Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Notatki wykład z 3.11
Autor Wiadomo¶æ
De Morgan 
!

Do³±czy³: 02 Pa¼ 2009
Otrzyma³ 45 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2011-11-07, 13:51   Notatki wykÅ‚ad z 3.11

Antykwalifikacje kierownika

Wystarczy jedna cecha z podanych poniżej, by zdyskwalifikować daną osobę z bycia kierownikiem, jeśli ów cecha dominuje u tej osoby.
1.Wrogi stosunek do ludzi( gdzie się pojawią- tam konflikt, relacyjność (afiliacja społeczna) - w tym wypadku jedynie negatywna)
2.Schizotymia - wrodzona bądź nabyta nieumiejętność budowania pozytywnych, przyjacielskich relacji z innymi ludźmi. ("obrażalskość", "nikt mnie nie kocha, nikt mnie nie lubi") [nie da się tego zmienić]
3. Perfidia (w stosunku do ludzi) - nieuzasadniona złośliwość, która daje poczucie satysfakcji(cechy mobbingu). Efekt: niszczenie relacji, zaufania
4.Pedanteria - ciąglę się czepa, ma jakieś uwagi. Dba o najmniejsze detale. Ponadrzecięna ingerencja w pracę zespołu. Efekt: strach, brak innowacyjności, trudno się z tak uciążliwą osobą pracuje.
5.Autorytaryzm - przełożony traktuje ludzi przedmiotowo, nie widzi kapitału ludzkiego. Ludzie to dla niego koszt. Ostry, twardy. Efekt: brak sensu działania, strach, demotywacja.
- w krótkim okresie (interwencja sytuacyjna) bardzo skuteczna(wręcz naj) w sytuacji kryzysowej.
6.Brak kontroli emocjonalnej - niski poziom inteligencji emocjonalnej, czyli zachowywania sięadekwatnie do sytuacji. Przejawia sięto w agresji, przedmiotowym traktowaniu ludzi, uciekanie od odpowiedzialności, brak możliwości podjęcia decyzji.
*ciekawostka - są kultury np. koreańska, gdzie ludzie się biją między sobą w pracy i w ten sposób próbują porozumieć się. W europejskiej kulturze to nie do pomyslenia.
7.Egocentryzm - duży dystans między kierownikiem, a zespołem "co to nie ja"; "jestem sprawcą waszego dobra".
W Europie- pejoratywne zachowanie
W USA - czasem nawet dobrze
Azja - nie do pomyślenia
8. Narcyzm - przesadnie rozumienie posłoannictwa jako szefa, samouwielbienie. Szef- narcyz ośmiesza władzię, infantylizm, nuży, denerwuje/
9.Dogmatyzm - wybieranie jednej, niezmiennej ścieżki i niezmiennie podążąnie ją. Może być taka osoba liberalna. Świat widziany zero-jedynkowo. Mała efektywność, gdyż nie ma innej perspektywy, trudni przy konfliktach. "Tak, bo tak" bez tłumaczenia, negocjowania.
<Przydaje się w krańcowo złej sytuacji w firmie, bo wtedy z takim szefem muszą sobie poradzić urzędnicy, a to trochę czasu zajmuje>
10. Nieska samoocena - nie ma wpływu na siebie, a co dopiero na innych.
11.Poczucie alienacji - ktoś, kto boi się ludzi, boi się kontaktu, ogranicza ten kontakt na siłę. Taka osobia nie pokaże przykładu, nie "porwie serc w wystąpieniu".
12. Niska sprawność intelektualna
a) słabe przystosowywanie do zmian
b)brak refleksyjności, czyli stawiania sobie pytań
c)niska logika wypowiedzi, wysławiania się
d) brak autorytetu
Postaw piwo autorowi tego posta

Wy¶wietl szczegó³y
Wiêcej szczegó³ów
Wystawiono 6 piw(a):
shawnzy, R+, milka, minister, bienio, timebomb
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu