Forum studentów informatyki UE Wrocław Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Lip dub na UE Wrocław
Autor Wiadomo
Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Doczy: 01 Sie 2009
Otrzyma 65 piw(a)
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-12-19, 23:12   Lip dub na UE Wrocław

Co myślicie na temat zrobienia własnego lip duba (w Polsce podjeły się tego dopiero dwie uczelnie, SGH i Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie) ;d możemy być trzeci ^^
Tylko nie wiem za bardzo gdzie można u nas takie przedsięwzięcie zrealizować, może w budynku E ...
zobaczcie na youtube z Krakowa http://www.youtube.com/watch?v=KQTDXd-ufu4
ogólnie w Polsce jeszcze lip dub jest mało popularny w przeciwieństwie do USA... :-)

De Morgan 
!

Doczy: 02 Pa 2009
Otrzyma 45 piw(a)
Wysany: 2009-12-19, 23:24   

No cóż... pomysł generalnie fajny, ale wykonanie lipne...(przynajmniej to, co dałeś linka)

To jest bardzo dobry pomysł, tyle że wykonanie czegos takiego PORZĄDNIE co by było wspaniała reklamą dla uczelni to jednak nie lada wyzwanie...
Dobrze by było, by pomagał w organizowaniu tego jakiś profesjonalista, ktoś kto zna się na reżyserce :)

No chyba, że robić to tylko "dla polewki", ale nie wrzucać wtedy tego na neta...

the_caroline 
I am not.

Doczya: 06 Sie 2009
Otrzyma 9 piw(a)
Wysany: 2009-12-19, 23:29   

lip dub SGH jest fajniejszy ;)
ogółem pomysł fajny, ale wymagałoby to ogromu pracy i nakładów.
ale gdyby tak jakąś ogólniejszą ideę zarysować i zgłosić się z tym do KampusTV to byłoby fajnie ;)

denis 

Doczy: 06 Sie 2009
Otrzyma 21 piw(a)
Skd: no ze stolca
Wysany: 2009-12-19, 23:45   

zrobic to tak zeby bylo smieszne a nie zalosne to ogromne wyzwanie ^
Postaw piwo autorowi tego posta

pit3r 
mistrzu

Doczy: 04 Sie 2009
Otrzyma 73 piw(a)
Skd: Mielec/Wrocław
Wysany: 2009-12-20, 00:41   

Lukaszprzy, ten lib dub dość kiepski wyszedł przynajmniej dla mnie ;-P ot kilka osób pomachało rękami, nogami i innymi częściami ciała... nie było nic zaskakującego. Do nakręcenia potrzeba nie tylko chęci, ale też oryginalnego pomysłu :)

Go, pamiętaj jak piszesz

Kenzi 
Absinth Drinker

Doczy: 06 Wrz 2009
Otrzyma 117 piw(a)
Skd: Oborniki Śląskie
Wysany: 2009-12-20, 11:07   

W Polsce lip-duby wyszły dwa... Drugi, nie ten, który Łukasz pokazał jest moim zdaniem o wiele lepszy - http://www.youtube.com/watch?v=rY4lkV1UgR4 - problem w tym, że tutaj, mimo iż jakaś klasa, lepsza jakość wykonania i ciekawe zgranie to dalej brakuje mi dobrego pomysłu na całokształt. I absolutnie dobijają mnie na tych dubach panienki skupiające się na tym, żeby pokazać swoje nogi i uśmiechy, które ni cholery nie wczuwają się w cokolwiek, co tam się dzieje.

Ja ogólnie jestem za, gdy uwierzę, że na bazie tego wszystkiego jest jakiś dobry pomysł :).
"Mój boże, to Piasek!"

Jerzu 

Doczy: 28 Wrz 2009
Otrzyma 48 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 13:10   

Wczoraj na JoeMonster obejrzałem LipDuba z SGH-u w Warszawie i byłem pod wielkim wrażeniem rozmachu technicznego. Ale fakt, ludzie jakoś się nie wczuli. Niemniej jednak, jak przeczytałem komentarze, to mi ręce opadły - tak przytłaczająca krytyka. Tam też było napisany, że pierwszy LipDub zrobił Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie i od razu pomyślałem o naszym - że u nas byłoby to niemożliwe :-P Z prozaicznej stricte technicznej przyczyny - u nas mamy zespół ciasnych wysokich budynków, zamiast kilku ogromnych, przestrzennych, wielopiętrowych. Innymi słowy 90% czasu kamera pokazywałaby dziedziniec, ciasne schody lub windy i to wszystko spowite mrokiem, bo budynki prócz P i E są słabo oświetlone. Poza tym kwestia techniczna - operator kamery nie mógłby mieć Parkinsona, co przy zwykłej kamerze jest niemożliwe. W takim razie co - steadicam? Floatcam? Drogie rozwiązania. Ratunkiem może być sprzęt z podwrocławskiej wytwórni ATM Grupa (Pierwsza miłość, Moment prawdy itp...), ale tani oni raczej nie są... :roll: Nie wątpię w umiejętność zorganizowania i ustawienia tabunu zwariowanych ludzi, to akurat możliwe :P Ale i tak całe przedsięwzięcie wymagałoby zaangażowania władz uczelni, w tym i Rektora. Wszak zdjęcia musiałyby się odbywać w dzień, a to oznacza paraliż szkoły. A w soboty i niedziele chyba nie otwierają... Co do ludzi, mógłbym zainteresować tym projektem mą słynną kuzynkę Jaśminę, wysoko postawiona w szeregach UE, poza tym akurat właśnie taka no... wielkoformatowa i wysokobudżetowa jak ten projekt :P Jeśli coś by doszło do skutku, to ja mógłbym służyć jako techniczny, bo jakbym się pojawił z moją mordą przed kamerą, oceny filmiku by spadły na łeb na szyję :lol:

Jak widać, nie za bardzo wierzę w projekt, ale... jeśli by się udało przezwyciężyć powyższe trudności, to kto wie?... :roll:

Wywietl szczegy
pit3r 
mistrzu

Doczy: 04 Sie 2009
Otrzyma 73 piw(a)
Skd: Mielec/Wrocław
Wysany: 2009-12-20, 14:01   

Jerzu, mam podobne zdanie na temat tego projektu biorąc pod uwagę aspekty czysto techniczne. Pomysł jest naprawdę zaje****y, ale jego realizacja wymaga nie tylko odpowiedniej miejscówki(chyba tylko budynki E i P oraz ew dziedziniec), ale również zaangażowania i zgrania ze sobą bardzo dużej liczby osób, co wydaje mi się na naszej uczelni praktycznie niemożliwe. Trudno byłoby to wszystko ogarnąć biorąc pod uwagę średnio zorganizowaną grupę ludzi z naszego roku(taka jest niestety smutna prawda, choć trudno winić tutaj studentów za totalną dezorganizację), nie wspominając już o starszych rocznikach(wyśmiali to forum zanim jeszcze powstało, więc zapewne nakręcenie lib duba byłoby dla nich jedynie kolejną okazją do szydery).

No, ale jak to często cytuję: "Nigdy nie mów nigdy", bo skoro Polska organizuje Euro 2012, co jeszcze niedawno byłoby uznane za absurd, tak też może za kilka lat na naszej uczelni, będą sprzyjające warunki, żeby ktoś nakręcił lib dub'a?... ;-)

PS zanim ktoś zjedzie mnie za pesymizm i brak wiary w studencką pomysłowość niech się zastanowi i oceni realnie szanse realizacji projektu w najbliższym czasie ;P

Go, pamiętaj jak piszesz

farbowanyaniol 

Doczya: 10 Sie 2009
Otrzyma 233 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 18:40   

Studenci z Krakowa... ten filmik wygląda jak przedstawienie ludzi z akademika, a nie uczelnię. Jak dla mnie to się nawet nie zalicza do promocji szkoły, bo pokazali tylko żałosne laski, korytarze, windę i tyle. Co to ma wspólnego z uczelnią? Ja wiem, że tworzą ją ludzie, ale przecież to ma promować a nie odstraszać.

Uważam, że jeżeli już robić coś takiego, to w taki sposób bardziej hmm normalny? Jak już kręcić to realia, może jakieś fragmenty zajęć, faktyczne życie na uczelni, jakieś klipy z życia studentów w akademiku, wtargnąć na jakieś spotkanie któregoś koła studenckiego czy organizacji studenckiej, nie bać się sfilmować prawdziwych Pań z dziekanatu, a nie obstawiać tam jakieś roznegliżowane laski. To powinno pokazywać jak jest na uczelni, czego się można spodziewać wybierając tą szkołę. Powinno odpowiadać na jakieś podstawowe pytanie, które się kłębią zawsze na początku. Sfilmować jakiś wykładowców, ćwiczeniowców. Owszem powinno to mieć wymiar żartobliwy i luźny, ale nie powinno odbiegać od rzeczywistości. Co mi po tym, że zobaczę puste korytarze, puste gabinety? Wolę wiedzieć, że będę stać w korku w budynku A, a w budynku E i Z są głównie ludzie z laptopami, że może się zdarzyć za oknem w czasie wykładu jakiś samochód party. Człowiek po obejrzeniu takiego filmiku powinien poczuć, że poznał jakąś cząstkę i jak już wybierze tą uczelnię, to nie będzie mu koszmarnie obca. Kto chodził na uniwerek zobaczyć jak wygląda zanim złożył papiery? Przypuszczam, że nikt. Trzeba się zastanowić co chcieliście wiedzieć w chwili wyboru. Co uważacie godne ukazania. Mam wrażenie, że ukazanie naszego dziedzińca, ciasnych przejść w bud A i przestrzeni w E może mieć lepszy efekt niż te wyreżyserowane coś co ukazuje Kraków i Warszawa. Tam nie ma duszy uczelni, chociaż SGH już bardziej przemawia. Trzeba pokazać ludzi z pasją, którzy studiują bo chcą, ale też dlaczego chcą. Można by stworzyć np. głównego bohatera, który by ukazał uczelnię, opowiedział "swoją historię", ukazał kulisy uniwerku, nie wiem czy dobrze zrozumiecie o co mi chodzi. Albo jakby wszyscy, których mija jako kamerzysta, przyszły student, chcieli go zarazić uczelnią... żeby przeprowadzili "każdym" korytarzem. To do mnie bardziej przemawia powiem szczerze http://www.youtube.com/watch?v=Mw6I51UE1W8 bo ukazana jest prawie cała uczelnia, a nie dwa korytarze. Trzeba by było pozaglądać na wykłady, pokazać co i jak, kogo się bać, a do kogo się uśmiechać. Nie wiem czy to zrozumiałe co piszę... Można by poprosić Kampus TV o pomoc, ludzi z NZS itp.

Wywietl szczegy
the_caroline 
I am not.

Doczya: 06 Sie 2009
Otrzyma 9 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 19:09   

papieram farbowaną! dobrze prawi.
zwłaszcza podpunkt z KampusTV, co jest odpowiedzią na wątpliwości techniczne Jerza.

maxdiaz 

Otrzyma 34 piw(a)
Skd: Bolesławiec
Wysany: 2009-12-20, 20:35   

Beata powiada prawdę ;>
Bostonski lip dub jest fajny ;D w sumie to trzeba pogadac z kampus tv i NZS, ZSP czy cos ;> to jest do zrealizowania na dobrym poziomie. ;)

Lukaszprzy 
Administrator
Starosta roku

Doczy: 01 Sie 2009
Otrzyma 65 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 20:57   Re:

Wiadomo, że SGH lepsze, natomiast widziałem wiele amerykańskich i te polskie póki co nie umywają się do nich, więc jeśli mielibyśmy się wzorować na czymś to tylko biorę pod uwagę te lip duby zagraniczne... chociaż uważam, że własny pomysł jest najlepszy i tylko ewentualnie można od nich zerżnąć pewne kwestie związane z realizacją, naświetleniem itd. Jako informatyka możemy być organizatorami, sprawy techniczne zostawiłoby się KampusTV, porozmawiam jeszcze z ludźmi z RUSS i zobaczymy jak sytuacja wygląda, to że budynki UE są bardziej ch***** od tych z USA, bądź też SGH (nie mamy ogromnego holu po którym można iść w nieskączoność czy też dużego patio) nie dyskwalifikuje nas w realizacji takiego przedsięwzięcia, ponieważ liczy się dobra zabawa, natomiast dobry pomysł oraz szczegółowe rozplanowanie wszystkiego uratołoby od obciachu i myślę, że nie byłoby takich komentarzy jak w UE Krk oraz SGH, tylko same pozytywne! ;]

Jerzu 

Otrzyma 48 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 21:18   

farbowanyaniol, użycie KampusTV jako zaplecza technicznego wcale mnie nie cieszy ani nie uspokaja moich wątpliwości. Po materiałach opublikowanych widać, że mają w miarę znośny sprzęt ale 99 jeśli nawet nie 100% materiałów na ich stronach to statyczne wywiady i reportaże. A nawet najbardziej profesjonalny materiał statystyczny to coś skrajnie innego od dynamicznego, płynnego biegania po kampusie, kręcąc wszystko jednym ujęciem. To na tyle poważny problem techniczny, że nawet poważne wytwórnie muszą ardzo kombinować ze sprzętem i obsługą, aby to wykonać. A jedna kamerka do kręcenia ze statywu KampusTV mnie nie pociesza, wybacz... Za dużo wiem o tajnikach telewizji :-P

maxdiaz 

Otrzyma 34 piw(a)
Skd: Bolesławiec
Wysany: 2009-12-20, 21:42   

Jerzu, ale to nie jest Szymon Majewski Show ;P
jak SGH dało rade a tym bardziej KRAKOW ( wieś zabita deskami z kibolami wisełki i cracovi ;P ) to i UE da rady ;D

Jerzu 

Otrzyma 48 piw(a)
Wysany: 2009-12-20, 21:43   

maxdiaz, sorry, ale mnie interesują konkrety a nie bajanie :-P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw