Wynik gry jest nieoptymalny w sensie pareto (albo subparetooptymalny), jeśli gra ma inny wynik, dający obu graczom wyższe wypłaty, lub jednemu z graczy taką samą, a drugiemu wyższą. Wynik jest paretooptymalny, jeśli takiego innego wyniku nie ma
Tak na szybko, ale na 100% pewien nie jestem :P
dylemat więźnia - chodzi o to że "wypłata" dla gracza (tu 1) jest najwyższa jeśli "oszuka się" przeciwnika np(+5,-20), ale jeśli oboje się oszukają to wyjdą na tym (łącznie) najgorzej np (-12,-12). Mogliby współpracować i się nie oszukać wtedy wynik byłby (łącznie) najlepszy (-3,-3) ale istnieje ryzyko że ten drugi oszuka stąd wniosek że najlepiej próbować oszukać, co łącznie daje najgorszy wynik
strategie kontr bezpieczna - znając strategię przeciwnika gramy tak żeby wygrać najwięcej
Punkt równowagi - w grach o sumie zerowej jeśli istnieje jest to "punkt siodłowy" ( rozwiązanie optymalne)
W grach o sumie niezerowej punkt równowagi nie musi być ani Pareto optymalny ani optymalny
Zbiór negocjacyjny - Pareto optymalny ograniczony prawym górnym prostokątem utworzonym na podstawie prostych równoległych do osi OX OY przechodzących przez punkt status quo
Gra o sumie stałej, eh ciężko to opisać, ale jest to taka że przekształceniami liniowymi da się do gry o sumie zerowej
jak mam wyplaty A [2 1 nizej 3 0] i wyplaty B [4 0 nizej 1 4] Va= 11/7 Vb 16/7 p1= 1 p2=0 q1=4/7 q2=3/7 to jak ulozyc ta tabelkÄ™ skÄ…d siÄ™ biorÄ… strategie? Te podstawowe strateg bezp. dla obu graczy to wiem, ze jest to Va i V b, a potem jak to sie wyznacza :
(A=strategia bez B=kontr bez) potem (A kontr bez B bezpi) i ostatnie (A kontr i B kontr)...jak sie je wyznacza?
Pierwsze koło obejmowało połowę materiału? wie ktoś czy teraz tez Tarczyński układa pytania i sprawdza? Czy siedlecki wspominał coś ze nas ujebie?
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum