Umorzenie środków trwałych wliczyłam do pozostałych kosztów operacyjnych, ale nie jestem tego pewna. Pisze, że do kosztów operacyjnych wliczają się odpisy aktualizujące wartość środków trwałych...
Komuś wyszło podobnie? nie daję głowy, że jest dobrze, więc jak jest gdzieś błąd to powiedzcie :)
Zadanie 2 wyszło mi tak samo, ale później zauważyłem, że są jeszcze odsetki od kredytu (2000) - powinniśmy to jeszcze chyba doliczyć do segementu III, mam rację?
Też się nad tym dziś zastanawiałem i ja osobiście byłbym za tym, żeby traktować jako koszty finansowe...
A ja mam pytanie do umorzenia ŚT, poza faktem ze dalas na strone DT Umorzenie i Ct ŚT to ok ale zeby przenieść cos na konto zespolu 5 , to trzeba umiescić coś na kontach zespolu 4? tak mi się wydaje i wtedy mozesz dac na rozliczenia i na konta zespolu 5 ? w tym wypadku to chyba byłaby amortyzacja czy nie? jak mowie, źle to wyprowadźcie mnie z błedu.....
A i drugie pytanie co do 10 operacji bo jest cześciowa spłata należności i częsciowa spłata zobowiązań. to ja przez częściową spłatę należności rozumiem, ze ktoś mi spłącił jakąs należność? i wtedy po drugiej stornie powinnaś to zapisać jeżeli chodzi o rachunek bankowy. Bo teoretycznie nie mozesz spłacić jeżeli nie masz kasy na rachunku ?
Niby tak, ale tam pisze że są to stany wybranych kont, a nie wszytskich :P No i jakby to były należności od kogoś dla nas, to ja bym napisała "wpłata należności" a nie "spłata". Ale pewnie to Ty masz racje :P
Myśle że co do tego umorzenia to też mówisz sensownie, tylko amortyzacja a umorzenie ŚT to co innego wiec chyba w takim razie tego nie wliczamy w wynik
Własnie dzwoniłem do bratowej ktora sie zajmuje rachunkowoscią powiedziała mi jeżeli chodzi o 9 operacje to ksiegujemy 300 zl po stronie CT na umorzeniu , 300 po DT na amortyzacji i przenosimy na konta zespolu 5 przez rozliczenie... to co Ty zrobiłaś wiaze sie z umozeniem,a nie z zuyżyciem ŚT czy jakoś tak.
Po drugie z 10 operacją miałem racje jeżeli chodzi o WB na rach. bank. po DT 2000 i rozrachunki z dostawacami po CT
Po 3 jeżeli liczysz wynik to nie moozesz policzyc podatku dochodowego ze straty. Jak zauwazysz wyszłaś na - ileś tam i od tego nie mozna liczyc podatku dochodowego bo go nie masz.
_________________ Don't Worry Be Happy
Czy Te oczy mogą kłamać, chyba nie:)
Ostatnio zmieniony przez Kocur 2011-09-21, 21:56, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Ja mam tylko pytanie, czy jeśli każe zrobić tak jak w 2.7.2 czyli "ustalić wynik finansowy brutto na działalności gospodarczej" to operacje XI i XII (zyski i straty nadzwyczajne) oraz XIII (19% podatek dochodowy) trzeba w ogóle pisać, czy wystarczy już od tych 2.480.000 odjąć 1.760.000 i napisać jaki jest zysk?
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
no wtedy juz nie trzeba tego dalej liczyc i nie trzeba tego pisać :)
a co do tego umorzenia...http://www.findict.pl/academy/rachunkowosc/podstawy_rachunkowosci/srodki_trwale/amortyzacja_srodkow_trwalych
"Odnosząc się do przykładu wykorzystanego powyżej, wyobraźmy sobie, że spółka posiada dany środek trwały przez 6 lat. Jest on już mocno zużyty i jego okres użyteczności wynosi już tylko 4 lata. W tej sytuacji przedsiębiorstwo powinno mieć zaksięgowaną odpowiednią ilość umorzenia, odpowiadającą sześcioletniemu zużyciu, tak aby w bilansie prezentować odpowiednio mniejszą wartość netto środka trwałego."
A przeciez wartości środków trwałych nie wliczamy do wyniku finansowego wiec chyab to umorzenie tez olewamy
Moim zdaniem umorzenie śt odpada, też się nad tym zastanawiałem (segment III - aktualizacja wartości (utrata wartości)), ale umorzenie śt do bilansu wpisujemy tylko jako pomniejszone środki trwałe - wynik finansowy to osobna sprawa.
Tak było w zadaniu 2.7.4 (na zajęciach) - nie wpisywaliśmy tego do wyniku finansowego.
Kenzi Teoretycznie tak, ale jak pamietasz na egz trzeba było policzyc podatek dochodowy więc i tak bedziesz musiał zrobić cały wynik finansowy, a w wykropkowanym miejscu podac wynik na dzialanosci gospodarczej czyli tak jak mowisz
Mógłby ktoś wrzucic rozwiązanie tego 3 zadania z tymi poprawkami w.w bo coś mi samemu nie wychodzi:( albo chociaż sam wynik finansowy jaki wychodzi.
PS. Myślicie, że zrobi jeszcze jakiś dodatkowy termin dla tych pechowców co by im się nie udało?
Sabkie,dobra masz możliwość zrobienia zdjęcia czy zeskanowania rozwiązania? Nie wiem co ze mną nie tak, że nie potrafię dojśc do takiego wyniku.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum