Forum studentów informatyki UE WrocÅ‚aw Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Instalacja Debiana na Windows 7
Autor Wiadomo¶æ
Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Sk±d: WrocÅ‚aw
Wys³any: 2009-10-18, 20:29   Instalacja Debiana na Windows 7

Hej, mam pytanie dotyczące instalacji Debiana na Windows 7. Wcześniej wiele razy synchronizowałem wszelkie dystrybucje Linuxa z poprzednimi wersjami Windows, natomiast z Windows 7 jeszcze nie. Pytanie dotyczy zachowania booloadera, z tego co wiem Windows 7 ma zwykłą partycję, załóżmy NTFS oraz tą dodatkową, przy instalacji kilka miesięcy temu pamiętam komunikat o jakimś 100MB gównie. Wchodząc do Control Panel\All Control Panel Items\Administrative Tools\Computer Management w Disk Management jest ponad GB Recovery Partition i właśnie ponad 100 MB system Reserved, no i dyski z danymi c:\ p:\ . Orientujecie się może na jaką partycję wrzuci mi Bootloadera z Debiana (debian-503-amd64).
Tak sobie myślę czy np. w GRUB edytować jeśli nie pójdzie /boot/grub/menu.lst i nadać:

Kod:
title      Microsoft Windows 7
root      (hd0,1) <---- (?)
makeactive
chainloader   +1

Jakieś pomysły? :P

De Morgan 
!

Do³±czy³: 02 Pa¼ 2009
Otrzyma³ 45 piw(a)
Wys³any: 2009-10-18, 20:51   

Wystarczy, ze dla bootloadera utworzysz osobnÄ… partycjÄ™...
Z resztą o ile sobie pamietam (nie wiem czy w Debianei tak jest, ale w Ubuntu już tak) po prostu niech bootloader będzie na / (na root).

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Do³±czy³: 01 Sie 2009
Otrzyma³ 65 piw(a)
Wys³any: 2009-10-19, 02:15   

Mackemp, spoko, instalacja poszła bez problemów, ustawiłem, że ma instalować bootloadera na first i to jednak nie kolidowało z partycją systemową (~100 MB plików) Windows 7 :P
Próbuję natomiast zainstalować modem PLAY no i oczywiście tak jak zwykle są problemy ^^ Znalazłem na ii.yebood program, który niby automatycznie konfiguruje większość modemów, w tym Huawei E220 chyba to jest wersja 7.2 ale z tego co się zoriantowałem wymaga instalacji pakietów ppp i wvdial, ten pierwszy bez problemu doinstalowałem z płyty i zmieniłem kilka parametrów, natomiast drugi wymaga doinstalowania kolejnych skryptów i skonfigurowania masy ustawień związanych z serwerami operatora. Myślałem jeszcze nad 'trywialnym ;]' zastosowaniem:

Kod:
aptitude install ippd usb-modeswitch

Kod:
apt-get install ippd usb-modeswitch

ale terminal nie wykonuje.
Autor programu napisał, że wystarczy:

Kod:
Debian 5.0 Lenny:

Najpierw należy doinstalować pakiet ppp i wvdial.
W Konsoli (Terminalu) trzeba wykonać komendy:
su
chmod 4755 /usr/sbin/pppd
chmod 555 /etc/ppp/peers/

ale najwidoczniej zapomniał o kilkunastu innych pakietach i skryptach. No nic, zapewne dokończę zabawę z instalacją internetu jutro, tfu.. dzisiaj w dzień i napiszę przy okazji PDF'a który jednoznacznie zdefiniuje proces konfiguracji modemów PLAY pod Debiana.
Dobranoc.

De Morgan 
!

Do³±czy³: 02 Pa¼ 2009
Otrzyma³ 45 piw(a)
Wys³any: 2009-10-19, 11:49   

Jeszcze Debiana u siebie nie próbowałem, ale jedynym Linuxem na jakim działało mi WIFi na moim laptopie był ubuntu. Jednak na żadnym nie niałem dźwięku... i na nic nie zdały siegopdziny poszukiwań w necie.

Co do Twego problemu: gdzieś był bardzo ciekawy emulator sterowników Windowsowych(np. karta graficzna, dźwiękowa etc) pod Linuxa, tyle, że nie pamiętam nazwy. No i w moim przypadku to nie podziałało. Niestety.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: