Bo jak Cię wyprodukowanie każdej sztuki kosztuje więcej niż przedtem to wiadomo, że aż tyle produkować się nie opłaca. Zawsze możesz sobie to tak przedstawić, że cena materiałów drożeje, za które produkujesz rzeczy... no wiadomo, że nie opłaca się produkować więcej, ta sama ilość też jakoś nie bardzo pasuje... Logiczne troszkę :P.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Wiecie co, momencik, bo mnie jakaś pomroczność jasna ogarnęła. Po co w punkcie 7 kazano nam wyprowadzić wzór na koszty całkowite? Niby w punktach 8 i 9 mamy go zastosować, by obliczyć optymalną wielkość produkcji oraz maksymalny zysk i te cholerne progi, ale... No właśnie, jak ze wzoru na koszt całkowite to zrobić? W podreczniku jest jeno to podane, co shawzy napisałeś. A jak to wyliczyć z wyprowadzonego w punkcie 7 wzoru? Bo mi w punkcie 7 wyszło coś takiego:
całkowite wynagrodzenie wszystkich pracowników + koszt dzierżawy + koszt materiałów potrzebnych do wyprodukowania jednego kalkulatora * 1000y + 1,5(y^2)*1000
mi wszystko jest ładnie wychodzi. nie wiem jakie masz dane ale f Kc u mnie jest równa rzeczywiście:
Km (1,5y^2)*1000 + koszt materiałów do wyprodukowania 1 kalkulatora (36,2*y)*1000 + koszt dzierżawy i zatrudnienia 10 pracowników - (10*1,400zł + 9000zł) co daje 2300. Najlepiej sobie skróć do tys. szt. - 1,5y^2 + 36,2y + 23 i to masz wzór.
optymalną wilekość prod liczysz robiąc: pochodną Kci przyrównując do ceny i drugą pochodną Kc która musi być > 0 i będzie.
Zysk robisz licząc przychód czyli cene*optymalną prod. - koszty dla obliczonej optymalnej produkcji (podstawiasz y).
napisałbym progi ale mi się już nie chce
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum