bo każda zmienna ma wiązanie z inną zmienną - w tym przypadku 2 wiązania. Dodatkowo ma sama jeszcze ze sobą. Czyli w kolumnie masz 3 liczby - a wszystkich zmiennych jest (w tym przykładzie chyba 11), czyli 3x11 = 33.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
A z tych od clo? Cokolwiek? Rozumiem, że 1, 2, 10 i 13 są dobre :).
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Z macierzy r^T wywalamy zmienne o wartości mniejszej niż 0,55, pozostają nam zmienne X4 i X5, z czego max korelację ze zmienną objaśnianą ma X5, więc wchodzi do modelu na bank... A potem z macierzy korelacyjnej w wierszu 5 nie ma wartości większej od 0,55 - więc zmienna X4 też w model wchodzi, si?
A co do 15... Macierz ta jest zawsze symetryczna i jest zwykle dodatnio określona (w sensie dodatniej określoności odpowiedniej formy kwadratowej), choć w przypadku liniowej zależności składników losowych z dwóch różnych okresów macierz ta jest jedynie nieujemnie określona (=0). Więc w 15E moim zdaniem...
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum