Mając ćwiczenia z panią Letachowicz w ramach powtórki przed kołem z ćw, poprosiłem o wspólne rozwiązanie niektórych zadań ( z naszego testu z 1 terminu na wykładzie). Numerację zadań będę odnosił do moich fotek bo pytania różnią się odpowiedziami, oto co udało się ustalić:
Zad 2.
Macierz idempotentna to taka macierz, która podniesiona do kwadratu da tą samą macierz, czyli A^2 = A. Szczególnie macierz jednostkowa ( I ) oraz macierz zerowa ( 0 )
pasuje też macierz I – X (X^T * X)^(-1) * X^T
ale takiej odpowiedzi w tym zad nie ma, czyli E
Zad 3.
W skrócie Dodatni ślad macierzy jest wtedy gdy suma liczb na przekątnej macierzy jest większa od zera.
Prawidłowe są odpowiedzi z macierzami: e^T e oraz e e^T,
Nie ma dodatniego śladu macierz X^T e
Tej pierwszej odpowiedzi nie można wprost sprawdzić zależy od danych, więc nie wiem czy ma dodatni ślad czy nie, zatem odpowiedź na to zadanie C lub D.
Zad. 4
odp E, żadna z wymienionych ale tutaj nie jestem pewien
Zad 7
Estymatory, których wartość oczekiwana zawsze wynosi zero to I) oraz II), czyli odpowiedź E – żaden z powyższych.
Zad 9
Prawidłowe założenia MNK to:
E(epsilon) = 0 oraz V(epsilon) = sigma^2
Uwaga, bo w odpowiedziach jest V(epsilon^2) = sigma^2 co jest źle.
Zatem odpowiedź E, żaden z powyższych
Zad 10
Współczynnik korelacji wielorakiej R może przyjmować wartości z przedziału <0,1>, przedział ostro zamknięty, zatem 0 i 1 też wchodzi. Odpowiedź C, tylko R=0,5.
Zad 11, z podstawień wychodzi, że żaden nie pasuje, odp E
Zad 12
Autokorelacja 1 rzędu występuje gdy na przekątnej macierzy jest 1, a macierz jest symetryczna. Ponadto zachodzi własność, taka jak w odpowiedzi nr II) każda kolejna liczba w wierszu jest poprzednią z powiększoną potęgą.
Czyli 0,5 potem 0,25 …
Prawidłowa odpowiedź A, tylko macierz nr II)
Reszty nie mam, a nie chcę strzelać bo sam koła nie zaliczyłem. Piszcie swoje propozycje odpowiedzi, szczególnie do zadań wyżej nie rozwiązanych.
moje odp. do koła od ap:
1E - chyba tylko model II będzie można estymować
2E - o co w ogóle (dokładnie) chodzi z tą impotencją?
3D - próbowałem mnożyć różne macierze i nie udało mi się zrobić tak aby macierz z pkt.A miała chociaż jedną ujemną liczbę na przekątnej
4C
5D
6D
7E
8C - wszystkie poprawne...pomyliła mi się regresja z korelacją...
9E
10C
11E (wierzę ap, bo nie wiem jak to zrobić)
12A
13E - chyba tylko I i III sÄ… poprawne
14 nie chce mi się liczyć
15 nie wiem...
//wniosek: 'żaden z powyższych'
Ostatnio zmieniony przez jj09 2011-05-30, 23:54, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
2E - o co w ogóle (dokładnie) chodzi z tą impotencją?
Przecież napisałem
Cytat:
Macierz idempotentna to taka macierz, która podniesiona do kwadratu da tą samą macierz, czyli A^2 = A. Szczególnie macierz jednostkowa ( I ) oraz macierz zerowa ( 0 )
tutaj fota z zajęć, gdy Letachowicz próbowała to wyjaśnić i podnosiła do kwadratu macierze z zad 2, powiedziała że to są jedyne które są idempotentne
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum