transakcja - se38
Wpisujesz nazwÄ™ programu - z_(nazwa)
następnie tworzenie.
Wpisujesz jeszcze raz nazwÄ™ programu - (nazwa) lub coÅ› innego.
Wybierasz tryb wykonywalny i przycisk "zapamiętanie".
W kolejny oknie klikasz "obiekt lokalny" i już możesz programować.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Zrobiłam tak jak chciał koleś, tzn. checkboxy z opcjami wykonywania działań i u góry pola na wprowadzenie 2 liczb, na których mają być owe działania wykonywane.
Debug poszedł bez problemu, wszystko cacy i program się odpala, ba! nawet liczy jak trzeba i podaje wyniki ;) ale... No właśnie. Wszystko działa fajnie, dopóki zaznaczony jest tylko jeden box, np. dodawanie. Jak zaznaczę ich kilka, to wykonuje tylko działanie z pierwszego zaznaczonego checkboxa. Jak to obejść? Jakiś specjalny zapis w instrukcji IF? Nie mam pomysłu, a podręcznik mi pod tym względem nie pomaga :/
Pytanie numer 2, tym razem do zadania 4! ( Siedze w pracy i jakos nie mam nic do roboty, z nudow pisze kod ABAPa w notatniku... xD )
Jak mam w poleceniu: "Prosze przygotowac program, który umozliwi zamiane liczby podanej przez uzytkownika na jej reprezentacje slowna.
Liczba powinna pochodzic z przedzialu <-1000000; 1000000>."
To chodzi o to, ze jak mi np. user wpisze 666, to jak odpali program, ma mu wyswietlic cos w stylu "wprowadzona liczba to szescset szescdziesiat szesc", czy chodzi tylko o zmiane typu danych z integera na stringa i nadal ma byc wyswietlane 666 na ekranie, tylko ze programista wie, ze to juz nie jako liczba jest traktowane, lecz jako tekst...?
Tak, chodzi o to:
"jak mi np. user wpisze 666, to jak odpali program, ma mu wyswietlic cos w stylu "wprowadzona liczba to szescset szescdziesiat szesc"."
Na forum grupy 8 wrzuciłem swoje rozwiązanie tego zadania, ale skoro tutaj też są osoby zainteresowane SAPem, to podzielę się kodem również z wami :).
Koordynator, jakbyś zastosował strlen na określenie "długości" liczby z zastosowaniem IFów i concatenate na łączenie stringów w oknie wynikowym na poszczególne składowe liczby, to byś miał o wiele mniej kodu do klepania, a plik zajmowałby kilka(naście) kilobajtów, a nie ponad 7 mega
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum