minister, cos tego typu : W 1. populacji zmienna X typu ciągłego ma rozkład Laplace'a z parametrami mi1=1; beta1=2, natomiast w 2. populacji z parametrami mi2=3, beta2=6. Funkcja gęstości rozkładu Laplace'a przyjmuje postać: f(x)=1/2*beta*exp[-(x-mi)/beta], x należy do R.
Zaobserwowano w próbie wartość x=10. Na bazie oczekiwanej straty określić, z której populacji obserwacja pochodzi, jeżeli wiadomo, że prawdopodobieństwo a priori przynależności do 1. populacji wynosi 0,8, natomiast strata związana z błędnym przypisaniem do 1. populacji wynosi 2, natomiast strata związana z błędnym przypisaniem do 2. populacji wynosi 10.
Czemu jeszcze nikt nie panikuje? Ktoś coś wie? :P Kto z czego się uczy? I rozwiązał ktoś te zadania? :))
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Ej, poważnie... Niech ktoś zrobi te zadania i wrzuci tutaj i uratuje pozostałe 20-30 istnień! :P
"Mój boże, to Piasek!"
Ja ufam karcie wzorów od niej, gdzie wyraźnie babka pisze, że "statystyka testowa ma postać T = (...), która ma asymptotycznie standaryzowany rozkład normalny. Obszar odrzucenia hipotezy jest dwustronny wyznaczony na bazie standaryzowanego rozkładu normalnego.". Ni cholerę się nie znam, ale brzmi sensownie, że tak w tym wypadku właśnie jest. Swoją drogą to 1,95 u Ciebie to po prostu uśredniona wartość z tablicy rozkładu normalnego?
"Mój boże, to Piasek!"
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum