morgen. piszę w celu małego researchu. otóż mam 2 partycje 116GB + 115GB. w tym oczywiście na C jest nieszczęsna vista. chciałabym wydzielić nową partycję bez utraty danych i na nowej zainstalować ubuntu.
wszystko ładnie brzmi gdyby nie fakt, że od tygodnia zebrałam same informacje, jak to ciężko ugryźć viste partition magic czy acronisem.
co wy o tym myślicie? jak najlepiej się za to zabrać?
myślałam o tym, żeby najpierw utworzyć kopię zapasową, następnie zrobić defragmentację a ostatecznie wypróbować GParted.
any ideas?
_________________ sin is a full-time job. why I don't get paid, though?
the_caroline, defragmentacja nic nie pomoże, nie ma związku z problemem. najlepiej tak: robisz podział partycji w viście, jeśli masz polską wersję to musisz wejść do panelu sterowania, później narzędzia administracyjne, następnie zarządzanie komputerem, tam masz takie drzewko, w którym jest magazyn/zarządzanie dyskami, później :D - masz spis wszystkich partycji na kompie, załóżmy, że wydzielisz miejsce z drugiej, żeby windowsowskie partycje były najpierw, natomiast później ETX3 i SWAP, wydziel jakieś 20 GB miejsca (max), żeby była pusta przestrzeń dyskowa, w linuxie przy formatowaniu wybierz opcję instalacji partycji linuxowskich na wolnej przestrzeni, natomiast przy instalacji bootloadera polecam Ci wybrać instalację na Physical Drive (MBR - CHS 0, 0, 1). No to tyle :)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum