Wysany: 2010-01-17, 21:26 [2010L]koło od Janaszaka rozwiązane
Rozwiązałem wersje R.A.3 koła od Janaszaka. W zadaniu 3 tylko pochodną policzyłem, coś mi się nie może wymyślić wykres. Jak zrobię to dodam.
Reszta powinna być dobrze. Starałem się ładnie pisać i wszystko po kolei, ale jak coś niejasne to pytajcie.
Polecam każdemu przerobić inny zestaw na podstawie tego co tutaj, z tego co widziałem niewiele się różnią. A żadne czytanie czyichś rozwiązań nie zastąpi przerobienia paru zadań samemu ;)
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony przez shawnzy 2010-10-23, 15:07, w caoci zmieniany 2 razy
Masz błąd rachunkowy w zadanku nr5 w czwartej linijce, przechodzisz z
{ -2cos(3x)*(-sin(3x))*3 } w
{ -sin(3x)cos(3x) }
a powinno byc:
{ sin(3x)cos(3x) }
zolty [Usunity]
Wysany: 2010-01-17, 22:26
M napisa/a:
Masz błąd rachunkowy w zadanku nr5 w czwartej linijce, przechodzisz z
{ -2cos(3x)*(-sin(3x))*3 } w
{ -sin(3x)cos(3x) }
a powinno byc:
{ sin(3x)cos(3x) }
a moze wrzuce wam małą poradę dla zadan o tych parabolach z trójkątami i ze styczną ??
dla paraboli i trójkąta
1. macie dziedzine... np. 0<x<6 to rozwiazaniem dla ktorego pole ma byc max zawsze bedzie to 2/3 z dziedizny czyli tutaj 4 ( ale zakladajac trojkat prostokatny taki jak u janaszka
dla stycznej y= sin3x + sin^4(3x) + 2
rozw równania jest y=3x+2 => x przy najnizszej ptedze sinusa/cos/tg/ctg i wiele innych oraz wyraz wolny tutaj 3x i 2 ;) jbc moge to live wytlumaczyc skad to sie bierze ;D jutro przed mikro bede troche wczesniej
A w zadanku nr3 należy wyliczyć pochodną ze wzorku na pochodną dzielenia funkcji ,a potem:
1) funkcja f(x) jest rosnąca gdy f'(x) jest powyżej osi Ox (czyli dla Y dodatnich) i malejąca gdy f'(x) jest poniżej osi Ox (czyli dla Y ujemnych)
2) funkcja f(x) ma ekstrema w punktach ,w których f'(x)=0 ,co wynika z punktu nr1
3) na asymptoty też jest wzorek, jedna będzie chyba w punkcie x=(-5) o ile się nie mylę
w zad 3 wykres jest brzydki, ale co miało być to jest. wydaje mi się że w + i - nieskończoności będzie jakaś asymptota pozioma, najpewniej 0, ale nie pamiętam jak to się liczy a już nie mam na to czasu.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum