wosiuuuu (lub ktoś inny), możesz wrzucić ten pierwszy plik tak żeby nie trzeba było się tam rejestrować? no chyba że jestem głupi (niewykluczone) i nie trzeba?
Mam pytanie. Jak delta p przez p wynosi 10%, a ep = -3, to delta x przez x wychodzi -30%, tak? To jak mam obliczyć zmianę przychodu, czyli delta E przez E to mi wyjdzie -320%. I co z tym zrobić O.o
wejdz sobie na dział mikro... potem w temat egzamin ... 3 strona i tam są wszystkie odp wrzucone przez shawny, a ja sprawdziłem :D więc dobre są:)
shawzy twój wzór ΔZ=|E'-K'| jest skopany. UdowodniÄ™ to :)
wiemy, że Z=E-K, z tego wynika że ΔZ=ΔE-ΔK
dzielimy obie strony równania przez Δy:
ΔZ/Δy=(ΔE/Δy)-(ΔK/Δy)
korzystam ze wzorów: E'=ΔE/Δy oraz K'=ΔK/Δy i podstawiam
ΔZ/Δy=E'-K'
czyli ΔZ=(E'-K')*Δy i to bÄ™dzie poprawny wzór
Mam jeszcze jeden argument:
Jednostki nie bÄ™dÄ… siÄ™ zgadzać, bo ΔZ jest w zÅ‚, a E' i K' sÄ… w zÅ‚/szt
Tak więc ta pani na pewno się myli!
btw. ten wzór bardzo mi przypomnina wzór na zysk krańcowy
Z'=E'-K'
sorry za odkopywanie
Autor postu otrzyma³ 1 piw(a)
Ostatnio zmieniony przez Lechu 2010-02-19, 16:35, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Lechu, wiesz on może nawet liczyć od tyłu lub co innego, mnie to nie obchodzi już ;]. Ja chciałem tylko pomóc innym i podałem wzór, który był używany na korkach, i wiesz ja raczej wierzę Pani, która od 13lat uczy mikro (bez urazy) ;].Szkoda, że nie było go na egzaminie, chętnie bym się przekonał o jego poprawności lub nie. Btw ten wzór został już skomentowany wiele razy i zjechany na 20paru stronach różnych tematów z mikro, więc nie wiem po co to odkopywanie...Ale wiesz co - ładny dowód wprost masz piwo za to ;].
EDIT: nie wiem czy dokładnie przeczytałeś to co ja liczyłem w tym wzorze ;]
1) ΔZ = |K' - E'|
2) ΔZ * y
y - wielkość produkcji, o którą zmniejsza/zwiększa się produkcję
I wynik z ΔZ * y jest zmianÄ… zysku.
więc liczyłem dokładnie to co Ty podałeś.
_________________ "Twoja opinia nie ma dla mnie znaczenia, chyba że masz wyższe IQ niż ja." - Walter Bishop, Fringe
ale w 1) nie możesz postawić znaku równości bo lewa strona równania jest różna od prawej strony równania (nie zgadzają się chociażby jednostki)
to chyba chodziło o taki schemat rozwiązania:
1) Z'=E'-K'
2) ΔZ=Z'*Δy
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum