rozwiązał ktoś z Was zad.1 z dystybuantą? Konkretnie chodzi o prawdopodobieństwo (-1<X<0,5). Po podstawieniu -1 pod dystrybuantę 0,15*(1/2x^2+2x), prawdopodobieństwo wychodzi ujemne.
_________________ Clubwroc.pl - najlepsze imprezy studenckie we Wrocławiu!
A czy nasz solenizant pilnuje jakoś ostro czy raczej da radę spokojnie korzystać z telefonu lub dodatkowych materiałów? Oni oboje siedzą z przodu czy są jakoś strategicznie rozstawieni? :P
na 1 terminie jednÄ… salÄ™ obstawil walenty druga pani magister. pani magister siedziala przez caly czas i "obczajala" wiec w ostatniej lawce moglem miec wszystkie notatki na wierzchu, polecam
_________________ - Wodzu! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie, możemy atakować w każdym kierunku
Zrobiłem na podstawie tego: http://www.matematyka.pl/204098.htm , bo w ksiazce to jest srednio wytlumaczone. 0,3 bierze się z całki 0,15*{całka od -2 do 0}(t+2)dt, czyli tak jakby wartość poprzedniej funkcji.
W 2 mi wyszlo 0,9032.
W ostatniej linijce P(T>(60-70)/7,81) = P(T>-1,28) = fi(1,28) + 0,5 = 0,4032 + 0,5 = 0,9032
_________________ Clubwroc.pl - najlepsze imprezy studenckie we Wrocławiu!
Ja to zrobiłem tak( zob lista 7 zad2, sprawdz tez rozwiazanie):
E(X)=0,7=m
V(X)=0,4
odchylenie=0,63 ( V(X)^(1/2)
P(T=>(60-70/6,3)= 0,5 + fi(1,58)=0,9505
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum