Siemano wam w ten piękny słoneczny dzień!
Gdzieś w załączniku znajduje się treść kolokwium z tamtego roku. Jak komuś uda się to rozwiązać, niech zapoda :)
TUTAJ ZDJĘCIE!
Elo!
zrobił ktoś to koło i by chciał się podzielić?
Asia
Do³±czy³a: 30 Wrz 2012 Posty: 28 Otrzyma³ 4 piw(a)
Wys³any: 2013-05-29, 15:16
Zamieszczam tu rozwiązane koło z tamtego roku, rozwiązane zadania z koła z poprzedniego tygodnia i to co było dzisiaj, co podobno ma być też na poprawie...mam nadzieję, że się rozczytacie i że komuś to się przyda:D
+ni-pi zawsze dopisujesz do celów zadania w którym poszukujesz najlepszego wyniku ni zaokrągla w dól a pi w górę np cel 1 G1: x1+3x2+n1-p1>10
w tym momencie niepożądanym odchyleniem n1
gdyby było <10 to niepożądanym odchyleniem byłoby p1
a na samym końcu jak wypiszesz wszystkie cele, to niepożądane odchylenia zapisujesz w nawiasie po przecinku jeżeli masz lexyko. to zazwyczaj jest priorytet 1,2 itd..
w 1 priorytecie np masz dwa cele, w 2 masz 4 cele, a w 3 masz 1 cel to zapisujesz to lexmin[(z1,z2),(Z3,z4,z5,),(z6)...przy czym z to sÄ… te twoje odchylenia pi lub ni ....
A ja mam pytanie, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, które wartości są słabo efektywne, bo moja koncepcja legła w gruzach i ostatecznie nie wiem, które to są słabo efektywne.
Dzięki Tomek (oczywiście chodziło mi o zadanie 4;) a jakby w treści zadania było, że zależy nam na maksymalizacji sumy wszystkich niechcianych odchyleń to byłoby n1 - p1, a na końcu n1 + p1 + n2... -> max?
jakby mógł mi ktos jeszcze napisać jak wygląda kula w metryce d3
(o ile może w ogóle być coś takiego, ale wydaje mi się, że na zajęciach było)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum