_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
Rolf
Do³±czy³: 06 Sie 2009 Posty: 110 Otrzyma³ 25 piw(a)
Wys³any: 2010-01-21, 21:11
Cam3L napisa³/a:
adieuu napisa³/a:
Popyt jest elastyczny, moim zdaniem powinien obniżać cenę, przez co zwiększy się popyt a
to zwiększy zysk.
Popyt jest elastyczny. A co powinien zrobić oferent, żeby zwiększyć zyski to ciężko powiedzieć, ponieważ nieznane są koszty produkcji. Zysk=Przychód-Koszt. Na pewno żeby zwiększyć przychód, powinien obniżyć cenę.
Tak mi się wydaje. Mógłby to ktoś potwierdzić, albo obalić? :)
Zobaczcie do skryptu na strone 26 (ostatnia kropka) Jest napisane, że przy elastycznośc z przedziału (-1, -nieskonczonosc) obniżka ceny prowadzi do wzrostu przychodu.
Z=E-K
Zwiększając przychód zwieksza się wartośc różnicy E-K. Wiec czy odpowiedzią jednoznaczną nie jest, że oferent powinien obniżać cene ?? KOszty przeciez zostana takie same. Poprawcie mnie jeśli się myle.
na poczatku wydawalo mi sie, ze zwiekszajac przychod mozna tez przypadkiem zwiekszyc koszty, bo nie wiadomo jak ma sie koszt wyprodukowania dodatkowych jednostek
ale...
generalnie elastycznosc nie mowi nic o wielkosci produkcji, tylko o zwyklej zmianie ceny i popytu(bez zmian wielkosci produkcji), wiec... w tym momencie myse, że Rolf ma rację:) - koszty zostaja takie same.
na ćwiczeniach Szczepanik podał takie zależności:
ep jest z (-1,-niesk) -> cena maleje, przychód rośnie, zysk nie wiadomo
ep jest z (0,-1) -> cena rośnie, przychód rośnie, zysk rośnie.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
Rolf
Do³±czy³: 06 Sie 2009 Posty: 110 Otrzyma³ 25 piw(a)
Wys³any: 2010-01-21, 22:28
a macie ostateczne odpowiedzi do testowych z gr I ?
Ja odpowiadałem tak:
1. B, C (1,5 / 1,5 puntku)
2. B (1 / 2 punkty) - moim zdaniem więc jeszcze E
3. A, B, D (1,5 / 2 punkty) - o jedną odpowiedź za dużo, nie wiem sam; myśleliśmy wszyscy były wszystkie 3 możliwe teorie.
4. E (2 / 2 punty)
Ja za pierwszym kołem zrobiłem w ten sposób i 6 / 7,5 było. Możecie sobie to dopracować teraz :D.
_________________ ... Bo spotkać się nie chcę znowu z protestem,
Wracam tam i powiadam, niczym miły facet z gestem:
"Jestem Andrzej!" - wszystko jasne, nie mogłem trafić bardziej:
"Mój boże, to Piasek!"
W zadaniu 3. z grupy 1 (podpunkt z zyskiem) wydaje mi się że macie błąd. nie wzięliście pod uwagę założeń ceteris paribus czyli zmienia sie tylko cena, a wszystko pozostałe jest stałe! Tak więc ze wzoru Z=E-K przekształcamy na Z=p*y-Kc ... y i Kc są stałe więc większe zyski uzyskamy jak podniesiemy cenę. Dajcie znać jakbym miał jakiś błąd w rozumowaniu. Pozdrawiam :)
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum