Czy ktoś ma dobrze wytłumaczone zadanie 4 z listy i mógłby się podzielić? My na ćwiczeniach robiliśmy to powierzchownie, na szybko i nie całe...
farbowanyaniol, a czego nie rozumiesz?
a) liczysz rytmy [cykle masz podane w zadaniu]
b) rysujesz sobie diagram w stylu ganta, i odczytujesz które są w dniu 5
c) mnożysz wielkość partii razy to ile jest danych produktów do 10dnia
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
a) spoko
b) wszystkie sÄ… produkowane w dniu 5. ?
c) do 10-tego dnia aktywnej produkcji - liczę tylko te, które zakończyły produkcję, czyli 3*120+7*30+3*90?
Moim zdaniem absolutnie logiczna jest, że pytanie "Ile zostanie wyprodukowanych" = "Ile będzie już gotowych". Jeśli coś robi się 11 dni, to oczywistym jest, że po 10 dniach nie masz jeszcze nic.
Według tego rysunku widać, że produkuje się detal C (C1), cztery detale B (B1, B2, B3, B4) oraz detal A (A1). Zważyć trzeba na to, że dzień 5-ty to po prostu kratka między 4, a 5.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Wyobraź sobie to np. na dniach tygodnia. Logicznie patrząc produkt B produkuje się 4 dni. Tak więc:
B : w dniu 1., 2., 3. i 4.
B1 : w dniu 2., 3., 4. i 5.
B2 : w dniu 3., 4., 5., i 6.
itd.
To taki motyw, jakbyś pracowała 4 dni w tygodniu. Jako B1 pracujesz od wtorku do piątku, a pytanie brzmi: kto pracuje w piątek?
"Mój boże, to Piasek!"
Co do tej produkcji to radzę czytać uważnie polecenia bądź dopytywać się prowadzących. Na naszych ćwiczenach pani Żarczyńska mówiła, że nam życia komplikować nie będzie i mamy liczyć produkcję zakończoną na kolokwium, natomiast gość na wykładzie może od nas oczekiwać wliczenia również produkcji w toku. Zależy od prowadzącego.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
Kenzi, to czemu B5 już nie skoro produkcja jest w dniu 5, 6, 7 i 8?
KontynuujÄ…c:
B : w dniu 1., 2., 3. i 4.
B1 : w dniu 2., 3., 4. i 5.
B2 : w dniu 3., 4., 5., i 6.
B3 : w dniu 4., 5., 6. i 7.
B4 : w dniu 5., 6., 7. i 8.
B5 : w dniu 6., 7., 8. i 9.
Korzystam z zapisu, jakiego ona użyła na zajęciach, gdzie pierwszy element to "B", a drugi "B1".
"Mój boże, to Piasek!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum