Wys³any: 2011-12-01, 12:47 SpecjalnoÅ›ci - czy sÅ‚usznie wybraliÅ›cie?
Witajcie,
Z tej strony student naszego wspaniałego kierunku z obecnego drugiego roku.
Tak jak Wy przed rokiem stanęliśmy przed wyborem specjalizacji. Prowadzący kuszą ciekawymi prezentacjami, zapewnieniami, że to na pewno u nich najlepiej i w ogóle. Czasami jednak inaczej wygląda coś w praktyce niż gdy jest to omawiane.
Macie doświadczenia dotyczące trzech specjalizacji i stąd moja prośba, aby osoby realizujące dane specjalizacje w skrócie opisały ich zdaniem - wady i zalety każdej ze specjalizacji. Na pewno będzie to dla nas bardzo pomocne, bo po blisko roku realizowania specjalizacji macie na pewno już wyrobione zdanie czy jej wybór był dobrym pomysłem, czy nie.
Z góry dzięki za odpowiedz, przekażę je później dalej.
Podstawy funkcjonowania systemu SAP , jesli interesuje Cie programowanie, masz do tego checi i zapal ( to jest tu strasznie potrzebne bo programowanie w lazarusie nic Ci tu nie pomoze ) to naprawde jest to przedmiot godny polecenia. Zajecia prowadzone sa w postaci kola zainteresowan raczej niz normalnych zajec. Wszyscy startuja od 3, nie chcesz chodzic masz 3 , chcesz i wykazujesz jakies umiejetnosci to masz wyzej.
Wywiad sieciowy - zwykla prezentacja na zaliczenie - przedmiot do niczego nie potrzebny.
Systemy informatyczne w instytucjach finansowych, ciekawe wyklady, zaliczenie w formie testu ale zadnych zajec praktycznych nie ma.
No cóż, tutaj co komu się podoba. Dla mnie możliwie najlepsze, nie narzekam, na nic bym nie zmienił :). W IV semestrze jedynym dodatkowym przedmiotem jest Optymalizacja Decyzji z Wykorzystaniem MS Excel, czyli Badania Operacyjne w formie laborek i solver ciąg dalszy + podstawy makr w Visual Basic'u. Słowa klucze: proste, przyjemne, w historii nie było przypadku uwalenia tego przedmiotu, w sumie nie dziwie się czemu, Grzegorz Tarczyński. Potem na V-tym zaczyna być tego (na szczęście) więcej:
# Teoria gier w ekonomii - czyli logiczne zasady gier, takie przystępne prawdopodobieństwo i logika w jednym plus trochę nudnej polityki (przynajmniej u wykładowcy). (specjalizacja Ekonometria Menedżerska też ma ten przedmiot)
# Symulacje w procesach decyzyjnych - graliście na Mikroekonomii w AgroCombat? No, to taka bardziej rozbudowana gra na cały semestr i ocenę :D. Symulacja pracy firmy z kwartału na kwartał przez XX (10?) lat, inwestowanie w reklamę, rynki, eksport, opakowania, zatrudnianie pracowników i akwizytorów, ustawianie stawek, obserwacja konkurencji. Kilka zajęć teoretycznych z zasad, potem gra właściwa, która nas dopiero czeka.
Oraz 8 przedmiotów do wyboru dla całego roku na V i VI semest, spośród których trzeba wybrać 4:
# Optymalizacja sieci transportowych i dystrybucyjnych - hm... taki... solver rękami i długopisem :P żmudny, ale całkiem przystępny przedmiot, sposoby wyznaczania najkrótszych ścieżek, największych przepływów, algorytmy itp.
# Gry polityczne i decyzje społeczne - "śmieci, śmieci, śmieci" (:D) o sposobach wyborów partii w Polsce - metody, rodzaje ocen sytuacji, pierdoły, ale ze strasznie przyjemnym i przystępnym prowadzącym.
Ogólnie:
Wady są jak i wszędzie - żadna specjalizacja nie doprowadzi do dobrej pracy, w której nie będziesz "specjalistą". Choć szczerze przyznam, że podstawy statystyki plus bazy danych i hurtownie danych (podstawowa wiedza, IV i V semestr) plus właśnie te metody dla mnie dobrze się sprawdzają w pracy w departamencie business operations w IBM'ie. Do tego każdy przedmiot z winy uczelni ma 30h "cholera_wie_czego" - siedzi się w sali, gdzie prowadzący ma z tego zrobić wykład + ćwiczenia + elementy praktyczne, czego zrobić już się nie da. Więc każde z zajęć to albo luźny wykład albo pół ćwiczenia pół wykład.
Każda specjalizacja coś za sobą niesie, jakąś wiedzę, jakiejś wiedzy także nie daje. Osobiście brakuje mi tutaj Visual Basic'a w wymiarze co najmniej jednego całego przedmiotu , który jak teraz wszędzie widzę jest bardzo potrzebny w każdej przyszłej pracy z Excelem.
Zalety: wszystko dość luźne, dla rozumiejących Badania Operacyjne i trochę polityki w Polsce wiedza jest bardzo, bardzo łatwo przyswajalna w stopniu redukcji nauki do praktycznie zera przy słuchaniu na zajęciach. Nie licząc zadań z Excela w IV semestrze zaliczenie wszystkiego jest na końcu, bez żadnych projekcików wrzucanych w środek semestru.
A jeśli nie znacie prowadzących poczytajcie opinie: Tarczyński, Kośny, Peternek i zrozumiecie, że jest dobrze :).
Należy jednak też pamiętać, że dalej idzie się programem ogólnym Informatyki i Ekonometrii. Przedmioty specjalizacyjne to w V semestrze, gdzie jest ich najwięcej 37,2% wszystkich godzin zajęć (120h specjalizacyjnych, 203h pozostałych), więc i tak nie stanowią żadnej większości i trzeba skupić się na reszcie przede wszystkim. Do tego tutaj fajnie jest coś wybrać, czym się interesujesz, ale prawda jest taka, że dopiero istotna specjalność to ta wybierana na VII semestrze, która w żadnym stopniu nie zależy od tej wybieranej teraz.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Osobiście brakuje mi tutaj Visual Basic'a w wymiarze co najmniej jednego całego przedmiotu , który jak teraz wszędzie widzę jest bardzo potrzebny w każdej przyszłej pracy z Excelem.
mieliśmy taki przedmiot do wyboru i ja nawet na niego głosowałem, ale niestety... "śmieci, śmieci, śmieci" zebrały więcej chętnych...
Osobiście brakuje mi tutaj Visual Basic'a w wymiarze co najmniej jednego całego przedmiotu , który jak teraz wszędzie widzę jest bardzo potrzebny w każdej przyszłej pracy z Excelem.
mieliśmy taki przedmiot do wyboru i ja nawet na niego głosowałem, ale niestety... "śmieci, śmieci, śmieci" zebrały więcej chętnych...
Ja też na niego głosowałam, Beatka chyba też :P
Ja też na niego głosowałam, Beatka chyba też :P
Nie wiem kto te gry polityczne wybrał :P
Może dlatego, że to przedmiot, który będzie w VI semestrze dopiero...
Jeśli oczywiście chodzi Wam o "Analizy biznesowe z wykorzystaniem VBA", bo nic innego z Visuala nie uświadczy się niestety.
Swoją drogą te śmieci są całkiem znośne! Tzn. te metody są fajne. Polityka śmierdzi.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
agnieszkaosw
Do³±czy³a: 16 Sie 2009 Posty: 1045 Otrzyma³ 90 piw(a)
Wys³any: 2011-12-01, 22:13
na Ekonometrii Menadżerskiej w semestrze IV przedmiotem specjalnościowym były Decyzje w Warunkach niepewności i ryzyka... dwa kolokwia, generalnie nie wiem czy jest ktoś w historii kto tego nie zaliczył na początku wydaje się straszne - bo masz w pamięci statystykę i to całe prawdopodobieństwo , ale zadania na kolokwiach analogiczne do tych na zajęciach , drzewka decyzyjne itd
mamy 3 przedmioty "specjalnościowe" na semestrze V,
Teoria Gier - ale wszystko w tym temacie powiedział już Kenzi
Metody Optymalizacji Statystycznej - i tutaj zaczyna się hardcore, rozwinięcie Decyzji w Warunkach Niepewnosci i Ryzyka...bardzo intrygowało mnie dlaczego warunki zaliczenia są tak wyjątkowo dla nas łaskawe... po połowie semestru widzę, że przedmiot nie należy do łatwych ...prowadzący jest bardzo w porządku, stara się nam to wytłumaczyć..no ale nie zaliczy się tego poprzez tzw "popychanie pierdół"
Instrumenty Finansowe - to wybraliśmy głosami większości... chyba z tego powodu, by mieć dużo godzin wyrobionych i tym samym nie męczyć sie na semestrze VI.. Na wykładach 1,5h przerabiamy 50slajdów... jeżeli ktoś jest fanem inwestowania na giełdzie i spodobały mu się zajęcia z Finansów, które były bodajże na 2 roku to zajęcia stworzone dla niego.
Nie chciałabym zniechęcać do Ekonometrii Menadżerskiej, bo na prawdę wierzę w to,że kiedyś do mnie dotrze to dlaczego ją wybrałam jest to specjalność, którą otwierają bo zawsze są chętni, jeśli lubicie matematykę w różnych postaciach i nie lubicie uczyć się "na pamięć" to specjalizacja dla was
_________________ "You know that I adore all the God's creatures and the metaphors they inspire. But these butterflies have got to be murdered!"
Piter_Osw, UI wydaje się najłatwiejszą specjalizacją jeśli chcesz tylko zaliczyć, ale z drugiej strony jak lubisz programowanie to laborka z SAPa jest godna uwagi - jeśli Ci się spodoba i się przyłożysz prowadzący może Cię przyjąć na praktyki do jego firmy, a jak się sprawdzisz zaproponować pracę.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum