji np. konwertującej) np. w pascalu, C lub innym języku to ci wywali błąd) u mnie ten błąd jest wykluczony, poza tym masz błąd bo wciąż możesz zbudować tylko cyfry,
masz:
<liczba> ::= <cyfra> | <liczba>
,a powinno być:
<liczba> ::= <cyfra> | <liczba> <cyfra>
Ostatnio zmieniony przez e^x 2011-02-22, 17:25, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
zynklu, jeśli chodzi ci czy konieczne jest " <zero> <końcówka> " (to na czerwono) to odp. brzmi TAK, spróbuj zbudować np. liczby:
100 , 101 bez tego fragmentu
a jeśli chodzi o to czy trzeba tak kombinować to odp. brzmi NIE WIEM, może trochę przesadziłem, ale wydaje mi się ,że jest to dobre rozwiązanie, jeśli zrobisz to prościej i poprawnie to chętnie bym obejrzał twoje rozwiązanie
Jak mam przetłumaczyć wyrażenie zapisane w języku PN na język CN i na odwrót?
Co zrobić z nawiasami potrzebnymi w języku CN, a niewystępującymi w języku PN? (alfabet)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum