Ja do fotek nie zaglądałem, ale rozwiązywaliśmy to zadanie na zajęciach i opcja przedstawia się następującą:
1) otrzymujemy kasę natychmiast(PV), więc po upływie n-lat te pieniądze będą miały inną wartość, którą należy obliczyć(FV)
2) to co otrzymamy po n-latach to już jest w domyśle FV, więc z tym nie kombinujemy
Czyli to co napisała aniut bardziej łopatologicznie już nie potrafię wytłumaczyć
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." A. Einstein
Ja myślę, że jednak na zdjęciu jest dobrze. Z prostego powodu. (chodzi o kwestię 13000)
KasÄ™ dostajemy po 2 latach, ale okres jest 4.
Więc to nie jest prawda, że to jest FV. Jakby okres był na koniec drugiego roku/początek trzeciego to tak moglibyśmy zrobić, że 130000 to jest FV "końcowe". Bo później liczymy następne 2 lata "już w obrocie".
PS
Jeśli ktoś ma zrobione w zeszycie zadanie 8-sme z listy zadań z ćwiczeń, to może się podzielić.
Jest prawie identyczne, jak te, tutaj omawiane.
_________________ Si dederit homo omnem substantiam domus suae pro dilectione,
quasi nihil despicient eum.
żeby porównać te kwoty, trzeba je porównywać w tym samym momencie, obojętnie w którym, musi być ten sam.
na zdjęciu ziomeczek napisał sobie "po 4 latach" i tak policzył
nie mam pytań
_________________ - Wodzu! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie, możemy atakować w każdym kierunku
hmm moze ktos odpowiedziec dlaczego w zadaniu 18 liczymy ze wzoru na oprocentowanie zlozone wkladow oszczednosciowych, jezeli wklady sa miesieczne i stopa % tez jest miesieczna ? dzieki ;]
Jak masz np. napisane, że obligacja ma termin wykupu 3 lata 6 miesięcy - to znaczy, że musisz zrobić w obliczeniach nie trzy ułamki, ale jeszcze pół roku doliczyć, czyli zaczynasz od potęgi 1/2 (pół roku), a kolejne potęgi to te pół roku plus pełne lata (1,5 roku = potęga 3/2; 2,5 roku = potęga 5/2; 3,5 roku = potęga 7/2).
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum